• Business

    Στα 200 εκατ. ευρώ το έκτακτο μέρισμα που περιμένει τους μετόχους του ΟΠΑΠ. Το βλέμμα όλων στην πορεία της μετοχής

    Ντάμιαν Κόουπ Πρόεδρος Ιπποδρομίες ΑΕ και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ


    Γενναίο «μπόνους» περιμένει τους περίπου 31.500 μετόχους του ΟΠΑΠ, του οποίου η καθαρή κερδοφορία «τρέχει» με 15,6 εκατ. ευρώ το μήνα, στο διάστημα από την αρχή του έτους έως και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Ο επιχειρηματικός γίγαντας της χώρας στον ευρύτερο τομέα της ψυχαγωγίας και των τυχερών παιγνίων, συνεπής με τη δέσμευσή του για ανταποδοτικά οφέλη προς τους μετόχους, προχωρά σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς (2020) θα διανείμει ένα παχυλό έκτακτο μέρισμα, το οποίο κατ’ ελάχιστον θα ισοδυναμεί με την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, στην τρέχουσα ,ετήσια χρήση.

    Εξέλιξη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς, ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στη διαφαινόμενη, ανοδική πορεία της μετοχής. Πιθανότατα και από σήμερα, αν κρίνει κάποιος από τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει για τον ΟΠΑΠ στα χρηματιστηριακά γραφεία. Ενδιαφέρον έχει επίσης και τι τιμές -στόχους θα αρχίσουν να δίνουν από εδώ και πέρα οι αναλυτές, καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πορεία που θα ακολουθήσει η μετοχή.

    Στο εφετινό 9μηνο, τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη διαμορφώθηκαν στα 140,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Ενισχυμένα κατά 33,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Σε εταιρικό επίπεδο η κερδοφορία του ΟΠΑΠ άγγιξε τα 142,1 εκατ. ευρώ και βάση της δυναμικής αυτής, δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι κλείνοντας η χρήση του 2019, τα καθαρά κέρδη μπορεί να είναι στη «ζώνη» των 200 εκατ. ευρώ. Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι μετά από την ψήφιση στη βουλή του νέου φορολογικού νόμου, οι φόροι στα κέρδη των εταιρειών δεν θα υπολογίζονται με τον τωρινό συντελεστή του 28%, αλλά με 24%. Γεγονός που θα αυξήσει το καθαρό αποτέλεσμα όλων των κερδοφόρων εταιρειών.

    Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, όλα αυτά τα εταιρικά κέρδη της εφετινής χρονιάς ,προορίζονται να μοιραστούν στους μετόχους. Χωρίς να παραγνωρίζεται και το ενδεχόμενο της έκπληξης, που θα είναι η υπέρβαση των προς διανομή καθαρών κερδών.

    Το σίγουρο είναι ότι ειδικά για τούς Έλληνες μετόχους του ΟΠΑΠ θα προκύψει διπλό όφελος. Και τούτο γιατί το έκτακτο μέρισμα που θα δοθεί στις αρχές της νέας χρονιάς θα έχει μειωμένο συντελεστή παρακράτησης φόρου. Καθώς όπως προβλέπει το υπό ψήφιση νέο φορολογικό, από τα μερίσματα θα παρακρατείται το 5% πλέον και όχι το 10%.

    Αν λοιπόν ο ΟΠΑΠ δώσει έκτακτο μέρισμα 200 εκατ. ευρώ, τότε τα επιπρόσθετα οφέλη για τους μετόχους από τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, φτάνουν στα 10 εκατ. ευρώ. Πρακτικά είναι λιγότερα, αφού οι μέτοχοι που δηλώνουν φορολογική έδρα εκτός Ελλάδος, δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Εφ’ όσον βέβαια υπάρχει η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με τη χώρα μας.

    Tι περιμένουν να πάρουν οι μέτοχοι

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι αν μοιραστούν 200 εκατ. ευρώ, τότε το ανα μετοχή έκτακτο μέρισμα (αφαιρουμένων των ιδίων μετοχών) αντιστοιχεί στα 0,63 ευρώ. Προ φόρου, ή 0,5985 ευρώ ανα μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά από τη φορολογική παρακράτηση.

    Δεδομένου του ότι η τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής του ΟΠΑΠ είναι στα 10,4 ευρώ, το υπό διανομή έκτακτο μέρισμα (με τις παραπάνω εκτιμήσεις, που μένει βέβαια να πιστοποιηθούν) αντιστοιχεί σε μια καθαρή μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,75%… Από τις μεγαλύτερες για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες και εξαιρετικά σημαντικές, υπό τις σημερινές συνθήκες των αναιμικών καταθετικών επιτοκίων και των συρρικνωμένων αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα. Κρατικά και εταιρικά.

    Όλα αυτά φυσικά, μόνο για το έκτακτο μέρισμα καθώς ο ΟΠΑΠ αναμένεται να έχει και άλλη χρηματική διανομή, ανάλογα με τα κέρδη της νέας χρήσης. Δίνοντας και την εναλλακτική λύση στους επενδυτές να μετατρέπουν το προσφερόμενο μέρισμα σε μετοχές.

    Με βάση πάντως τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων στον ΟΠΑΠ, το τσεχοελληνικών συμφερόντων σχήμα των βασικών μετόχων με δεσπόζουσα παρουσία αυτήν του Κάρελ Κόμαρεκ, θα λάβει…μικρότερο κομμάτι από το έκτακτο μέρισμα, αφού όλοι οι άλλοι μέτοχοι αθροιστικά κατέχουν το 60%. Απόδειξη κι αυτή, ότι οι διοικητικοί ηγέτες του ΟΠΑΠ θέλουν πρωτίστως να ανταμείψουν τους πιστούς στη μετοχή επενδυτές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία εξαετία ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ έχει δώσει 1,2 δισ. ευρώ μερίσματα στους μετόχους. Γεγονός που ισοδυναμεί με επιπλέον απόδοση… 36,4%, πέραν της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας που είναι στα 3,3 δισ. ευρώ. Διαμορφώνοντας μια σχέση αποτίμησης, στις δεκαέξι φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του 2019.

    «Είμαστε αισιόδοξοι» λέει ο Damian Cope

    Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Damian Cope, αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις, επεσήμανε χθες:

    “Τα οικονομικά αποτελέσματα μας για το τρίτο τρίμηνο αναδεικνύουν περαιτέρω την ανάπτυξη που επιτυγχάνει η ομάδα του ΟΠΑΠ, χάριν των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και της σκληρής δουλειάς των τελευταίων ετών. Καθώς τα έσοδα και η κερδοφορία αναπτύσσονται ικανοποιητικά συγκριτικά με το 2018, πιστεύω ότι ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να επωφελείται από τον εν εξελίξει μετασχηματισμό του.

    Κατά το τρίτο τρίμηνο, παρατηρήθηκαν παρόμοιες τάσεις με αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2019, με ισχυρά αποτελέσματα στα αριθμολαχεία, δυναμικές επιδόσεις στην δραστηριότητα των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και συνεχή βελτίωση των επιδόσεων του αθλητικού στοιχηματισμού.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους πελάτες, συνεχίζεται η αύξηση της βάσης ενεργών πελατών ανά μήνα στη διαδικτυακή δραστηριότητά μας, τα VLTs και τις νέες υπηρεσίες Tora.

    Βρισκόμαστε, πλέον, λίγες εβδομάδες πριν το 2020, το έτος κορύφωσης για την υλοποίηση του Οράματος 2020, όπως είχε παρουσιαστεί αρχικά. Έως τότε, θα εστιάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας για το υπόλοιπο του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υλοποιήσουμε με επιτυχία τους στόχους μας για το σύνολο του έτους”.



    ΣΧΟΛΙΑ