• Business

    Τα βρήκαν μπαστούνια και βάζουν στο αφορολόγητο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και σταθερής-κινητής τηλεφωνίας


    Το ημερολόγιο δείχνει 12 Ιανουαρίου του 2017, η σύνδεση του αφορολογήτου με δαπάνες με πλαστικό χρήμα έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου, κι όμως ακόμα και σήμερα οι φορολογούμενοι κάνουν αγορές με κάρτες στα… τυφλά, καθώς εκκρεμεί ακόμα η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει ποιες δαπάνες προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολογήτου και ποιες μένουν εκτός!

    Όπως γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί έμφαση στις δαπάνες σε κλάδους της αγοράς όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, όπως είναι π.χ. οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι κλπ, καθώς αυτό που θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει όσους αποκρύπτουν εισοδήματα να κόβουν αποδείξεις (καθώς με το πλαστικό χρήμα δεν θα μπορούν να κάνουν τις… αλχημείες που γίνονται με τα μετρητά), αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα φορολογικά έσοδα.

    Όμως το σχέδιο αυτό “κολλάει” στις λεπτομέρειες. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι η εξής: οι πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, καθώς και σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, που αρχικά θα έμεναν εκτός αφορολογήτου, γίνονται και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ – όμως σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα δεν θα μπορούσε να διαχωρίσει τις δαπάνες του καταναλωτή για προϊόντα από το σούπερ μάρκετ (που θα μετρούν για το αφορολόγητο) από τις δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ! Άρα, θα πρέπει είτε να ενταχθούν στο αφορολόγητο και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τηλεφωνίας, είτε να μείνουν εκτός και οι δαπάνες στα σούπερ μάρκετ.

    Για να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός, και επειδή η δεύτερη επιλογή μάλλον θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συμπεριληφθούν, μόνο για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, και οι λογαριασμοί αυτοί στο χτίσιμο του αφορολογήτου, γεγονός βέβαια που είναι πολύ ευχάριστο για τους φορολογούμενους, καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό σε δαπάνες.

    Αντίθετα, δαπάνες οι οποίες δεν θα προσμετρώνται για το αφορολόγητο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα (ανεπίσημα, γιατί επισήμως ακόμα περιμένουμε) είναι οι εξής:

    • Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.).
    • Οι δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

    • Οι εισφορές για την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

    • Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

    • Οι δαπάνες για ενοίκια, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Οδύσσεια ενός ασφαλισμένου: Γιατί καθυστερεί η απονομή των συντάξεων

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σημαντικές διακρίσεις για το ψηφιακό «πορτοφόλι» της Alpha Bank

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζωούλλης Μηνά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) : Ποια είναι τα σχέδιά μου για το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ