• Business

    Στα «κάγκελα» οι οινοποιοί για τον ΕΦΚ – Απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης

    Γιώργος Σκούρας

    Γιώργος Σκούρας


    Οργή και απογοήτευση επικρατεί στο χώρο του κρασιού για την αφερεγγυότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Παρά τις πολλές υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών και τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν καταργήθηκε πριν εκπνεύσει η περσινή χρονιά, αλλά δεν προκύπτει και από πουθενά πρόθεση κατάργησής του.

    «Είναι τραγικό να εμπαίζεται έτσι ένας ολόκληρος κλάδος. Είναι κρίμα να μας βάζουν τρικλοποδιές… Είμαστε όλοι οργισμένοι», τονίζει στο mononews.gr o πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιώργος Σκούρας, για να προσθέσει με μια δόση ειρωνείας πως «πλέον περιμένουμε να καταργηθεί την Πρωταπριλιά».

    Για αφερεγγυότητα της κυβέρνησης κάνει λόγο και ο Γιάννης Τσέλεπος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας, επισημαίνοντας πως χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν εκατοντάδες επιχειρήσεις.

    «Θα ήταν καλύτερα εάν δεν είχαν καλλιεργηθεί αυτές οι προσδοκίες. Ο υπουργός Γεωργίας είχε προαναγγείλει την κατάργησή του τρεις φορές και μια φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    “Δεν βρέθηκε αξιόπιστο ισοδύναμο”

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το θέμα σκοντάφτει στην άρνηση των Θεσμών, οι οποίοι δεν έχουν πεισθεί από τα επιχειρήματα που φέρνει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος της άρνησής τους είναι ότι δεν βρίσκεται αξιόπιστο ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΦΚ και τα όποια έσοδα αποδίδει.

    Δεν αποκλείουν πάντως η κυβέρνηση να επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν η δημοσιονομική εικόνα της χώρας βελτιωθεί περαιτέρω και δημιουργηθεί χώρος για “χαλάρωση” της ασφυκτικής λιτότητας. “Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΕΦΚ”, παραμένει σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Τι ζημιά έκανε ο ΕΦΚ στο κρασί

    Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο ΕΦΚ στο χώρο του κρασιού. Συγκεκριμένα:

    1. Επιβάρυνε με πρωτοφανή γραφειοκρατία τα οινοποιία: Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να επιλύσουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τα Τελωνεία, ενώ ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος σε περίπτωση ελέγχου να βρεθούν υπόλογοι χωρίς να φέρουν ουσιαστικά ευθύνη…
    2. Αφαίρεσε ρευστότητα από τα οινοποιεία σε μια εποχή που η τραπεζική χρηματοδότηση σπανίζει: Οι εταιρείες αναγκάζονται να δεσμεύουν πολύτιμα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του ΕΦΚ, ο οποίος επιβαρύνει τα οικονομικά σαν ένας ακόμη φόρος.
    3. Οδήγησε σε γιγάντωση το παραεμπόριο χωρίς να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα Κρατικά Ταμεία: Η διακίνηση χύμα κρασιού χωρίς παραστατικά στην κυριολεξία «εκτοξεύθηκε» σε δυσθεώρητα επίπεδα αμέσως μετά την εφαρμογή του μέτρου, πλήττοντας τις νόμιμες επιχειρήσεις. “Η μεγαλύτερη ζημιά ήταν ότι έμαθε έναν ολόκληρο κλάδο στην παρανομία… Ο κλάδος συνήθισε να δουλεύει χωρίς παραστατικά, και αυτό ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνοιξε πόλεμος Δραγασάκη-ΤτΕ για τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγαν θα εισπράξουν 2,5 δισ από την φοροδιαφυγή. Εισέπραξαν μόλις 43,7 εκατ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): «Δεν λειτουργεί ο εξωδικαστικός – Χρειάζονται αλλαγές ουσίας»



    ΣΧΟΛΙΑ