• Business

    Θέμα ημερών η προκήρυξη του Ultra Fast Broadband

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Έτοιμη είναι η προκήρυξη του Ultra Fast Broadband (UFBB) έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα βγει στον αέρα εντός των ημερών.

    Υπενθυμίζεται ότι στον ανταγωνιστικό διάλογο που προηγήθηκε συμμετείχαν 9 ενδιαφερόμενοι (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα).

    Ορισμένοι, όπως η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου έπαψαν να ασχολούνται. Δεδομένη θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ, ενώ έχει ανακοινωθεί συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ -Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) για από κοινού προσφορά.

    Πιθανό θεωρείται να συνεργαστούν μεταξύ τους και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

    Με βάση τη διακήρυξη οι ανάδοχοι δύναται να είναι από 3 έως 7 καθώς το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας. Αν δεν υπάρξει ικανό ενδιαφέρον το έργο δύναται να ανατεθεί ακόμα και σε έναν.

    Πρόκειται για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές της χώρας που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών που είναι σημαντικό ποσοστό) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

    Κύριος του έργου είναι το ελληνικό δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του δημοσίου.

    Να σημειωθεί ότι πλέον το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και η διαδικασία χρειάζεται να «τρέξει» για να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Το UFBB είναι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης

    Πού βρίσκεται η διαδικασία για το Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού €870 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ