• Business

    Τέρμα η χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου – Σώστε ό,τι μπορείτε


    Η χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου τελείωσε. Αυτό υποστηρίζει και η έρευνα της McKinsey Global Institute (MGI), που εκτίμησε τις επιστροφές αποδόσεων για τα επόμενα 20 χρόνια στις Αμερικάνικες και τις Νοτιοευρωπαϊκές αγορές και προβλέπει δύο σενάρια. Το πρώτο, απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι το σημερινό περιβάλλον μειωμένης ανάπτυξης θα διατηρηθεί και το δεύτερο, αισιόδοξο σενάριο προβλέπει γρηγορότερη ανάπτυξη εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου.

    Πάντως, σε καμία περίπτωση από τις δυο, οι αποδόσεις δε θα πλησιάσουν καν αυτές που υπήρχαν πριν 30 χρόνια. Για τις Αμερικάνικες και τις Ευρωπαϊκές μετοχές, η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος μπορεί να κυμανθεί από 1,5 ως και 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η διαφορά στο σταθερό εισόδημα είναι ακόμη μεγαλύτερη, μεταξύ 3 και 5 ποσοστιαίων μονάδων για τις περισσότερες χώρες, όπως αναφέρει η έρευνα.

    “Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το ότι, ακόμα κι αν αυξηθεί το GDP, οι αποδόσεις στις μετοχές και τα ομόλογα θα παραμείνουν χαμηλότερες για τα επόμενα 20 χρόνια”, δήλωσε η Suzan Lund, συνεργάτης της MGI και μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

    mck scenarios1mck scenario 2

    Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να αποταμιεύει περισσότερα, να παίρνει σύνταξη αργότερα ή να ζει με λιγότερες ανέσεις κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης, κάτι που θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη. Και μια φαινομενικά μικρή διαφορά στα νούμερα, μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτική.

    Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα από την MGI:

    “Για να κατανοήσουμε την κατάσταση, ας σκεφτούμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για έναν 30χρονο που θα περιμένει να λάβει μια απόδοση τόκων 4,5% από το ευρέως διαμορφωμένο portfolio του με μετοχές και σταθερό εισόδημα – σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο – αντί για 6,5%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Για να αποσβέσει αυτός ο άνθρωπος, θα πρέπει να δουλέψει επτά χρόνια παραπάνω ή να διπλασιάσει σχεδόν τους ρυθμούς αποταμίευσης που ακολουθεί. Αν οι αποδόσεις μειωθούν κι άλλο, στο 3,5% σε πραγματικούς όρους – σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο – αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να δουλέψει εννιά χρόνια παραπάνω ή να υπερδιπλασιάσει τις ετήσιες αποταμιεύσεις του”.

    mck research

    Τα παραπάνω καταδεικνύουν τρομακτική διαφορά σε σχέση με τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου το 1985 ως το 2014, που σημαδεύτηκε με έντονη πτώση στον πληθωρισμό, ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και ισχυρή πρόοδο για τις επιχειρήσεις.

    Οι πραγματικές καθαρές αποδόσεις στις μετοχές για τους Αμερικανούς επενδυτές ήταν στις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από το μέσο όρο της 100ετίας, ενώ για τη Δυτική Ευρώπη ήταν στις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Για τα ομόλογα, οι πραγματικές καθαρές αποδόσεις ήταν στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από το μέσο όρο της 100ετίας στις ΗΠΑ ενώ στην Δυτική Ευρώπη στις 4,2 ποσοστιαίες μονάδες.

    Αλλά αυτά τα ιστορικά υψηλά απλά δεν υπάρχουν πια. Τα επιτόκια έχουν περιθώριο να πέσουν κι άλλο. Κάποιες χώρες ήδη καταγράφουν ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια.

    Οι μεγάλοι αμερικάνικοι και δυτικοευρωπαϊκοί οργανισμοί που κυριαρχούσαν στις παγκόσμιες αγορές κέρδους τα τελευταία 30 χρόνια, μπορεί να χτυπηθούν άσχημα από χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, όπως αναφέρει η έρευνα. Νέοι παίκτες από αναδυόμενες αγορές αποτελούν απειλή με την ταχύτατη ανάπτυξή τους, ενώ οι online πλατφόρμες όπως η Amazon και η Alibaba, βοηθούν μικρότερες εταιρείες να αποκτήσουν παγκόσμια προβολή και να ανταγωνιστούν στα ίσα τους κολοσσούς.

    Κι αυτό δε σταματάει εκεί. Οι χαμηλότερες αποδόσεις μπορούν να μετριάσουν την οικιακή κατανάλωση και να διευρύνουν ένα ήδη διογκωμένο κενό στις χαμηλές συντάξεις, που για την ώρα βρίσκεται σε ύψη 1,2 τρισ. δολαρίων. Αυτό μπορεί να αυξηθεί από 1 ως 2 τρισ. δολάρια αν οι αποδόσεις καταγράψουν τις χαμηλές προβλέψεις της MGI.

    Οι καλοί καιροί όσο κράτησαν, κράτησαν. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις προσδοκίες σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/se-eleftheri-ptosi-i-agora-titlopiiseon-tis-evropis/41676



    ΣΧΟΛΙΑ