• Business

    Τάσος Τζήκας: Με επένδυση €300 εκατ. η ΔΕΘ θα γίνει το μεγαλύτερο εκθεσιακό hub στην Ευρώπη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναστάσιος (Τάσος) Τζήκας Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO AE

    Αναστάσιος (Τάσος) Τζήκας Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO AE


    Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο ανάπλασης των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έκταση 165 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Project το οποίο έχει περάσει από… σαράντα κύματα και που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο εκθεσιακό hub στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ και της Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 2023 που λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, το σχέδιο προχωράει κανονικά, έχει ήδη παραδοθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ το σχέδιο, παρά τις μεμονωμένες αρχικά αντιδράσεις, χαίρει πλέον της αποδοχής των κατοίκων αλλά και των θεσμικών φορέων την πόλης.

    Όπως είπε ο κ. Τζήκας, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, όπου και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα προκύψει μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί το 2024.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ τόνισε ότι ήδη το ενδιαφέρον για το έργο είναι μεγάλο, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και το υπόγειο παρκινγκ που θα γίνει στην γωνία Αγγελάκη με Εγνατία, με την παραχώρηση να έχει διάρκεια 35 ετών.

    Το έργο ανάπλασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ θα ξεκινήσει το 2025 ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2028. Ο κ. Τζίκας ανέφερε, πως σύμφωνα με τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις τα πρώτα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2026, όταν και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Περιπτέρου 1, που είναι το πιο εμβληματικό και το οποίο θα βρίσκεται προς την μεριά της Εγνατίας, δίπλα στο Παλαί Ντε Σπόρ. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι τα εγκαίνια του περιπτέρου 1 να γίνουν το 2026, όταν και θα γιορτάζουμε την επανέναρξη της Έκθεσης 100 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία» είπε ο κ. Τζήκας.

    Τι προβλέπει η ανάπλαση

     Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η νέα ΔΕΘ θα ανεβάσει επίπεδο την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η  ΔΕΘ-Helexpo, από τα 165 στρέμματα του εκθεσιακού χώρου θα παραχωρήσει 90 στρέμματα στην πόλη εκ των οποίων τα 77 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου ενώ 13 στρέμματα θα δοθούν περιμετρικά της Έκθεσης κυρίως για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

    Ο νέος εκθεσιακός φορέας, θα διαθέτει 4 περίπτερα, τα οποία μαζί με το Συνεδριακό Κέντρο θα είναι συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ.. Επίσης θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 1.100 αυτοκινήτων όπως και επιχειρηματικό εμπορικό κέντρο και ξενοδοχειακή μονάδα.

    Τα νέα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένα καθώς η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και του νερού κατά 50%, σε σχέση με σήμερα ενώ θα συνδέονται με υπέργειους διαδρόμους.

    Διαβάστε επίσης

    Τα έργα τεχνολογίας αξίας €250 εκατ. που βρήκαν αναδόχους το 10ήμερο των εκλογών

    Φέσσας (Quest): Πώς πέτυχε διψήφια αύξηση των πωλήσεων το α’ τρίμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ