• Business

    Στις 5 Φεβρουαρίου η εκτόξευση του Hellas Sat 4, του μεγαλύτερου εμπορικού δορυφόρου κατασκευής Lockheed Martin


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στον ευρωπαϊκό σταθμό εκτόξευσης της Ariannespace και της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, στο Ακρωτήριο Κουρού, της Γαλλικής Γουιάνας, η προετοιμασία για την εκτόξευση του Hellas Sat 4, του τρίτου κατά σειρά από το 2003 δορυφόρου της Hellas Sat, της εταιρείας που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα. Η ορισθείσα ημερομηνία για την εκτόξευση είναι Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 (11 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

    Όπως σημειώνει στο mononews ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, «ο Hellas Sat 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Lockheed Martin και σε αυτόν έχουν ενσωματωθεί πολλές νέες τεχνολογίες που αφορούν κυρίως τους ηλιοσυλλέκτες και την ηλεκτρική πρόωση. Θα δώσει επιπρόσθετη χωρητικότητα στην ελληνοκυπριακή τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά και δημιουργεί μαζί με το δορυφόρο Hellas  Sat 3, που εκτοξεύθηκε το 2017, μια συστοιχία δορυφόρων που θα παρέχει στους πελάτες της εταιρείας και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο νέος αυτός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Hellas Sat με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας. Έχει κατασκευαστεί έπειτα από συστηματική συνεργασία Ελλαδιτών, Κυπρίων και Σαουδαράβων μηχανικών οι οποίοι εργάστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για το σχεδιασμό, τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και αυτές τις μέρες για την εκτόξευση. Η συνολική επένδυση είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

    Με την εκτόξευση του νέου δορυφόρου η Hellas Sat (θυγατρική της αραβικών συμφερόντων, Arabsat, έπειτα από την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013) θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη συνολικά, τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική.



    ΣΧΟΛΙΑ