• Business

    Τέλος η παραγωγή του Βιτάμ Soft στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Τη μεταφορά μέρους της παραγωγής των μαργαρινών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποφάσισε η Upfield , η νέα ιδιοκτήτρια της Ελαϊς, η οποία ελέγχεται από το fund της KKR. Πιο συγκεκριμένα, η Upfield θα μεταφέρει την παραγωγή του Βιτάμ Soft στο εξωτερικό, ενώ στο εργοστάσιο της Πειραιώς θα μεταφερθεί μια γραμμή παραγωγής για το BITAM wrapper.

    Την απόφαση αυτή καταδικάζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η νέα ιδιοκτήτρια αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής του ΒΙΤΑΜ soft σε μονάδα στο εξωτερικό, η οποία μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Unilever στου Ρέντη. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει, παρά την αρχική πρόβλεψη της συμφωνίας μεταξύ Ελαίς-Unilever και Upfield-KKR για επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πειραιώς και τη μεταφορά της παραγωγής μαργαρινών σε αυτό (το οποίο περιήλθε στην Upfield), τελικά δε συνέβη τίποτα από τα δύο.

    Όπως καταγγέλει η ΟΕΧΒΕ «από τα εξαγγελθέντα 6 εκατομμύρια τελικά δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ», προσθέτοντας ότι «τελευταίο χτύπημα απαξίωσης της επιχείρησης ήταν και η εξέλιξη με την παραγωγή μαργαρινών. Την ώρα που η εταιρεία δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της παραγωγής μαργαρινών από το εργοστάσιο του Ρέντη σε αυτό της Πειραιώς, τελικά ανακοινώθηκε ξαφνικά η παύση της παραγωγής. Οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων».

    Καταλήγοντας η ΟΕΧΒΕ υποστηρίζει πώς «προκύπτει ξεκάθαρα από τα γεγονότα, η UNILEVER σχεδίασε την ουσιαστικά «εικονική» πώληση της ΕΛΑΪΣ προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη συρρίκνωση. Διακινούσε σκοπίμως δήθεν σενάρια περί επενδύσεων ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια αποκρύπτοντας τις μυστικές αποφάσεις παραγωγικής απαξίωσης ή λουκέτου».

    Η Ομοσπονδία καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας «να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων», αλλά και να προβούν «σε ουσιαστικές ενέργειες ελέγχου της νομιμότητας της μεταβίβασης, διασφάλισης της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας καθώς και διαφύλαξης εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού».

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Ε.Χ.Β.Ε

     



    ΣΧΟΛΙΑ