• Business

    Τα 26 δισ. δολάρια του Paul Allen αναζητούν κληρονόμο


    Το κουβάρι της μοιρασιάς της τεράστιας περιουσίας του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft Paul Allen, ο οποίος πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, θα χρειαστεί πολύ χρόνο, όπως όλα δείχνουν, για να ξετιλυχτεί.

    Η εταιρία του Vulcan Inc περιλαμβάνει όλες τις συμμετοχές του σε ακίνητα, αθλητικές ομάδες, μερίδια σε venture capitals, συνολικής αξίας 26 δισ. δολ. Ο ίδιος δεν είχε σύζυγο, ούτε παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που θα διεκδικήσουν μερίδιο, όπως η ευρύτερη οικογένεια, το προσωπικό, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς και πιθανοί επενδυτές.

    “Αν και πρόκειται για τη ζωή και την περιουσία ενός ατόμου, μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τη διάλυση μίας μεγάλης εταιρίας”  δήλωσε ο Darren Wallace, δικηγόρος της Day Pitney, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις ακινήτων για πελάτες με μεγάλη περιουσία. “Ακόμη και αν τα πράγματα πάνε όπως θα περίμενε κανείς, θα μπορούσε εύκολα να χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια”.

    Ο συνιδρυτής της Microsoft Corp. πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες συσσωρεύοντας μια σειρά επιχειρηματικών και φιλανθρωπικών συμμετοχών. Τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας του ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων πιθανότατα προορίζεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς μετά την ένταξή του στην Giving Pledge πριν από περίπου μια δεκαετία. Ωστόσο, μετά τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας θα ξεκαθαρίσει τι απομένει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ποια από τα περιουσιακά του στοιχεία είναι πιθανό να εκκαθαριστούν και να ρευστοποιηθούν.

    Η Vulcan, που διαχειρίζεται επί 32 χρόνια τα χρήματα του Allen, αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία βρίσκονται μία σειρά επενδύσεων, η ακτιβιστική δράση του επιχειρηματία καθώς και οι φιλανθρωπικές του εταιρίες. Περιλαμβάνει τη Vulcan Real Estate, ένα εμπορικό χαρτοφυλάκιο που σύμφωνα με το Bloomberg έχει αξία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Vulcan Capital, το οποίο επενδύει σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες. Παράλληλα, έχει την εποπτεία για μία από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης του κόσμου και κατέχει συμμετοχές  σε δύο επαγγελματικές αθλητικές ομάδες αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Για τη φιλανθρωπική δράση του Allen είχε δημιουργηθεί το Paul G. Allen Family Foundation, που ίδρυσε ο ίδιος με την αδελφή του Jody. Το ίδρυμα επιτηρούσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 766 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Επίσης, υπάρχει το Allen Institute, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στην ιατρική έρευνα, με τη Jody και αρκετούς υπαλλήλους της Vulcan να το διευθύνουν.

    Ο Lori Mason Curran, διευθυντής της στρατηγικής επενδύσεων στην εταιρία real estate, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο δίκτυο εταιριών συμφερόντων του Allen, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης των επενδύσεων.

    “Ο Paul σκεπτόταν πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ιδρύματα που δημιούργησε και στήριξε, όταν ο ίδιος δεν θα ήταν σε θέση να τα διευθύνει”, είπε σε μια ηλεκτρονική δήλωση του. “Τώρα, είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στη ζωή του Paul και να αφήσουμε την οικογένειά του και τους φίλους του να θρηνήσουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση των έργων που μας ανέθεσε και μας εμπιστεύτηκε”.

    Σύμφωνα με το Wallace μία μεγάλη και τόσο σύνθετη περιουσία όπως του Allen, ακόμη και αν έχει γίνει προετοιμασία για τη διάδοχη κατάσταση, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χρονοβόρο έλεγχο από την υπηρεσία εσόδων.

    “Δεν υπάρχουν επικείμενες αλλαγές στη Vulcan, τις ομάδες, τα ερευνητικά ιδρύματα ή τα μουσεία”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vulcan, Bill Hilf  σε συνέντευξη Τύπου στο Σιάτλ. “Υπάρχει ένα σαφές σχέδιο αυτού που ήθελε ο ίδιος να γίνει για την κληρονομιά του.”

    Ο θάνατος του Allen έχει ήδη πυροδοτήσει κερδοσκοπία μεταξύ των επαγγελματιών στην αγορά ακινήτων του Σιάτλ για το κατά πόσον ενδέχεται να υπάρχουν ευκαιρίες για τους αγοραστές που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιες από τις ιδιοκτησίες του.

    Ο δισεκατομμυριούχος είχε στηριχτεί σε αρκετούς ανθρώπους που διαχειρίζονταν τις επιχειρήσεις του.  Η Ada Healey διευθύνει την Vulcan Real Estate εδώ και περίπου δύο δεκαετίες και ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου του Allen για τη μετατροπή της γειτονιάς South Lake Union του Σιάτλ από μια βιομηχανική περιοχή σε έναν ακμάζοντα τεχνολογικό κόμβο για την Amazon.com Inc. και άλλες εταιρίες.

    Η Vulcan Inc. έχει στην κατοχή της εταιρίες και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι εύκολο να ρευστοποιηθούν ή να μεταβιβαστούν σε ένα φιλανθρωπικό όχημα. Πέρα από την ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα, ο Allen ίδρυσε το Stratolaunch Systems, το οποίο αναπτύσσει το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο για να εκτοξεύσει μικρότερα οχήματα στο διάστημα.

    Ο Πολ Άλεν (αρ.) με τον Μπιλ Γκέιτς σε φωτογραφία του 1981



    ΣΧΟΛΙΑ