Νέο μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΔΥΠΑ και της Huawei, που θα διπλασιάσει τον αριθμό των ήδη ωφελούμενων γυναικών του προγράμματος από 500 σε 1000.
Η συνεργασία και η έμφαση στην κοινωνική ομάδα των γυναικών κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό γυναικών που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, το οποίο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών καθώς 2 στους 3 άνεργους είναι γυναίκες.
Την ικανοποίησή της για την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος «Women in Tech», που «τρέχουν» από κοινού την τελευταία διετία η Δημόσια Επιχείρηση Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η εταιρεία Huawei, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της που προβλήθηκε στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης.
«Θερμά συγχαρητήρια για την επέκταση του προγράμματος που έχει ήδη ωφελήσει εκατοντάδες άνεργες γυναίκες στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την απόκτηση γνώσεων πληροφορικής και επικοινωνιών», επισήμανε στο μήνυμά της η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η ΔΥΠΑ ασκεί ενεργητική πολιτική απασχόλησης με τον πλέον αποδοτικό τρόπο στοχεύοντας σε συγκεκριμένες ομάδες, εν προκειμένω τις γυναίκες, που έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την τόνωση της απασχόλησης.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, η ΔΥΠΑ «τρέχει» προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε αντικείμενα με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως η πληροφορική, αξιοποιώντας τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά εργαλεία, όπως η σύγχρονη εκπαίδευση και με στόχο «να φέρει άμεσα και εύκολα τον εκπαιδευτή κοντά στον εκπαιδευόμενο».
Αναφερόμενη στην πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Huawei, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως «αποδεικνύει ότι από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας, μέσα από την κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν κι άλλες ευκαιρίες για συμπράξεις προς όφελος της κοινωνίας.
Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ευχαρίστησε και συνεχάρη τις χιλιάδες γυναικών που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Women In Tech, αλλά και τις εκατοντάδες που το παρακολούθησαν και το ολοκλήρωσαν, όπως κι όλες αυτές που στοχεύουν ψηλά, αγωνίζονται και βελτιώνονται. «Τις θαυμάζουμε, τις στηρίζουμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για τις ίδιες και για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δύο στους τρεις ανέργους είναι γυναίκες – Σε 1000 πλέον οι ωφελούμενες στο Women in Tech
Δύο στους τρεις ανέργους στην Ελλάδα είναι γυναίκες, επισήμανε στη σύντομη τοποθέτησή του ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και εμπόδια όσον αφορά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Women in Tech, σημείωσε ότι «είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε νέες πρωτοβουλίες και να επενδύουμε σε νέα προγράμματα που παρέχουν στοχευμένη βοήθεια σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη». Υπογράμμισε, δε, ότι η ΔΥΠΑ εστιάζει χρόνια τώρα στη δημιουργία ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων για τους ανέργους, «ώστε να τους δώσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν σε μια οικονομία που αλλάζει ταχέως».
Γνωστοποιώντας ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας οι δύο πλευρές συμφωνούν για την επέκταση του προγράμματος, αλλά και για αύξηση των ωφελούμενων άνεργων γυναικών σε 1000 (από 500), ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι «η συνεργασία είναι πάντα το κλειδί της επιτυχίας για όλους».
Εκφράζοντας την μεγάλη της χαρά για την επιτυχία του «Women in Tech», αλλά και για την επέκταση και διεύρυνσή του με τη ΔΥΠΑ, η ανώτερη αντιπρόεδρος της Huawei, Σελίνα Ουέν (Selina Wen), τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή για την επιτυχία του, αλλά και για το γεγονός ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» και μακροπρόθεσμα. Υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη, όπως είπε, οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, διατύπωσε τη θέση ότι «ένα καλά καταρτισμένο και ψηφιακά επαρκώς εξοπλισμένο εργατικό δυναμικό, θα διασφαλίσει την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, πηγαίνοντάς την ακόμη πιο ψηλά». Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να ευδοκιμήσει στον χώρο της τεχνολογίας και το μόνο που χρειάζεται είναι η κάθε μία να εμπιστεύεται τον εαυτό της και τις δυνατότητες που έχει.
«Η συνεργασία ΔΥΠΑ και Huawei αντικατοπτρίζει και τη δική μας δέσμευση για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων στην περιοχή μας», τόνισε, στην τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, λέγοντας ότι είναι συνεχείς οι προσπάθειες για τη σύνδεση των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή εξειδίκευση, έτσι ώστε, όπως εξήγησε, να μένουν ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 19/9 θα φιλοξενήσει εκδήλωση σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης και περαιτέρω αύξησης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.
Στόχος του Women in Tech της Huawei, που υλοποιείται μέσω της ΔΥΠΑ, είναι όχι μόνο η εκπαίδευση, αλλά και η επιτυχής ένταξη των συμμετεχουσών στην αγορά εργασίας και σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο είναι η επίτευξη των εξής στόχων:
– Nα γεφυρώσει το κενό μεταξύ γνώσεων και δεξιοτήτων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
– Nα προσφέρει κατάρτιση και εκπαιδευτικές λύσεις για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας στον τομέα ΤΠΕ μέσω της προσφοράς εξειδικευμένων σεμιναρίων στον τομέα της δρομολόγησης (routing) και εναλλαγής δικτύων (switching) και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού
– Nα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ταλέντων στην βιομηχανία ΤΠΕ και να υποστηρίξει το υπάρχον εργατικό δυναμικό ΤΠΕ
– Να προωθήσει την εκπαίδευση των άνεργων γυναικών στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενες αποκτούν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα των δικτύων, καθώς και -μεταξύ άλλων- βασικές αρχές δρομολόγησης, μεταγωγής, ασύρματης δικτύωσης, ασφάλειας δικτύου και αυτοματισμών. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας, όλες οι ωφελούμενες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε αντίστοιχες δωρεάν εξετάσεις που βεβαιώνουν το γνωστικό τους επίπεδο, με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Οικογενειακές επιχειρήσεις: Η δυναμική της «κληρονομιάς» και πώς οδηγεί στην επιτυχία
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων: Ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας επιχαίρει για τη σφαγή στη Σμύρνη
Παύλος Μυλωνάς: Οι τράπεζες θα διαθέσουν χορηγήσεις 30 δισ. ευρώ σε 6 έτη στον κλάδο της ενέργειας