• Business

    Όλη η Ευρώπη αναρωτιέται: Θα χρειαστεί bail in η Deutsche Bank;


    Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν οι μετοχές της Deutsche Bank AG στον απόηχο των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα στηρίξει τη τράπεζα, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της και το ενδεχόμενο να επιβληθεί bail in. Συγκεκριμένα, οι μετοχές υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 6%, στα 10,73 ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφουν απώλειες 52%.

    Κορυφαίος στέλεχος της Deutsche Bank επισημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βελτιώσει η τράπεζα την εικόνα της μετά από τις λάθος τακτικές που οδήγησαν στην απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα.

    Συγκεκριμένα, η Chief Regulatory Officer της τράπεζας Sylvie Matherat, υποστηρίζει ότι η Deutsche Bank θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο για ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση της.

    Οι προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής τράπεζας, John Cryan να τονώσει την κερδοφορία και τα κεφάλαια της προχωρώντας σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, έχουν τεθεί σε κίνδυνο, από το πρόσφατο πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων που καλείται να πληρώσει ώστε να έλθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές. Το ποσό αυτό, το οποίο η Deutsche Bank δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πληρώσει, προκάλεσε φόβους ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί προχωρήσει σε bail in, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας  έχει αποκλείσει κάθε στήριξη προς αυτήν.

    “Κανείς δεν πιστεύει ότι τελικά θα πληρώσει το ποσό αυτό, αλλά σε ορισμένους επενδυτές μπορεί να προκαλεί ανησυχία το γεγονός και μόνο ότι η γερμανική κυβέρνηση συζητά το θέμα της Deutsche Bank,” αναφέρει ο Daniel Regli, αναλυτής της MainFirst. “Σαφώς τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο που αναφέρονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τα 14 δισ. δολ. συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη μετοχή”.

    Η καγκελάριος Angela Merkel  εν όψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής στήριξης στη Deutsche Bank, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Focus.

    Μάλιστα, ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι “δεν υπάρχουν λόγοι” για εικασίες σχετικά με το αν θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση προς την Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα» στις συνομιλίες της τράπεζας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    Ήδη η τράπεζα έχει αντιδράσει στις αξιώσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν έχουν σκοπό να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε ποσό κοντά σε αυτό που ζητούν οι αμερικανικές αρχές, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

    Απαντώντας στο δημοσίευμα του Focus, ο εκπρόσωπος της τράπεζας Jörg Eigendorf είπε σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια από τη Μέρκελ και ότι η Deutsche Bank είναι “αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μόνη της”, ενώ “το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη”.

    “Φυσικά και δεν μπορούν εύκολα να αντλήσουν κεφάλαια πριν από ένα συμβιβασμό και αν δεν ενημερώσουν τους επενδυτές για το τελικό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν”, δήλωσε ο Otto Dicht , αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη εταιρία Stifel Nicolaus Europe Ltd. σε ένα συνέντευξη του στο Bloomberg. “Πρόκειται βασικά για ένα παιχνίδι αναμονής.”

    Στην περίπτωση που ο διακανονισμός κυμανθεί στα 3 δισ. δολ. έως 3,5 δισ. δολ. η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει και άλλα νομικά ζητήματα, αναφέρουν οι αναλυτές της  JPMorgan Chase & Co. Οποιαδήποτε διευθέτηση πάνω από 5,4 δισ. συνεπάγεται μία αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να πληρώσει το πρόστιμο, υποστηρίζει η Societe Generale SA.

    “Η Deutsche Bank έχει αρκετή ρευστότητα, ενώ το τρίτο τρίμηνο βαδίζει προς το τέλος του, και μπορώ να σας πω ότι είμαστε μια χαρά”, ανέφερε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Eigendorf.

    Σύμφωνα πάντως με τον Andreas Utermann, επικεφαλής επενδύσεων της Allianz Global Investors, το θέμα της Deutsche Bank είναι τελικά πολιτικό και θα λυθεί σε χαμηλότερη τιμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/doulia-sti-vretania-aftes-ine-9-xenes-glosses-diavatiria-gia-pachilous-misthous/77185



    ΣΧΟΛΙΑ