• Business

    Στήριξη 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από την EBRD- Τα κριτήρια

    • NewsRoom

    President of the European Bank for Reconstruction and Development Suma Chakrabarti


    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε χθες μία σημαντική αύξηση του ποσού και του εύρους του πακέτου στήριξης για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες λειτουργίας της EBRD (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). 

     Αυτό σημαίνει ότι από 1 δις ευρώ που αρχικά η Τράπεζα είχε δεσμευθεί, το πακέτο θα αυξηθεί στα 4 δις ευρώ. Επίσης η EBRD είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2020-21.

      Η Τράπεζα ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων αντιμετώπισης και ανάκαμψης, με  τα εξής χαρακτηριστικά:

    Πλαίσιο  
    Η EBRD διαθέτει ένα άμεσο ποσό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει τους υπάρχοντες πελάτες με μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και ανάγκη για βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης. Η Τράπεζα προσφέρει τη βοήθειά της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά ιδίως σε όσους πλήττονται σοβαρά από την κρίση με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τουρισμό και φιλοξενία,
    βιομηχανία και αγροτικές επιχειρήσεις.

    Εμπορική χρηματοδότηση
    Η παροχή εμπορικής χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το παγκόσμιο εμπόριο σε εξαιρετικά δύσκολες  περιστάσεις. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εμπορικής Διευκόλυνσης, η EBRD παρείχε   υποστήριξης το Μάρτιο. Δεδομένου ότι η  εμπορική  χρηματοδότηση είναι είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη  η EBRD είναι έτοιμη να εξετάσει πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλάζοντας το πρόγραμμα αποπληρωμής καθώς και άλλες παρεμβάσεις.

    Υποστήριξη για νέους πελάτες
    Η αφιέρωση του έργου της στην καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας κοροναϊού σημαίνει επίσης ότι η EBRD παραμένει ανοιχτή για επιχειρήσεις για νέους πελάτες σε όλες τις περιοχές και τους τομείς όπου βρίσκεται επενδύει. Τα υπάρχοντα πλαίσια  της EBRD μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες, καθιστώντας την πραγματική οικονομία πιο ανθεκτική με τη χρηματοδότηση που παρέχεται άμεσα και έμμεσα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

    Ζωτική υποδομή
    Η EBRD παρουσιάζει ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Ζωτικής Υποδομής για την αντιμετώπιση της τεράστιας πίεσης
    η κρίση έχει επιβάλει στους παρόχους να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζουν δραματική πτώση των εσόδων.
    Η EBRD θα επικεντρώσει την υποστήριξή της σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από τον αντίκτυπο της κρίσης και χρησιμοποιώντας  καθιερωμένες πρακτικές για την άμεση και αποτελεσματική ανάπτυξη της βοήθειάς της στην πραγματική οικονομία ή μέσω τοπικών συνεργαζόμενων τραπεζών.

    Χρηματοοικονομικά ιδρύματα
    Η EBRD θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της ικανότητας του τραπεζικού  τομέα να δανείζει σε πραγματικούς πελάτες. Αυτό θα απαιτήσει ενίσχυση των κεφαλαίων και των ισολογισμών των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζοντας τους  επιστροφή στις κεφαλαιαγορές και βοηθώντας τους να διαχειριστούν τον κίνδυνο. Εκτός από την παροχή  χρηματοδότησης, η Τράπεζα θα προσφέρει υποστήριξη μέσω κεφαλαιαγοράς.

    O τουρισμός
    Η Τράπεζα θα αναπτύξει  πλαίσιο  για την υποστήριξη υφιστάμενων πελατών και συνέχιση της υποστήριξης της κίνησης προς έναν αειφόρο τουρισμό με ισχυρούς δεσμούς προς την τοπική και περιφερειακή οικονομία.

    Βιομηχανοποίηση
    Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει καταστραφεί ιδιαίτερα λόγω της εξάρτησής του από τη διεθνή προσφορά
    αλυσίδες. Οι επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς θα απαιτήσουν αναβολή κεφαλαίων και τόκων καθώς και βαθύτερες αναδιαρθρώσεις και πιθανές ενέσεις ρευστότητας σε πελάτες που πλήττονται περισσότερο.
    Γεωργία
    Για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος διακοπής στις αλυσίδες εφοδιασμού, και οι ανησυχίες στην επισιτιστική ασφάλεια απαιτείται σημαντική προσοχή. Η EBRD  θα επικεντρωθεί στη μικτή χρηματοδότηση για βοήθεια σε ταμειακές ροές
    υποστήριξη της φερεγγυότητας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ