• Business

    Starbucks: Αποχωρεί από το ΔΣ ο πρώην CEO Χάουαρντ Σουλτς – Πού δίνει τη σκυτάλη

    • NewsRoom

    Howard Schultz (Πηγή: JULIA NIKHINSON/REUTERS)


    Αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο των Starbucks ο 70χρονος πρώην CEO Χάουαρντ Σουλτς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει ξανά τα ηνία της αλυσίδα καφέ.

    «Αναπολώντας τα 41 χρόνια μου στην εταιρεία, παρατηρώ ότι έχει χτιστεί ένα θεμέλιο αγάπης και δημιουργικής, παθιασμένης εμπειρίας σε πελάτες και σε πάνω από πέντε εκατομμύρια συνεργάτες (εργαζομένους) σε όλο τον κόσμο που έχουν εργαστεί για την εταιρεία», δήλωσε ο Σουλτς.

    Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη προς αυτούς που βοήθησαν τα Starbucks να αντέξουν στο χρόνο, ενώ είμαι ευλογημένος που βίωσα αυτό το ταξίδι.

    Ανυπομονώ επίσης  να στηρίξω αυτήν την επόμενη γενιά ηγετών που θα κατευθύνουν τα Starbucks στο μέλλον ως πελάτης, υποστηρικτής και πιστός στον ρόλο του επίτιμου προέδρου», συμπλήρωσε.

    Δεν ανέφερε τους λόγους της αποχώρησής του, ωστόσο, σύμφωνα με την αλυσίδα, αυτή η αλλαγή ήταν μέρος μιας προγραμματισμένης μετάβασης.

    Σημειώνεται ότι η τρίτη θητεία του Σουλτς ως διευθύνων σύμβουλος των Starbucks έληξε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στη θέση του ορίστηκε ο Λάξμαν Ναρασιμχάν.

    Τον τελευταίο χρόνο ο Σουλτς υιοθέτησε μια στρατηγική, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα καφέ της αλυσίδας, να βελτιώσει τις σχέσεις με το προσωπικό της, αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξη των πωλήσεων.

    Πρωτοστάτησε επίσης στην κυκλοφορία του Starbucks Oleato, μιας σειράς ποτών με ελαιόλαδο.

    Ωστόσο, κάποιες από τις ενέργειες του Σουλτς δημιούργησαν εχθρούς, ειδικά όταν ακολούθησε μία πιο επιθετική προσέγγιση προς το προσωπικό που συνδικαλίζονταν, υπό το καθεστώς του Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μετά τη δεύτερη θητεία του Σουλτς.

    Η Starbucks Workers United και σύμμαχοι της όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, έκαναν τον δισεκατομμυριούχο Σουλτς το πρόσωπο της αντισυνδικαλιστικής στάσης των Starbucks.

    Η κόντρα κορυφώθηκε όταν ο Σουλτς δέχτηκε «πυρά» από μια επιτροπή της Γερουσίας, για την υποτιθέμενη κατάρρευση του συνδικάτου της εταιρείας, λίγο μετά την παραίτησή του από διευθύνων σύμβουλος. Η επιτροπή έκανε λόγο για «κατάρριψης των συνδικάτων».

    Σήμερα, ο Σουλτς αποχωρεί και δίνει τη σκυτάλη στην Wei Zhang, η οποία έχει υπάρξει ανώτερη σύμβουλος της Alibaba και πρόεδρος της Alibaba Pictures Group.

    Η εμπειρία της με τον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να βοηθήσει τα Starbucks στην ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς, καθώς η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των Starbucks.

    Μάλιστα, ορισμένες τάσεις εκεί, όπως οι παραγγελίες μέσω κινητού, έχουν εμπνεύσει αλλαγές στις δραστηριότητες της εταιρείας στις ΗΠΑ.

    Η Zhang είχε επίσης παρελθόν σε θέσεις στις News Corp China, CNBC China, Bain και General Electric.

    Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Ralph Lauren.

    Είναι η τρίτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο μεταξύ εννέα ατόμων των Starbucks, το οποίο περιλαμβάνει την πρόεδρο Μέλοντι Χόμπσον και τη CEO της Land O’Lakes, Μπεθ Φορντ.

    Πηγή: CNBC

    Διαβάστε επίσης: 

    Maersk: Εταιρεία παραγωγής πράσινης μεθανόλης δημιουργεί η οικογένεια δισεκατομμυριούχων

    Globus Maritime (οικογένεια Φειδάκη): Πούλησε τρία, ναυπηγεί πέντε πλοία

    Τζιανλουίτζι Απόντε: Η οδηγία EU-ETS θα έχει επιπτώσεις στα λιμάνια Πειραιά, Gioia Tauro και Sines



    ΣΧΟΛΙΑ