• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Πατάει γκάζι για Αττική Οδό, Εγνατία & μαρίνες – Επανεκκινεί το διαγωνισμό για το Ελ. Βενιζέλος

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ


    Με ταχείς ρυθμούς αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης τόσο της Αττικής Οδού, όσο και της Εγνατίας.

    Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, το γ΄ τρίμηνο θα έχει γίνει πραγματικότητα η διανομή του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, για την οποία έχουν κατατεθεί οκτώ προσφορές από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους και από διεθνή funds. Το ίδιο διάστημα θα έχει αρχίσει η β’ φάση του διαγωνισμού, ενώ θυμίζουμε πως η σύμβαση με τους σημερινούς αναδόχους λήγει το 2024.

    Το γ’ τρίμηνο αναμένεται και το κλείσιμο του deal με τη Reds του Ελλάκτωρα, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στις Γούρνες Ηρακλείου, στην πρώην αμερικανική βάση. Το ίδιο διάστημα θα κλείσει και η συμφωνία για το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, για το οποίο η μόνη ενδιαφερόμενη ήταν ολλανδική εταιρεία.

    Τα επόμενα βήματα για την Εγνατία Οδό, που έχει περάσει στα χέρια των ΓΕΚ Τέρνα – Egis είναι η υποβολή τελικών σχεδίων από την κοινοπραξία, η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αναπροσαρμογή των διοδίων και η υπογραφή της σύμβασης.

    Για τα 1.000 στρέμματα στο Μαρκόπουλο το ΤΑΙΠΕΔ είναι εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος και της υποβολής του στο ΣτΕ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να διεξαχθεί ο διαγωνισμός.

    Παίρνει σειρά η μαρίνα Μυκόνου

    «Μεγάλα» είναι τα σχέδια για τους 10 οργανισμούς λιμένων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ.

    Το Ταμείο εξετάζει πώς θα αξιοποιήσει τον λιμένα Λαυρίου και παράλληλα προετοιμάζει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον λιμένα Βόλου και τον διαγωνισμό για τη μαρίνα στη Λευκίμμη Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.

    Σε ό,τι αφορά το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται το β’ τρίμηνο, ενώ τα επόμενα βήματα για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα Καβάλας στην κοινοπραξία Black Summit – EFA – ΓΕΚ Τέρνα είναι η υπογραφή του τελικού σχεδίου και της σύμβασης.

    Προσεχώς αναμένεται η προετοιμασία του master plan για την αξιοποίηση του λιμένα Μυκόνου και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου εκμετάλλευσής του, η αξιολόγηση χρονοδιαγράμματος για την εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Επίσης επί του παρόντος συντονίζεται η διαδικασία καταχώρησης δικαιωμάτων του δημοσίου στο Κτηματολόγιο για να αποτυπωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μαρίνας Αργοστολίου, ενώ νομικός και τεχνικός έλεγχος διεξάγεται για την αξιοποίηση της μαρίνας Ζακύνθου.

    Για τη μαρίνα Μανδρακίου στη Ρόδο αναμένεται η κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διαβούλευση, όπως και το ΦΕΚ για τον καθορισμό παραλίας – αιγιαλού και συντάσσεται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Ξανά στο προσκήνιο το Ελ. Βενιζέλος

    Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι θα αξιολογήσει προσεχώς την επανέναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» που είχε παγώσει στη β’ φάση.



    ΣΧΟΛΙΑ