• Business

    Τέλος από 1η Ιανουαρίου 2019 οι ανώνυμες μετοχές στις ΑΕ

    • NewsRoom


    Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2019, το νομοσχέδιο, βάση του οποίου οι ελληνικές ανώνυμες εταιρείες, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πλέον ανώνυμες μετοχές. Στόχος είναι ο εντοπισμός και ο περιορισμός του μαύρου χρήματος στο χώρο των επιχειρήσεων ενώ η ονομαστικοποίηση των μετοχών είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε.

    Ως εκ τούτου, οι 191 εισηγμένες εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένες από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους  να μην εκδίδουν ανώνυμες μετοχές, ενώ ανώνυμες μετοχές που έχουν εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικοποιούνται αυτοδίκαια την 1η Ιανουαρίου 2020.

    Στο νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ από το νέο έτος καθορίζεται επίσης το πλαίσιο που διέπει την ίδρυση των Α.Ε. καθώς και τις τροποποιήσεις του καταστατικού τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

    • Προβλέπεται ότι η Α.Ε. μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα (ιδρυτές), ή να καταστεί μονοπρόσωπη με τη συγκέντρωση όλων των μετοχών σε ένα μόνο πρόσωπο, και να συσταθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο που περιέχει το καταστατικό, ή με ιδιωτικό έγγραφο, αν υιοθετείται πρότυπο καταστατικό.
    • Προβλέπεται επίσης, ότι η λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση ή το Διοικητικό Συμβούλιο, στηριζόμενη σε τροποποίηση του καταστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε δημοσιότητα, είναι μεν επιτρεπτή, παράγει όμως αποτελέσματα από τη συντέλεση της δημοσιότητας και εφεξής.
    • Μεταξύ άλλων ορίζονται, το περιεχόμενο του καταστατικού μιας Α.Ε., ο τρόπος σχηματισμού της επωνυμίας της, η διάρκειά της (που μπορεί να είναι, είτε ορισμένου, είτε απεριορίστου χρόνου) η διαδικασία και το είδος του ελέγχου ίδρυσης της Α.Ε. (νομιμότητας ή πληρότητας), κ.ά..

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλος οι ανώνυμες μετοχές για τις ΑΕ – Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταργούνται με νόμο οι ανώνυμες μετοχές στις ΑΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες – Αναλυτικά οι αλλαγές



    ΣΧΟΛΙΑ