• Business

    State Grid: Ενδιαφέρον για συμμετοχή ως 20% στην Αριάδνη και αύξηση συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ

    Ku Wei, Πρόεδρος State Grid


    Το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή της State Grid, της εταιρείας που ήδη κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ,  με ποσοστό 20% στη θυγατρική του Αριάδνη -που εκτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής-  πρότεινε και επίσημα πριν από λίγο ο Πρόεδρος της State Grid κ. Kou Wei στον υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

    Επίσης ο πρόεδρος της κινεζικής State Grid, δήλωσε, ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών και στον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θα ήθελε την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του.

    Ωστόσο ο  υπουργός ΠΕΝ, όπως αναφέρουν πηγές,  απάντησε στον πρόεδρο της State Grid International, ότι καταγράφει το ενδιαφέρον του όμως το αίτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί  με βάση το ενωσιακό δίκαιο, ενώ  σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι  με βάση τη συμφωνία μετόχων που είχε υπογραφεί το 2017 η State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς στην περίπτωση που κάποιος εκ των μετόχων πωλήσει μέρος των μετοχών του. Με βάση τη συμφωνία αυτή ο ΑΔΜΗΕ αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, το ποσοστό 24% πωλήθηκε στην State Grid, το 51% μπήκε στο χρηματιστήριο μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και το 25%  ανήκει στο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ .  Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο έμμεσα και άμεσα ελέγχει το 51,07% του Διαχειριστή.

    Όσον αφορά την «Αριάδνη», η οποία και εκτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση ύψους 1 δισ. ευρώ της Κρήτης με την Αττική,  υπουργός ΠΕΝ διευκρίνισε στον πρόεδρο της State Grid, ότι θα πραγματοποιηθεί  διεθνής διαγωνισμός.



    ΣΧΟΛΙΑ