• Business

    Στάθης Τσοτσορός: Από τον ALPHA …. στα ΕΛΠΕ

    Τσοτσορός ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Το πολύ πρωινό ξύπνημα χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που αναπτύσσουν πολύμορφες δραστηριότητες, που θέτουν στόχους, που βάζουν πρόγραμμα και έχουν όραμα. Για παράδειγμα, γνωστός “λάτρης” της πρωινής συνήθειας ήταν ο Πρόδρομος Μποδοσάκης. Αυτό το “χούι” έχει και ο επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων. Το ρολόι του Στάθη Τσοτσορού είναι σταθερά ρυθμισμένο να χτυπάει την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Στις τέσσερις το πρωί. Πριν καλά ξημερώσει βρίσκεται πρώτος από όλους στο γραφείο του στα ΕΛΠΕ και σχεδιάζει την ημέρα του που είναι γεμάτη με meetings, ενημερώσεις και υψηλού επιπέδου επαφές.

    Πολλοί υπάλληλοι των ΕΛΠΕ απορούν που βλέπουν τον πρόεδρο να είναι στα κεντρικά του ομίλου στο Μαρούσι από τις έξι το πρωί. “Άλλοι στη θέση του θα ερχόντουσαν πολύ αργότερα” συζητούν μεταξύ τους. Λίγο η εμπλοκή του με τον ΑLPHA, λίγο οι αποδοχές του, το όνομα Τσοτσορός γίνεται συχνά “σούσουρο” στους ορόφους του εντυπωσιακού κτιρίου επί της οδού Χειμάρρας.

    Το καλοκαίρι συζητήθηκε πολύ το θέμα των απολαβών του με μία “αυτοκρατορική” αύξηση 110.000 ευρώ λόγω της συμμετοχής του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε δύο θυγατρικές του ομίλου, την ΕΚΟ και τα Ελληνικά Καύσιμα (BP). Οι αντιδράσεις του τότε υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος και τον επέλεξε για την θέση αυτή, ήταν σφοδρές και οδήγησαν τον κ.Τσοτσορό σε παραίτηση από τις δυο επιπλέον αρμοδιότητες.

    Ως προέδρος των ΕΛΠΕ και μόνο εισπράττει ότι και ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου, 170.000 ευρώ τον χρόνο.  O επίμονος Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος και Οικονομολόγος έχει βρεθεί πολλές φορές σε στρεσογόνες καταστάσεις αλλά αυτή που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιογραφικό του είναι η εμπλοκή του με τα media.

    Τα σχέδια για συνδρομητική TV

    Tο 1995, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα στον τότε ΣΚΑΙ. Ακόμα και σήμερα οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του συγκροτήματος θυμούνται τον συνωστισμό στον δεύτερο όροφο του Φαλήρου, από τον κόσμο που περίμενε να πάρει έναντι μισθού. Η κατάσταση ξέφευγε και τα χρέη διογκώνονταν. H τηλεόραση του Σκάι σίγησε τον Νοέμβριο του 1997, όταν ο κ. Αλαφούζος άφησε τον σταθμό, η διεύθυνση του οποίου πέρασε στα χέρια του κ. Τσοτσορού. Έτσι γεννήθηκε ο Alpha tv.

    Ο καθηγητής Στάθης Τσοτσορός έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του το 1999 όταν η Alpha Digital με επικεφαλής τον ίδιο έκανε υπέρογκες κατά κάποιους για την εποχή προσφορές σε ομάδες για να φύγουν από τη Nova . Σύντομα το εγχείρημα προσέκρουσε σε οικονομικές δυσκολίες και η άδεια της Alpha Digital ανακλήθηκε από το ΕΣΡ τον Οκτώβριο του 2002. «Η εταιρεία οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η προσπάθειά της δεν έτυχε της ουσιαστικής και μαζικής προτιμήσεως του ευρέος κοινού ή των φιλάθλων», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωσή.

    Η υπόθεση δεν έκλεισε ομαλά. O εκ των μικρομετόχων αρχικά Δ. Κοντομηνάς σταδιακά ανέλαβε τον έλεγχο καθώς οι άλλοι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και το ίδρυμα Ωνάση αποτραβήχτηκαν. Αργότερα ο Στάθης Τσοτσορός στράφηκε δικαστικά εναντίον του Δ. Κοντομηνά σε μια πολύκροτη επιχειρηματική αντιδικία. Μέχρι και διαιτησία στο Λονδίνο υπήρξε.

    Στάθης Τσοτσορός. Επι εποχής Alpha tv (1999)
    Στάθης Τσοτσορός. Επι εποχής Alpha tv (1999)

    Ο εκ Ναυπάκτου ορμώμενος

    Η αγάπη του 66 χρονου Στάθη Τσοτσορού για την Ναύπακτο είναι δεδομένη. Την επισκέπτεται συχνά, ενώ το όνομά του ακούστηκε στις εκλογικές υποψηφιότητες για τη Δημαρχία. Από την θέση του στα ΜΜΕ φρόντισε για την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας του είτε μέσα από εκπομπές είτε με απευθείας μεταδόσεις από την Ναύπακτο όπως την περιφορά των επιταφίων στο Λιμάνι.

    Με σπουδές επί ελληνικού εδάφους, τελείωσε τη σχολή Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνέχισε στις οικονομικές επιστήμες και πήρε έτσι και δεύτερο πτυχίο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διδακτορικό του το έλαβε από την Πάντειο.

    Ενώ σπούδαζε ήταν και διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και μάλιστα από το 1983 έως το 1984 διευθυντής «παρά τω Διοικητή» της Δ.Ε.Η. Το 1982 διορίστηκε σύμβουλος του τότε υπουργού ενέργειας και ένα χρόνο μετά συμμετείχε ως εκπρόσωπος της χώρας στην επονομαζόμενη τότε ΕΟΚ. Το 1984 ανέλαβε και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (1984-1985).
    Από το 1975 είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την Οικονομική Ανάπτυξη και τον Κοινωνικό Μετασχηματισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ