• Business

    Sunlight Group: Θα ξεπεράσει το 1 δισ. έσοδα το 2023 – Παγκόσμιος Πρωταθλητής στις Λύσεις Αποθήκευσης

    Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group

    Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group


    Μια χρονιά ρεκόρ για τις επιδόσεις της Sunlight Group εξελίσσεται το 2023, κατά το οποίο τα έσοδα του ομίλου για πρώτη φορά θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, από 416 εκ. ευρώ το 2022.

    Επίσης, η Sunlight Group φέτος διπλασίασε τον αριθμό εργαζόμενων της φτάνοντας τα  3.244 άτομα, 1.689 περισσότερα από ό,τι το 2022, που αντιστοιχεί σε αύξηση 90,9%.

    Ως αποτέλεσμα των τελευταίων δραστηριοτήτων συγχωνεύσεων και εξαγορών, η Sunlight γίνεται όλο και πιο διεθνής και διαφοροποιημένη-κατά την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού στις 30 Ιουνίου 2023, το 56,2% των εργαζομένων βρισκόταν εκτός Ελλάδας.

    Ειδικά στη Γερμανία (λόγω των εξαγορών Triathlon και A. Mueller) και στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Οι δαπάνες της εταιρείας για μισθούς, παροχές και φόρους ανήλθαν σε 77,0 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένες κατά 174,7% σε σχέση με τα 28 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

    Η εταιρεία βρίσκεται ανοδική πορεία για τρίτη συνεχή χρονιά και επιτάχυνε την οργανωτική και οικονομική της ανάπτυξη. Η αύξηση των μεγεθών της φέτος οφείλεται κυρίως στην πρώτη ενοποίηση των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα, στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, ιδίως στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, και στην υψηλή ζήτηση για τις καινοτόμες Νέες Ενεργειακές Λύσεις του Ομίλου.

    Η δραστηριότητα της εταιρείας στην καρδιά του megatrend της ενεργειακής μετάβασης, η ισχυρή και αυξανόμενη βάση πελατών, το πρόγραμμα καινοτομίας και η υψηλής εξειδίκευσης ομάδα στελεχών της, εξασφαλίζουν τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου που έχει θέσει τις βάσεις για να γίνει ένας κορυφαίος πάροχος Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία-Ωκεανία.

    Επικεντρώνεται σε 5 στρατηγικούς πυλώνες: Βιομηχανική Ηλεκτροκίνηση μολύβδου και λιθίου, Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές, Ανακύκλωση μολύβδου και λιθίου, ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory και η καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά εξαρτήματα, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο καθένας σε διάφορα στάδια ωριμότητας και τοποθετούν τη Sunlight Group σε προνομιακή θέση στην αγορά.

    Το πρώτο εξάμηνο

    Η εταιρεία παρουσίασε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα  στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξής της μέσω εξαγορών που συνεχίζεται και φέτος.

     Στο πρώτο εξάμηνο η Sunlight κατέγραψε έσοδα 551,5 εκατ. ευρώ από  183 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022-αύξηση 201,5%) με προσαρμοσμένο EBITDA 55,3 εκατ. ευρώ (έναντι 22,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022- αύξηση 141%).

    Όσον αφορά στις επενδύσεις τα δύο πρώτα τρίμηνα επενδύθηκαν 93,2 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις. 48,2 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε CAPEX, κυρίως για την επέκταση της παραγωγής ιόντων λιθίου και μολύβδου-οξέος. Το διαφοροποιημένο και πλήρως χρηματοδοτημένο επενδυτικό πλάνο της Sunlight εστιάζει σε εγκαταστάσεις παραγωγής και υποδομές, προωθώντας την παραγωγική δυναμικότητα τόσο λιθίου όσο και μολύβδου, καθώς και σε σημαντικά έργα έρευνας και ανάπτυξης αναφορικά με τις μπαταρίες λιθίου και την τεχνολογία στοιχείων.

    Σύμφωνα με την εταιρία θα είναι δύσκολο το οικονομικό τοπίο καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια, τη μειωμένη δραστηριότητα των πελατών και το επενδυτικό κλίμα στις κύριες αγορές της.

    Ο πληθωρισμός διεθνώς προκάλεσε σημαντική αύξηση στα κόστη βιομηχανικής παραγωγής, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την προσαρμογή των τιμών προς τη βάση πελατών κάτι που επηρέασε την κερδοφορία της Sunlight Group, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε απόδειξη της δυνατότητας του Ομίλου να υποστηρίζει την πελατειακή του βάση σε δύσκολους καιρούς.

    Παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε, από πλευράς εσόδων, από τη μειωμένη περιφερειακή εμπορική δραστηριότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ισχυρή τοποθέτηση της Sunlight Group στην αγορά και η πελατειακή της βάση, την προστάτευσαν από τις άμεσες συνέπειες.

    Λάμπρος Μπίσαλας: Ισχυρή και αυξανόμενη βάση πελατών

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2023, ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Το 2023 σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας.

    Η αξιοσημείωτη ανάπτυξή μας τα τελευταία τρία χρόνια, παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς με τις διαδοχικές μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των πελατών μας στις δυνατότητές μας να παρέχουμε καινοτόμα, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά προϊόντα.

    Αναμφίβολα, οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας και η δουλειά που κάνουμε τώρα θα προσφέρει βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

    Οι τέσσερις συν ένας στρατηγικοί πυλώνες: Βιομηχανική Ηλεκτροκίνηση μολύβδου και λιθίου, Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές, Ανακύκλωση μολύβδου και λιθίου, ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory και η καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά εξαρτήματα, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο καθένας σε διάφορα στάδια ωριμότητας και τοποθετούν τη Sunlight Group σε προνομιακή θέση στην αγορά.

    Θεωρούμε ότι η Sunlight Group είναι καλά τοποθετημένη, διαθέτοντας μια ισχυρή και αυξανόμενη βάση πελατών, ένα κορυφαίο πρόγραμμα καινοτομίας στον κλάδο και μια υψηλής εξειδίκευσης και παγκόσμιας κλάσης ομάδα, για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της.

    Με την υποστήριξη των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου μας, εστιάζουμε στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας. Η Sunlight Group συνεχίζει να προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον ισολογισμό μας, τόσο σε OPEX όσο και σε CAPEX, σε προγράμματα καινοτομίας στις τεχνολογίες ιόντων λιθίου, με αναμενόμενη παραγωγή εσόδων όχι νωρίτερα από δύο, τρία ή ακόμη και 4 χρόνια αργότερα.

    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ομίλου μας ως κορυφαίου παρόχου Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία-Ωκεανία».

    Διαβάστε επίσης

    Sunlight Group: Δημιουργεί αυτόνομη εταιρεία για τον κλάδο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος

    ΟΤΕ: Μειωμένα κατά 6,4% τα κέρδη του γ’ τριμήνου

    Τα μηνύματα Στουρνάρα για δημοσιονομική υπευθυνότητα και τα 6 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ