• Business

    Τι ετοιμάζει ο Βαγγέλης Μυτιληναίος για την επόμενη διετία. Τα κρίσιμα βήματα 

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Εκπλήξεις προανήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη χθεσινή του παρουσίαση στον Όμιλο Θεσμικών Επενδυτών, και τώρα όλοι διερωτώνται τι εννοούσε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου όταν ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν στενά τον όμιλο και τι εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουν.

    Ο ίδιος έδωσε τη γενική ιδέα, σημειώνοντας πως ο όμιλος Μυτιληναίου «κλείνει έναν κύκλο», καθώς πλέον η δομή της εταιρείας συμμετοχών «δεν είναι η κατάλληλη». Αιτιολόγησε την αναφορά του αυτή παρατηρώντας ότι η δομή αυτή οδηγεί σε μειωμένα μερίσματα, εγείρει φορολογικά ζητήματα, ενώ δεν βελτιστοποιεί τις αποδόσεις. Επομένως, είναι προφανές ότι αυτό που σχεδιάζει ο Βαγγέλης Μυτιληναίος είναι ο μετασχηματισμός του ομίλου σε ένα πιο αποδοτικό σχήμα, που θα είναι πιο ωφέλιμο όχι μόνο για τον όμιλο, τις θυγατρικές του εταιρείες και τους μετόχους του, αλλά εν τέλει και για την ελληνική οικονομία. Το πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία παραμένει για την ώρα ασαφές – ο ίδιος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, και αρκέστηκε να πει ότι το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τον όμιλο.

    Σε φάση μετασχηματισμού μπαίνει παράλληλα και η ΜΕΤΚΑ, της οποίας τα κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 40% στο εννιάμηνο, με τον Βαγγέλη Μυτιληναίο να προαναγγέλλει πάντως πως η ΜΕΤΚΑ θα επανέλθει δριμύτερη και θα είναι πιο κοντά στον όμιλο Μυτιληναίου «με διαφορετικό τρόπο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, το 2017 προβλέπεται να είναι μία χρονιά-ρεκόρ για την Αλουμίνιον, αφού όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει ήδη γίνει hedging για το σύνολο της παραγωγής του ερχόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη της εταιρείας θα καταγράψουν σημαντική αύξηση, κάτι που ήδη αναμένεται να φανεί από το τέταρτο τρίμηνο του έτους, στο οποίο η κερδοφορία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει αθροιστικά τα άλλα τρία τρίμηνα του 2016.

    Καλά νέα περιμένει ο όμιλος Μυτιληναίου και από τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο η Protergia φιλοδοξεί να έχει μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 10% μέχρι το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει προσλάβει την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey για να τον καθοδηγήσει στα επόμενα βήματά του στην αγορά, η οποία εκτιμάται ότι κρύβει ευκαιρίες όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και γενικότερα την ενέργεια.

    Πάντως, αν κάτι δεν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα από τον όμιλο Μυτιληναίου, αυτό είναι μία έκδοση εταιρικού ομολόγου, καθώς ο Βαγγέλης Μυτιληναίος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν τον απασχολεί άμεσα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη για Τράπεζα Πειραιώς το όνομα του νέου CEO. Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Αγγελική Φράγκου αλλάζει στρατηγική και αιφνιδιάζει ευχάριστα τους μετόχους της Navios

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Κέρδη 15,6 εκατ. για τον Mr Jumbo και 14,4 εκατ. ευρώ για τον Mr Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ