• Business

    Θριάσιο: Ο πόλεμος προσφυγών φτάνει και στο ΣτΕ, έρχονται καθυστερήσεις

    • NewsRoom


    Μετά τις προσφυγές της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για το Θριάσιο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και νέες καθυστερήσεις έρχονται για το διαγωνισμό που φαίνεται πως θα κριθεί …από τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.  Ο δεύτερος διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου αφορά τη σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ).

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με τις 4 προσφυγές  που κατατέθηκαν  από τους τέσσερις ομίλους που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, (PEARL AE -Cosco-, Ένωση Εταιρειών DAMCO Energy ΑΕ-Foodlink ΑΕ, GOLDAIR CARGO ΑΕ καιΈνωση Εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ- Sarmed). 

    Η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών  δικαιώνει μερικώς την Pearl ΑΕ (συνδέεται με τον όμιλο της Cosco), σε βάρος της κοινοπραξίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Sarmed και η τελευταία απαντάει με προσφυγή στο ΣτΕ.

    Οι δύο διαγωνισμοί για το Θριάσιο

    Υπενθυμίζεται ότι η Goldair Cargo κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία (με επικεφαλής την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) που επικράτησε στον πρώτο διαγωνισμό, για την παραχώρηση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης αν και έχει  εγκριθεί  από τη Βουλή, μέχρι στιγμής εκκρεμεί η αντίστοιχη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο δεύτερος διαγωνισμός, για το «Θριάσιο ΙΙ», αφορά τη διαχείριση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) για 25 χρόνια. Ο ανάδοχος στην ουσία θα αναλάβει να ολοκληρώσει/συμπληρώσει τα έργα για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής, τους χώρους εναπόθεσης φορτίων, χώρους τελωνείου και γραφείων, καθώς και πρόσθετους χώρους αποθήκευσης. Πρόκειται να αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων γερανογεφυρών για τη φορτοεκφόρτωση των συρμών, επένδυση που υπολογίζεται στα 20.000.000-25.000.000 ευρώ.

    Επίσης, θα αναλάβει να ολοκληρώσει σειρά έργων υποστηρικτικών λειτουργιών όπως τα κτίρια του χώρου μεταφόρτωσης συνδυασμένων μεταφορών, φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, μεταφόρτωσης φορτίου βαγονιών, πρατήριο υγρών καυσίμων και την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού (περονοφόρα κ.ά.).



    ΣΧΟΛΙΑ