Colin Huang, ιδρυτής TEMU
Περιεχόμενα
Κατώτερες των προσδοκιών ήταν οι πωλήσεις για τον κινεζικό κολοσσό Temu, ο οποίος ανήκει στην εισηγμένη PDD Holdings.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα που «σάρωσε» τους προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε έσοδα 97,1 δισ. γουάν (13,6 δισ. δολάρια) το τρίμηνο του Ιουνίου, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 100 δισ. γουάν.
Προκλήσεις
Τα καθαρά κέρδη ήταν 32 δισεκατομμύρια γουάν, σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα 27,5 δισεκατομμύρια γουάν.
Αυτό οδήγησε σε βουτιά έως και 15% για τη μετοχή στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.
Ο Liu Jun, αντιπρόεδρος οικονομικών της PDD έκανε λόγο για αυξημένες πιέσεις που θα αντιμετωπίσει η εταιρεία και στο άμεσο μέλλον, καθώς ο ανταγωνισμός κλιμακώνεται σε συνδυασμό με τις εξωγενείς προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η εταιρεία. «Η κερδοφορία είναι επίσης πιθανό να επηρεαστεί, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε αποφασιστικά», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ένα χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι ότι ξοδεύει πολλά για να προωθήσει την επέκτασή της έξω από τα σύνορα της Κίνας και της προβληματικής κινεζικής οικονομίας, η οποία παρασύρεται από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων και την υψηλή ανεργία των νέων.
Η εταιρεία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο αυτά τα προβλήματα. Έχει ανοιχτό μέτωπο με εμπόρους, με τους οποίους συνεργάζεται ενώ παράλληλα βρίσκεται σε έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια πρόταση για να κλείσει ένα παραθυράκι για τη φορολόγηση των εισαγωγών φθηνών αγαθών που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, μια κίνηση που έπληττε κυρίως κινεζικές πλατφόρμες όπως αυτή της Temu, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Σαρωτική επέκταση
Παρ’ όλα αυτά, η στρατηγική παγκόσμιας επέκτασης της PDD έχει αρχίσει να αποδίδει. Η Temu έγινε γρήγορα μία από τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ κάνοντας ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο το 2022. Έκτοτε έχει αρχίσει να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του έτερου κινεζικού κολοσσού online αγορών Shein, αλλά και της Amazon.
Ο ιδρυτής της PDD, Colin Huang φέτος έγινε επίσης ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας με περιουσία 49,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Στην Κίνα, η PDD κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια έναντι παραδοσιακών λιανοπωλητών όπως η Alibaba και η JD.com χάρη στην στρατηγική χαμηλών τιμών, ενώ παράλληλα υιοθέτησε επιθετικές εκστρατείες προώθησης για να αποκρούσει νεοεισερχόμενους όπως η ByteDance και η Kuaishou Technology.
Διαβάστε επίσης:
Fast Fashion: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ κινεζικών γιγάντων – Γιατί η Shein μηνύει την Temu
IBM: Εκτός Κίνας τα τμήματα R&D της – Επηρεάζονται 1.000 εργαζόμενοι
Αναμονή στις αγορές: Η ένταση στη Μέση Ανατολή μειώνει την ανοδική διάθεση λόγω Fed