• Business

    Θανάσης Παπανικολάου: Ποιος είναι ο μάνατζερ που κέρδισε τον διαγωνισμό των 400 εκατ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    θανασης παπανικολαου

    O Αθανάσιος Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Vivartia


    Μεγάλη κερδισμένη στο διαγωνισμό του υπουργείου Μετανάστευσης για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η κοινοπραξία που σύστησαν η Vivartia, η Γευσίνους και η Ελαϊτις. Χάρη στην προσφορά των 290 εκατ. ευρώ που κατέθεσαν, κατάφεραν να αναδειχθούν προσωρινός ανάδοχος για πέντε από τα έξι τμήματα του έργου.

    Πρόκειται για άλλη μια επιτυχημένη κίνηση της διοικητικής ομάδας της Vivartia που ηγείται ο Θανάσης Παπανικολάου, η οποία έρχεται να θωρακίσει και να ενισχύσει τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας σε μια κομβική στιγμή.

    Ο οξυδερκής και εξαιρετικά έμπειρος μάνατζερ, ο οποίος από την 1η Απριλίου ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει την Vivartia στη νέα εποχή μετά την εξαγορά της από την CVC Capital έχει καταφέρει να φέρει κάποιες γρήγορες «νίκες», οι οποίες δίνουν το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για να οικοδομήσει έναν πραγματικό «εθνικό πρωταθλητή», όπως οραματίζονται και οι partners του αμερικάνικου fund.

    Ο Θανάσης Παπανικολάου γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις δυνατότητες της Vivartia και των εταιρειών που την συνθέτουν (GoodysEverest, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), έχοντας διατελέσει για χρόνια επικεφαλής της. Θεωρείται άνθρωπος των δύσκολων αποστολών, με αποκορύφωμα την εξυγίανση του ομίλου ο οποίος «κουβαλούσε» ως προίκα πολλά προβλήματα. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και με την ελληνική οικονομία να «βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα», κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις, μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τον χειμαζόμενο όμιλο.

    Επιστρατεύοντας την πλούσια εμπειρία και τις σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, ο απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής «συμμάζεψε» τα ταλαιπωρημένα οικονομικά του άλλοτε πανίσχυρου ομίλου, αντιμετώπισε το «βουνό χρέους» που υπερέβαινε το 1,6 δισ. ευρώ, έδωσε νέα αναπτυξιακή προοπτική στις θυγατρικές και προχώρησε σε ιδιαίτερα προσοδοφόρα deals, με αξιόλογους επενδυτές.

    Η πώληση του ομίλου «Υγεία» και εν συνεχεία της Vivartia στο CVC Capital έχουν καταγραφεί ως οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες της τελευταίας δεκαετίας στην ελληνική αγορά. Εξίσου επιτυχημένες θεωρούνται και η μεταβίβαση της SingularLogic, στο κοινοπρακτικό σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, αλλά και η πώληση του Hilton Cyprus στην Εθνική Πανγαία.

    Αναμφίβολα, η συμφωνία εκχώρησης της Vivartia ήταν μια από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, αφού, με όρους αποτίμησης, το big deal κινήθηκε στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 175 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τίμημα για τις μετοχές και τα υπόλοιπα της δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας που πουλήθηκε στο CVC Capital. Με συνέπεια να δρομολογούνται νέα δεδομένα στη βιομηχανία τροφίμων.

    Παρ’ ότι η MIG διαπραγματευόταν υπό πίεση, ο έμπειρος μάνατζερ, με πολύχρονη θητεία στο λιανεμπόριο και στην Οργάνωση και Διοίκηση μεγάλων οργανισμών –έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Γενικός Διευθυντής στην Continent Hellas (Carrefour)-, πιστώνεται ότι μπόρεσε να προσελκύσει επενδυτές υψηλού προφίλ και εγνωσμένου κύρους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αλλά και να συμβιβάσει τις επιδιώξεις των πιστωτριών τραπεζών που ήθελαν να διασφαλίσουν τα κεφάλαια που δάνεισαν. Πράγμα όχι αυτονόητο.

    Αλλά και στο νέο πόστο καλείται να βρει ισορροπίες και να χαράξει τον δρόμο που θα οδηγήσει την Vivartia σε νέες κορυφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε συνεργασία με το ελληνικό team του CVC υπό τον Άλεξ Φωτακίδη «σκανάρουν» την ελληνική αγορά τροφίμων αναζητώντας νέες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προσδεθούν στο άρμα της Vivartia.

    Λέγεται πως μετά την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης» δρομολογούνται νέα «χτυπήματα» στους τομείς της εστίασης και των κατεψυγμένων (λαχανικά και ζύμες). Αυτή τη στιγμή γίνονται διάφορες διερευνητικές επαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να εντοπισθούν οι κατάλληλοι στόχοι.

    Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν μια ή δυο εξαγορές σε αυτές τις κατηγορίες μέσα στο 2021. Η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Θανάση Παπανικολάου, και κυρίως στον τρόπο που θα «ενώσει τα κομμάτι του παζλ» για να δημιουργήσει ένα μεγά – όμιλο στον χώρο των τροφίμων.

    Διαβάστε επίσης

    Vivartia: Ανάδοχος σε διαγωνισμό του υπ. Μετανάστευσης με προσφορά 290 εκατ. ευρώ

    Όμιλος Εστίασης Vivartia: Με 15 νέα ή ανακαινισμένα σημεία ισχυροποιεί την παρουσία της στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες

    Vivartia – Δωδώνη: Ο νέος κοινός μέτοχος (CVC) και τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας



    ΣΧΟΛΙΑ