• Business

    Θοδωρής Κυριακού: Τι συμβαίνει με AΝΤ1 και Mega; Έντονο παρασκήνιο

    Ο Πρόεδρος του Ομίλου ANTENNA,  Θοδωρής Κυριακού

    Ο Πρόεδρος του Ομίλου ANTENNA,  Θοδωρής Κυριακού


    Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, η θρυλική κόντρα του Mega με τον ΑΝΤ1 είχε αντικείμενο το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μερίδιο της “καινούργιας”, τότε, τηλεοπτικής πίτας. Τα χρόνια πέρασαν, το τηλεοπτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε, όμως η ιστορία κάνει… κύκλους, και παρά το γεγονός ότι το Mega λειτουργεί στον “αυτόματο πιλότο” εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η κόντρα του ΑΝΤ1 με το Μεγάλο Κανάλι καλά κρατεί. Και αιτία είναι και πάλι η τηλεθέαση, αλλά με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο.

    Ως γνωστόν, το Mega βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε φάση ανασύνταξης, με τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Βαρδινογιάννη να επιχειρούν να στήσουν ξανά το Μεγάλο Κανάλι στα πόδια του, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο που λειτουργεί χωρίς φρέσκο πρόγραμμα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς τα χρέη του καναλιού προς τις τράπεζες υπολογίζονται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που φυσικά οι τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να τα… χαρίσουν.

    Από την άλλη, ωστόσο, οι τράπεζες γνωρίζουν καλά ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, με το Mega στον “αυτόματο πιλότο”, δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετηθούν αυτά τα δάνεια – πόσω μάλλον αν το κανάλι σταματήσει να λειτουργεί οριστικά. Αντίθετα, αν το κανάλι επανέλθει στην κανονικότητα, με ένα κανονικό πρόγραμμα και μία κανονική διοίκηση, υπάρχουν όλες οι προοπτικές να αλλάξουν όλα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, ακόμα και σήμερα που το κανάλι παίζει μόνο επαναλήψεις, εξακολουθεί να ξεπερνά κάποιους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς σε τηλεθέαση, ενώ έχει συγκεντρώσει διαφημιστικά έσοδα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, που φυσικά θα ήταν πολύ περισσότερα αν προέβαλλε κανονικό πρόγραμμα.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες εμφανίζονται θετικές ως προς το να συνεχιστεί η λειτουργία του Mega, με νέο πρόγραμμα και νέο καθεστώς διοίκησης, και σε αυτό το πλαίσιο φαίνονται να έχουν αποδεχθεί το αίτημα της πλευράς Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη για μείωση του επιτοκίου του δανεισμού του Mega από το υπέρμετρα υψηλό 9-10% στο πιο λογικό 3%, ένα αίτημα που προβάλλεται από την Τηλέτυπος ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ορθοποδήσει το Mega.

    Οι άλλοι καναλάρχες

    Και κάπου εδώ είναι που μπαίνουν στη μέση τα άλλα κανάλια. Τα οποία κατά κάποιον τρόπο έχουν “βολευτεί” με το σημερινό status quo, αφού το πάλαι ποτέ πανίσχυρo Mega βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, και παρά το γεγονός ότι ακόμα προσελκύει ένα κάποιο τηλεοπτικό κοινό, τα άλλα κανάλια έχουν καταφέρει να “τσιμπήσουν” ένα αξιόλογο μερίδιο της πίτας που παλιότερα θα πήγαινε στο Mega. Αν το Mega επιστρέψει στην κανονικότητα, λογικά θα επιστρέψει και στα μεγάλα νούμερα τηλεθέασης, κάτι που φυσικά κανένας από τους ανταγωνιστές του δεν επιθυμεί.

    Κι αν κάποιοι από τους καναλάρχες είναι απλώς αδιάφοροι απέναντι στη… νεκρανάσταση του Mega, εστιάζοντας στο περιεχόμενο των δικών τους καναλιών και στο πώς θα διατηρήσουν με τα μέσα που διαθέτουν τα σημερινά τους ποσοστά, κάποιοι άλλοι όχι μόνο είναι αντίθετοι σε μία τέτοια προοπτική, αλλά έχουν ανέβει στα… κάγκελα. Ίσως ο πιο εκδηλωτικός από αυτούς είναι ο Θοδωρής Κυριακού, ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1, ο οποίος εμφανίζεται εξαγριωμένος με τη μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια του Mega, επισημαίνοντας την προφανή αδικία του να “επιβραβεύεται” μία επιχείρηση η οποία έχει φεσώσει συστηματικά τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την ίδια ώρα “τιμωρείται” ουσιαστικά ο όμιλος ΑΝΤ1, που είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του.

    Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πραγματική τιτανομαχία στο χώρο της τηλεόρασης, που σύντομα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά αν όντως το Mega καταφέρει να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία, και μάλιστα αυτή τη φορά με τη στήριξη ενός ακόμα πανίσχυρου επιχειρηματία, όπως είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η κόντρα Mega-ANT1 αρχίζει και θυμίζει κάτι από τα παλιά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεγχοι της ΕΕ για τον ρόλο της EKT στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Δείτε τα ονόματα των λαθρέμπορων και φοροφυγάδων [λίστα]

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με πωλήσεις δανείων απαντούν οι τράπεζες στα επερχόμενα stress test-Τα σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ