• Business

    Θέλει ο Νίκος Καραμούζης να γίνει υπουργός;

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Θέλει ο Νίκος Καραμούζης να γίνει υπουργός; Το ερώτημα συζητείται όλο και περισσότερο σε στενούς πολιτικοοικονομικούς κύκλους που γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Eurobank έχει γίνει αποδέκτης διερευνητικής προσέγγισης από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

    Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα, εμπλουτίζοντάς το με τεχνοκράτες είναι γνωστή και στο πλαίσιο αυτό, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη και της Λούκας Κατσέλη, με την τελευταία να μην αποτελεί έκπληξη αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Ούτε ίσως και ο Νίκος Χριστοδουλάκης να είναι έκπληξη καθώς η πρόσφατη θητεία του – επί υπηρεσιακής κυβέρνησης του καλοκαιριού 2015 – θεωρήθηκε επιτυχημένη και από το κυβερνών κόμμα.

    Αλλά ο Νίκος Καραμούζης; για όσους τον γνωρίζουν καλά, η σχέση του με την πολιτική είναι στενή, ήδη από την εποχή του Ρήγα στα φοιτητικά του χρόνια, και δεν διακόπηκε ποτέ. Πολλοί θυμούνται και την πρωτοβουλία του, χρόνια μετά από την μάχιμη περίοδο των αμφιθεάτρων, να καλέσει στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2009, τον Γιώργο Παπανδρέου 12 μεγαλοεπιχειρηματιών και μάνατζερς, μεταξύ των οποίων οι Β. Μυτιληναίος και Ανδρέας Βγενόπουλος. Τη συνάντηση γνωριμίας που οργάνωσε ο ίδιος και ο τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης είχε αποκαλύψει το Βήμα προκαλώντας αίσθηση.

    Ο νυν πρόεδρος της Eurobank ως επιφανής τραπεζίτης επί σειρά ετών διατηρεί σχέσεις με τους πολιτικούς όλων των κομμάτων και ίσως και λόγω αριστερών καταβολών, επιχείρησε στο πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να παράσχει την εμπειρία και τις γνώσεις του στη νέα κυβέρνηση, στις αρχές του 2015. Οι εξελίξεις και η ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον παντογνώστη Γιάνη Βαρουφάκη, τον οδήγησαν στη συνέχεια στην άσκηση κριτικής για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες.

    Οι σχέσεις του με παραδοσιακά στελέχη της αριστεράς όπως ο Γιάννης Δραγασάκης δεν διεκόπησαν ποτέ και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέχισε να τον συμβουλεύεται συχνά για τα χρηματοπιστωτικά θέματα αλλά και γενικά για θέματα οικονομικής πολιτικής.

    Στο σημείο αυτό, έρχεται το ερώτημα αν θέλει ο πρόεδρος της Eurobank να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και συγκεκριμένα, να γίνει υπουργός. Η διερευνητική προσέγγιση έχει γίνει και μένει να αποδειχθεί αν το «σκουλήκι» της πολιτικής έχει μπει για τα καλά μέσα του. Σε αυτή τη φάση της καριέρας του ο Νίκος Καραμούζης έχει επιτυχώς διανύσει μια πορεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εθνική, στην Eurobank, στην Τράπεζα Πειραιώς και ξανά στην Eurobank ως πρόεδρος μιας τράπεζας που πέτυχε να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και να επιστρέψει μετά από μια πενταετία στην κερδοφορία.

    Οι παρεμβάσεις του παραμένουν πάντως πολιτικές. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Eurobank τόνισε: «η διαφαινόμενη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για τη βιώσιμη ρύθμιση του δημοσίου χρέους θέτει τις βάσεις για τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και την ελληνική οικονομία…Κρίσιμος παράγοντας είναι η λήψη μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της χώρας, η άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αξιόπιστη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και προσελκύουν σημαντικά και εξαιρετικά αναγκαία ξένα κεφάλαια και επενδύσεις».

    Αν θα θελήσει ο Νίκος Καραμούζης να υλοποιήσει μια πολιτική που περιγράφει ως στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα, μένει να αποδειχθεί πολύ άμεσα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/o-giorgos-prokopiou-ependii-se-nea-plia-fsru/46896

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/katathlipsi-i-tirannia/46863

     



    ΣΧΟΛΙΑ