• Business

    Αποκλειστικό: Έτοιμο το πόρισμα της ΤτΕ για τα στελέχη των τραπεζών. Στα χέρια του εισαγγελέα σε λίγες ημέρες

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Κρύος ιδρώτας λούζει αυτές τις μέρες πολλά τραπεζικά στελέχη καθώς γνωρίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο πολύ σύντομα –πριν από το τέλος του μήνα- θα πάρει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, αλλά και προς τον SSM.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα της ΤτΕ αφορά διαγραφές δανείων –που συνδέονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου-, αλλά και παραβάσεις σε ότι αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM και η επικεφαλής του κα Ντανιέλ Νουί έχουν ήδη πλήρη γνώση του θέματος. Εξάλλου εδώ και καιρό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του επόπτη. Οι αξιόποινες πράξεις  στις οποίες αναφέρεται το πόρισμα της ΤτΕ έλαβαν χώρα την περίοδο 2014-2016.

    Διψήφιος αριθμός

    Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για «πολλά στελέχη ανώτερα και μεσαία» -ο αριθμός των εμπλεκομένων λένε είναι διψήφιος-, τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα.

    Πρόκειται για στελέχη με σημαντικές θέσεις και τουλάχιστον πέντε από αυτά –γνωστά ονόματα του ελληνικού banking- αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους. 

    Να σημειωθεί ότι γνώση του θέματος έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν εμπλέκονται στις υποθέσεις που ερευνά το πόρισμα της ΤτΕ.

    Το «κουβάρι» που κατέληξε σε πόρισμα άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από τους  δειγματοληπτικούς ελέγχους των κλιμακίων του SSM.

    Οι ελεγκτές  έβγαλαν «λαγούς», καθώς έπεσαν πάνω σε διαγραφές δανείων   που συνδέονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Τα Funds

    Και – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- εντόπισαν περιπτώσεις για  πωλήσεις δανείων  σε funds, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη,  με τη διαφορά ότι το δάνειο πουλιόταν κοψοχρονιά και το ακίνητο παρέμενε στον δανειολήπτη.

    Βέβαια για τις διαγραφές δανείων, είχαν σχηματιστεί  προηγουμένως οι απαραίτητες προβλέψεις, που σημαίνει ότι είχαν «καεί» κεφάλαια.

    Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια του SSM συνεχίζουν τους ελέγχους στις ελληνικές  τράπεζες, έλεγχοι που σχετίζονται με τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων εν όψει των νέων ασκήσεων αντοχής  το 2018.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο: Γιατί 5 κορυφαία στελέχη αποχωρούν από τις τράπεζες σε λίγες ημέρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι η Παγκρήτια Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα την πραγματική οικονομία της Κρήτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: ΕΚΤ σε Έλληνες τραπεζίτες – Δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση



    ΣΧΟΛΙΑ