• Business

    Τι είπαν Γεωργιάδης και Σπίρτζης στο Greek House Davos

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    «Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων και αλλεπάλληλων κρίσεων με παγκόσμιο χαρακτήρα, η πολυμερής συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την ειρήνη, την ασφάλεια, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία».

    Tο μεσημέρι της Τετάρτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Greek House Davos και ο αποκλειστικός του συνεργάτης Vertical Solutions έδωσαν το στίγμα των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στο πλαίσιο της Επίσημης Έναρξης του Greek House Davos 2023, που σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης του 2022 θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου του World Economic Forum, τον προσεχή Ιανουάριο στο Νταβός της Ελβετίας.

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Ευαγ. Αποστολάκη, και κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, Πρέσβεων και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αλλάζουν τον κόσμο με ταχείς ρυθμούς, επικεντρώνοντας τα σχόλιά τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Έναν κόσμο ο οποίος βλέπει το συλλογικό του μέλλον να απειλείται από ενεργειακές, κλιματικές, οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, ζώντας τα τελευταία χρόνια σε καθεστώς διαρκούς αναστάτωσης από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

    Υπάρχουν απαντήσεις σ’ αυτές τις προκλήσεις και ποια είναι η θέση του επιχειρείν;

    Μια διεισδυτική ματιά στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις γεωπολιτικές εξελίξεις αποτέλεσε η συζήτηση με τον συντάκτη του περιοδικού Forbes, Rhett Power, τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Ουκρανίας και Επικεφαλής του Κρατικού Ταμείου Ανοικοδόμησης της χώρας Rustem Umerov, την Πρέσβειρα Georgette Mosbacher, Πρόεδρο του Three Seas Initiative του Atlantic Council καιτον Πρόεδρο και ιδρυτή του Horasis Global Meeting Frank – Jurgen Richter οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στο παγκόσμιο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, με τον κ. Umerov να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον ελληνικά επιχειρηματικό κόσμο.

    «Xρειαζόμαστε τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου, εισροή εξειδίκευσης και γνώσης, και πάνω απ’όλα προσέλκυση επενδυτών και ανθρώπινου κεφαλαίου από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και σας καλώ να συμμετάσχετε όλοι στην προσπάθεια μας», τόνισε ο κ. Umerov.

    Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Ουκρανίας και Επικεφαλής του Κρατικού Ταμείου Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, Rustem Umerov

     

    Στην δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό επιχειρείν, αλλά και η χώρα μας στον επενδυτικό τομέα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ που παρουσιάζουν ανάγλυφη την εικόνα της ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Καθώς «κάθε κρίση είναι και ευκαιρία» όπως χαρακτηριστικά είπε, η ελληνική επιχειρηματικότητα τόνισε μπορεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να διευρύνει τη δραστηριότητά της επ’ ωφελεία όλων: τόσο των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και του ελληνικού λαού.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία του Greek House στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Νταβός που, όπως είπε υπήρξε μια ιδιαίτερα αποδοτική για το ελληνικό επιχειρείν πρωτοβουλία την περασμένη χρονιά και με την συνέχειά του διασφαλίζει την πρόσβαση της ελληνικής αγοράς στην διεθνή οικονομική σκηνή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Χρ. Σπίρτζης στη δική του ομιλία επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης των παραγωγικών δομών της χώρας.

    Την ευρωπαϊκή διάσταση στην πολιτική και οικονομική συγκυρία που ζούμε περιέγραψε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Christa Schweng σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες. Χαιρετισμούς απηυθύναν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

    Ο Εδουάρδος Καρρέρ, CEO της Vertical Solutions, αποκλειστικού συνεργάτη του Greek House Davos

    Στην εισαγωγική τους ομιλία η ιδρύτρια και πρόεδρος του Greek House Davos κ. Ειρήνη Βανταράκη και ο CEO της Vertical Solutions, αποκλειστικού συνεργάτη του Greek House Davos Εδουάρδος Καρρέρ καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκαν στο όραμα του Greek House Davos που είναι να συστηματοποιηθεί η διεθνής αλληλεπίδραση με γνώμονα τον πολυσυμμετοχικό διάλογο ανάμεσα σε επιχειρηματίες, επενδυτές, διαμορφωτές πολιτικής και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέροντας το πλαίσιο και τον χώρο όπου θα μπορούν να συναντηθούν για να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και βιώσιμες λύσεις στις κοινές μας προκλήσεις.

    Τον Ιανουάριο του 2023 τόνισαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα και η ελληνική επιχειρηματικότητα θα έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Ελληνικός Οίκος θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του, με σκοπό να λειτουργήσει ως καταλύτης για διεθνείς συνέργειες και ουσιαστική πολυμερή συνεργασία, συνδέοντας ταυτόχρονα το Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα με το διεθνές επιχειρείν στην καρδιά των παγκόσμιων εξελίξεων, στο Νταβός.



    ΣΧΟΛΙΑ