• Business

    Τα περίεργα κριτήρια του Σκουρλέτη για την επιλογή της Μικαέλα Λάττα στη ΡΑΕ


    Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στην τοποθέτηση προσώπων σε θέσεις κλειδιά με όχι και τόσο διαφανείς μεθόδους. Ερωτηματικά δημιουργούνται και για την επιλογή του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση της αντιπροεδρίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που περνά σήμερα για έγκριση από την αρμόδια επιτροπή θεσμών της βουλής.

    Παρά το γεγονός ότι η ανεξάρτητη αρχή έχει σημαντικό ρυθμιστικό και θεσμικό φόρτο εργασίας καθώς λειτουργεί ως σύμβουλος, ενίοτε και ως νομοθέτης για θέματα που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο και τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, ο υπουργός ενέργειας επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση την κ. Μικαέλα Λάττα, μηχανικό με εργασιακή εμπειρία, η οποία σχετίζεται με την επίβλεψη κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων και εργοταξίων. Σημειώνεται ότι η κ. Λάττα έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην μελετητική Ασπροφός (θυγατρική των ΕΛΠΕ), στην εταιρεία όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια, εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ ήταν ο σύζυγός της Σπύρος Λάττας, υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ με τη ριζοσπαστική πρωτοβουλία μηχανικών.

    Η νέα αντιπρόεδρος της PAE, με σπουδές στη Ρουμανία (αποφοίτησε το 1982), έχει εργαστεί σε τεχνικά κατασκευαστικά έργα ως επιβλέπων μηχανικός ή εργοταξιάρχης, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόταν εκτός αγοράς. Η εργασιακή της εμπειρία εξηγεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθόλου δημοσιεύσεις από μέρους της, ενώ το όνομά της όταν έγινε γνωστό εξέπληξε την ενεργειακή αγορά, η οποία ανέμενε την τοποθέτηση ενός στελέχους με πιο σαφή εικόνα και εμπειρία για τα τεκταινόμενα στο χώρο.

    Εκτός από την κ. Λάττα, σήμερα από ακρόαση περνούν από την επιτροπή της βουλής και τα άλλα 3 υποψήφια νέα μέλη της ολομέλειας της PAE. Πρόκειται για τους καθηγητές Απ. Γκότσια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Ιωάννη Αναγνωστόπουλο (ΕΜΠ) καθώς και για τον διδάκτορα Θεόδωρο Ζερβό.

    Εκ των τριών, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι σπουδές του κ. Ζερβού αφορούν σε άλλον τομέα (τηλεπικοινωνίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας) ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, η σχέση του με τον τομέα της ενέργειας περιορίζεται σε 4 ενεργειακά μαθήματα που παρακολούθησε ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο.

    Έλεγχος των ανεξάρτητων αρχών

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει και να χειραγωγήσει με αμφιλεγόμενες και ελεγχόμενες επιλογές στελέχωσης μια ανεξάρτητη αρχή. Οι επιλογές Σκουρλέτη για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έρχονται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή κατηγορήθηκε ότι βάλει κατά της ανεξαρτησίας της Αρχής, επιχειρώντας να παρέμβει στο θεσμικό ρόλο της, κατά παράβαση του Συντάγματος. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του ΕΣΡ και της αποψίλωσης αρμοδιοτήτων από το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, ώστε αυτές να περάσουν στον έλεγχο του αρμόδιου υπουργού.

    Σημειώνεται τέλος, ότι η ενίσχυση της θεσμικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτελεί μία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.



    ΣΧΟΛΙΑ