• Business

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος

    • NewsRoom
    Αεροδρόμια

    Αεροδρόμιο


    Προς κύρωση κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Η διαδικασία γνώρισε μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται από την επιστολή της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), βάσει της οποίας η κοινοπραξία εταιρειών πληρώνει 330 χιλ. ευρώ ημερησίως για την καθυστέρηση στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών (Κύρωση της από 24 Ιανουαρίου 2019 Σύμβασης Παράτασης της “Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου”, που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1995 και κυρώθηκε με το ν.2338/1995 (Α’202)”, το τίμημα για την παράταση της ΣΑΑ ανέρχεται σε 1.115.000.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε ποσοστό 10,30% ετησίως σε περίπτωση που η καταβολή του λάβει χώρα μετά την 31.12.2018 (άρθρο 2.2 της Σύμβασης Παράτασης).

    “Πλέον της καταβολής του τιμήματος για την παράταση της ΣΑΑ, η εταιρεία του αεροδρομίου συνεχίζει να καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο την ήδη προβλεπόμενη στην ΣΑΑ ετήσια αμοιβή για την χορήγηση δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι, πλέον του ανωτέρω τιμήματος και της ετήσιας αμοιβής, το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά από την παράταση της ΣΑΑ σωρευτικά σημαντικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα άμεσα ή έμμεσα οφέλη”.

    Όπως ακόμη αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, “το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Αεροδρομίου, σε εφαρμογή του άρθρου 4§2 της ΣΑΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την παράταση της Συμβατικής Περιόδου προτού συμπληρωθεί διάστημα δέκα (10) ετών πριν από τη λήξη της.

    Ως αποτέλεσμα των ως άνω διαπραγματεύσεων καταρτίσθηκε σχέδιο σύμβασης παράτασης της ΣΑΑ κατά 20 έτη από το σημερινό συμβατικό χρόνο λήξης της (11.06.2026), ήτοι μέχρι τις 11.06.2046.

    Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος σύμβασης παράτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των εκτενών διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και λόγω της νέας οικονομικής προσφοράς ύψους 1.115.000.000 ευρώ που προτάθηκε εν μέσω των διαδικασιών και την οποία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στις 14.09.2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Επιστολή σε ΥΠΟΙΚ και ΤΑΙΠΕΔ για την 20η παράταση της σύμβασης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τον Φεβρουάριο οι εισφορές για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης



    ΣΧΟΛΙΑ