• Business

    Τι μετοχές να αγοράσετε εάν κερδίσει η Clinton και τι εάν κερδίσει ο Trump

    • Contributor
    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Σύμφωνα με τον Ethan Harris, επικεφαλής παγκόσμιας οικονομίας στην Bank of America – Merrill Lynch, θα σημειωθεί sell-off στις αγορές σε περίπτωση νίκης Tραμπ και μετά θα ακολουθήσει μια κίνηση L-σχήματος, λόγω της περιόδου αβεβαιότητας που θα ακολουθήσει σχετικά με την πολιτική του.

    “Όπως φαίνεται και από την πορεία των μετοχών, τις τελευταίες ημέρες οι αγορές ανησυχούν για μια νίκη Tραμπ. Συνήθως, η αγορά ανταποκρίνεται θετικά σε μια νίκη των Ρεπουμπλικανών, αλλά αυτήν τη φορά ο υποψήφιος δεν είναι αυτό που θα λέγαμε συνηθισμένος“. Όπως τονίζει, αυτό που περιμένουν οι αγορές είναι μια νίκη Κλίντον, με ένα, όμως, διαιρεμένο Κογκρέσο, που σημαίνει ότι πολλές από τις πολιτικές της μπορεί να μην μπορέσουν να περάσουν.

    Σύμφωνα, πάντως, με την BofA, σε περίπτωση ισχυρής επικράτησης Κλίντον, προτείνει τοποθετήσεις στους κλάδους των κατασκευών, των νοσοκομείων, των ιατρικών μηχανημάτων, των βασικών υλικών, της μηχανολογίας και της εναλλακτικής ενέργειας.

    Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης Tραμπ και επικράτησής του στο Κογκρέσο, προτείνει τοποθετήσεις στους κλάδους των εστιατορίων, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, της βιοτεχνολογίας, της άμυνας, των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλειών.

    H BofA εξετάζει και την πολύ ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει διαιρεμένο Κογκρέσο και, σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις στις μετοχές θα είναι διαφορετικές.

    Όπως επισημαίνει, εάν εκλεγεί η Κλίντον και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγξουν τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, αυτό θα οδηγήσει την Κλίντον να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, ενώ αναμένεται να περάσει ο νόμος για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων. Επίσης, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που θα ωφελήσει τις μετοχές με υψηλά μερίσματα.

    Εάν εκλεγεί ο Tραμπ και οι Δημοκρατικοί ελέγξουν τουλάχιστον το ένα σώμα του Κογκρέσου, θα υπάρξουν περιορισμοί στη μετανάστευση, αλλά δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής για το μεταναστευτικό.

    Hillary Clinton
    Hillary Clinton

    2. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι σε περίπτωση νίκης Κλίντον

    Πέρα από ένα αρχικό ράλι ανακούφισης, λόγω και της προοπτικής της συνέχειας της τρέχουσας πολιτικής, η Κλίντον αναμένεται να περιορίσει τη φοροαπαλλαγή στα κέρδη από τις συναλλαγές και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάποια risk-asset, όπως οι μετοχές, στο τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου, επισημαίνει η Deutsche Bank.

    “Οποιαδήποτε άνοδος θα είναι περιορισμένη αν κερδίσει”, σημειώνει από την πλευρά της η Barclays, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να ενισχυθεί έως και 3%.

    “Μια πιθανή ισχυρή νίκη των Δημοκρατικών θα αποτελέσει ένα από τα πιο σκληρά αποτελέσματα για τις τράπεζες”, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, επικαλούμενη τον κίνδυνο από τους αυστηρότερους κανόνες και τις φορολογικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να βλάψουν εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η J.P. Morgan.

    Σε μια νίκη Κλίντον, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών και του κλάδου της βιοτεχνολογίας “θα χτυπηθούν από τις νέες πιέσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών για τα φάρμακα”, όπως σημειώνει η BlackRock, υπογραμμίζοντας τις επισημάνσεις της Κλίντον για την αύξηση του κόστους.

    Η Citigroup υποβάθμισε σε “Underweight” τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη πριν από μερικές εβδομάδες, επικαλούμενη τους κινδύνους γύρω από τις εκλογές των ΗΠΑ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Novo Nordisk και Roche Holding έχουν σημειώσει άνοδο μόνο όταν οι αριθμοί της Κλίντον στις δημοσκοπήσεις έπεφταν.

    Hillary Clinton
    Hillary Clinton

    Οι εταιρείες που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις παροχές των νοσοκομείων, όπως η HCA Holdings και η Universal Health Services, μπορεί να επωφεληθούν από τη συνέχιση του νόμου Obamacare, σύμφωνα με την Credit Suisse Group AG.

    Τα σχέδιά της Κλίντον για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα ενισχύσουν τις μετοχές των εναλλακτικών παραγωγών ενέργειας, με τη Morgan Stanley να υπογραμμίζει τις πολύ θετικές προοπτικές για τη SunRun και τη NextEra Energy. Η Strategas Research σημειώνει ότι σε αυτό το σενάριο θα επωφεληθούν οι μετοχές των First Solar, Evercore, General Electric, Tesla Motors, SolarCity και Exelon.

    3. “Buy” σε τράπεζες, παραγωγούς φαρμάκων, ασφάλειες, υγεία, εάν νικήσει ο Tραμπ

    Η Barclays εκτιμά ότι, σε περίπτωση νίκης Tραμπ, ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει βουτιά μεταξύ του 11% και του 13%. Οι μετατοπίσεις πολιτικής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κάνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε συγκεκριμένους κλάδους πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν. Όπως σημειώνει και η BlackRock, αν αναλύσει κανείς τη συσχέτιση της πορείας των μετοχών με τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων των δύο υποψηφίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες αναμένεται να έχουν πολύ καλύτερη πορεία σε περίπτωση προεδρίας Tραμπ.

    Αν και οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου μπορεί να προτιμούν τον Tραμπ, η BlackRock προειδοποιεί ότι η κατάργηση του νόμου Dodd-Frank μπορεί να οδηγήσει σε “απλούστερους και χωρίς περιστροφές, αλλά εξίσου επαχθείς κανόνες” για τον κλάδο. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας της υγειονομικής περίθαλψης, πάντως, θα επωφεληθούν από την προεδρία Tραμπ, όπως προσθέτει η BlackRock.

    Οι εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και των αστικών υποδομών, όπως η Caterpillar και η Ingersoll-Rand, θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για κυβερνητικό έργο υπό τον Tραμπ, δεδομένου ότι τα σχέδιά του για τις εν λόγω δαπάνες είναι πολύ πιο φιλόδοξα από ό,τι της Κλίντον. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου της άμυνας, σύμφωνα με την Credit Suisse.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 90% πιθανότητες (και ράλι στην Wall)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mohamed A. El-Erian: πώς θα αντιδράσουν οι αγορές των ΗΠΑ στις εκλογές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ