• Business

    Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργού-Υπουργείου Ενέργειας

    • NewsRoom


     Μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το υπουργείο Ενέργειας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργού για τα τρέχοντα ζητήματα στην  ενεργειακή αγορά, καθώς μπορεί η επιδημία του Covit-19 να κυριαρχεί στην καθημερινή ειδησεογραφία και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης να έχουν επηρεάσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται.
    Προτεραιότητα για το υπουργείο αλλά και την κυβέρνηση είναι  να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιβαλλοντική και τη χωροταξική πολιτική θα θέσουν γερές βάσεις για την επόμενη μέρα της κρίσης. Την ίδια στιγμή να δοθεί η δέουσα προσοχή στην αγορά ενέργειας, καθώς πρόκειται για ένα νευραλγικό κλάδο της οικονομίας και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί από τους κραδασμούς αυτής της περιόδου.

    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην αγορά ενέργειας γι αυτό το λόγο είναι η δημιουργία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών του μηχανισμού ρευστότητας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις , συμφωνία για την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε χθες ότι έχει ολοκληρωθεί και οριστικοποιούνται οι διατυπώσεις.

    Ο μηχανισμός ρευστότητας που θα αξιοποιεί εγγυήσεις, δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στήριξη από το ΕΣΠΑ αν χρειαστεί, ώστε να έχει κεφάλαια για να δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αν το χρειαστούν, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μειωμένης ζήτησης, ή μείωσης πληρωμών.

    Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και οι ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια από ΑΠΕ που έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο χθεσινή διαγωνισμό, προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα τιμή 49,11 ευρώ/MWh, που ήταν όχι μόνο και η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική όσον αφορά όχι μόνο στους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών.
    Ποιοι συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη
    Στη σύσκεψη έγινε μια γενική, οριζόντια επισκόπηση της πορείας του κυβερνητικού έργου  στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας.
    Η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία αλλά και για τη δημόσια υγεία αυτές τις ώρες. Ενώ παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις στην περιβαλλοντική και τη χωροταξική πολιτική θα θέσουν γερές βάσεις για την επόμενη μέρα της κρίσης. Ο υπουργός και οι Γενικοί Γραμματείς ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για  τις εξελίξεις στον τομέα ενέργειας, τόσο της προσπάθειας να περιοριστεί η επίδραση των επιπτώσεων της κρίσης της επιδημίας στην αγορά όσο και τις υπόλοιπες εξελίξεις.

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης,ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης,  η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου και ο  υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.



    ΣΧΟΛΙΑ