• Business

    Standard & Poor’s: Σημαντική αναβάθμιση για την κυπριακή οικονομία μετά από 7 χρόνια

    • NewsRoom
    s&p


    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.  Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB-/A-3 από BB+/B. Ο S&P ήταν ο πρώτος, από τους μεγάλους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια, τον Ιανουάριο του 2012.

    Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με 4% το 2018 και με 3% κατά μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 2019 και 2021. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2018 θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα του 2011. Σημειώνεται παράλληλα η καθοδική τάση στην ανεργία, η οποία μειώθηκε από 16% το 2014 σε 11% το 2017 και σε 9,5% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

    Ο S&P αναμένει ότι με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έως το 2021, συνετή πολιτική και μέτρια κρατική στήριξη του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κάτω του 90% μέχρι το 2021.

    Όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης, ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τα επόμενα δύο χρόνια αν σημειωνόταν σημαντική απομόχλευση στην οικονομία ή αν ο τραπεζικός τομέας μείωνε ουσιαστικά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και βελτιωνόταν οι οικονομικές συνθήκες. Ο οίκος προειδοποιεί με χαμηλότερη αξιολόγηση, σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη αποδειχτεί σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων ή αν υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και με άλλες βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή αν, αντίθετα με τις εκτιμήσεις του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέβει σημαντικά. Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 83% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.

    Με χρέος 240% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, ο ιδιωτικός τομέας είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στην Ευρώπη, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης και αναμένει μεσοπρόθεσμα ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Για το Κυπριακό, αναφέρεται τέλος ότι η στασιμότητα στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού φαίνεται ότι παραμένει, μετά την κατάρρευσή τους στην Ελβετία το 2017, ενώ ο οίκος δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων.



    ΣΧΟΛΙΑ