• Business

    Στη δίνη των πλειστηριασμών και οι εγγυητές δανείων

    • NewsRoom
    κυκλωνας


    Εγκλωβισμένοι στη δίνη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων αναμένεται να βρεθούν σύντομα και οι εγγυητές των δανειοληπτών, που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην αποπληρωμή των ακινήτων τους.

    Σύμφωνα με «Τα Νέα» πρόκειται για συζύγους, γονείς, αδέλφια και συγγενείς που εγγυήθηκαν για ένα δάνειο που έλαβε ένας δικός τους άνθρωπος, σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα και του δανειολήπτη και τα δικά τους ήταν διαφορετικά και ασφαλώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από οκτώ ή δέκα χρόνια την οικονομική κατάρρευση που θα προκαλούσε η κρίση.

    Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.

    Μέχρι και χθες είχαν αναγγελθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέρα με τη μέρα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες. Η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα.

    Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν εγγυηθεί για δάνειο

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας, το θέμα των εγγυητών αποτελεί τη μεγαλύτερη παρενέργεια στην υπόθεση των κόκκινων δανείων, η οποία θα φανεί έντονα το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις δανειακές συμβάσεις, οι εγγυητές θεωρούνται συνυπεύθυνοι για το δάνειο και εφόσον οι τράπεζες εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα να εισπράξουν από τον οφειλέτη έχουν τη δυνατότητα να στραφούν κατά αυτών και να εισπράξουν τα ποσά που οφείλονται ακόμα και εκπλειστηριάζοντας περιουσιακά στοιχεία τους. Η ύπαρξη εγγυητών στα περισσότερα δάνεια που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια κάνει το πρόβλημα ιδιαιτέρως μεγάλο καθώς εγγυητές υπάρχουν σε συμβάσεις καταναλωτικών δανείων αλλά και στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

    Βασικό είναι να γνωρίζουν οι εγγυητές ότι θα πρέπει ανταποκρίνονται στις οχλήσεις των τραπεζών διότι διαφορετικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως μη συνεργάσιμοι και να μην μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

    Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και εάν ο οφειλέτης προσφύγει για να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ή έχει υπαχθεί στον νόμο, δεν παύουν οι δικές τους υποχρεώσεις καθώς οι πιστωτές διατηρούν δικαιώματα κατά του εγγυητή ακόμα και μετά τη ρύθμιση των χρεών ή την απαλλαγή του οφειλέτη, και μπορούν να αξιώσουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλειστηριασμοί: Γιατί ο Τσίπρας ψάχνει στηρίγματα στους τραπεζίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθετη η κυβέρνηση. Ιδού τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό κάτω των 300.000!!!



    ΣΧΟΛΙΑ