• Business

    Σπυρόπουλος: Ο νέος ΕΦΚ θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή στο κρασί


    Μπλοκάρει η λειτουργία των οινοποιείων και μπαίνει σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους από την έναρξη ισχύος του νόμου για τον ΕΦΚ που δημιούργησε τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα στους οινοποιούς, αφού καλούνται να προπληρώσουν τεράστια ποσά ΕΦΚ για να μπορέσουν να κάνουν οποιαδήποτε πώληση. “Το νέο καθεστώς θα ωθήσει πολλές επιχειρήσεις στην παραοικονομία” προβλέπει ο Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος,αφού “οι μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώνουν για τα αποθέματά τους, θα καταλήξουν να τα κρύβουν και να διακινούνται τελικά στην αγορά σε άλλη τιμή. Θα αυξηθεί η παραοικονομία, θα μειωθούν τα έσοδα και θα πληγεί ο ανταγωνισμός”.

    oinoppp

    Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και δεύτερη ερμηνευτική εγκύκλιο για την υπέρβαση των προβλημάτων που ενέσκηψαν τις πρώτες ημέρες, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά θέματα που απορρέουν από τη φύση του ΕΦΚ και απαγορεύουν τις εξαγωγές αλλά και τις πωλήσεις από οινοποιεία.

    Προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες, από οινοποιεία που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης, ζητούνται εγγυήσεις, για το σύνολο μάλιστα του ΕΦΚ, τις οποίες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν άμεσα, ενώ για το εμπόριο εντός της ΕΕ ο ΕΦΚ προκαταβάλλεται.

    Για όσα μικρά οινοποιεία δεν μπαίνουν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης , απαιτείται ήδη η καταβολή του ΕΦΚ και των λοιπών επιβαρύνσεων για το σύνολο της ποσότητας του οίνου που κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Χωρίς αυτήν την άμεση καταβολή, που πολλές φορές ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δεν είναι δυνατή, ήδη σήμερα, η πραγματοποίηση πωλήσεων. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, οι παραγγελίες μένουν ανεκτέλεστες.

    Επίσης επιβάλλεται ΕΦΚ στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες για τα μικρά οινοποιεία, ο οποίος δεν επιστρέφεται.

    Και βέβαια πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφορετικής ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων από τις κατά τόπο τελωνειακές αρχές ως προς ζητήματα εγγυήσεων, φορολογητέας ύλης κ.λπ.

    Αντιδράσεις

    Στο περιβάλλον αυτό κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, και το ΔΣ της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), ύστερα από εισήγηση του προέδρου κ. Γ. Βογιατζή, μεταξύ άλλων, αποφάσισε:

    * προσφυγή στη δικαιοσύνη, με κατάθεση εντός των ημερών στο ΣτΕ, αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί,

    * το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, σαν μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο παρόν μια πιθανή εικόνα του κοντινού μέλλοντος χωρίς οινοποιεία και συνεπώς χωρίς αμπελουργία και ελληνικό κρασί.

    Η  εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  προκάλεσε με το καλημέρα «έμφραγμα» στην εγχώρια αγορά κρασιού και στις εξαγωγές,   με το «καλημέρα».

    Οι επαγγελματικές οργανώσεις οίνου εκπέμπουν σήμα κινδύνου ότι η ελληνική οινοποιία απειλείται πλέον άμεσα με συρρίκνωση, καθώς μόλις δέκα μέρες μετά την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί πολλά οινοποιεία, ίσως τα περισσότερα, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

    Οι φορείς της αγοράς οίνου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οίνου) καταγγέλλουν ότι τόσο το μέτρο αυτό καθαυτό όσο και το γεγονός ότι εφαρμόστηκε λίγες μερικές μόνο μέρες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, χωρίς καμία προετοιμασία τόσο από τη μεριά των οινοπαραγωγών όσο και από εκείνη των δημόσιων υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν το μέτρο, οδήγησαν σε μια χαοτική κατάσταση.

    Απόψεις

    1.Κτήμα Σπυρόπουλου

    SPYROPOULOS

    “Δεν έπρεπε ποτέ να μπει φόρος σε αγροτικό προϊόν” σημειώνει ο Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος, επικεφαλής του ομώνυμου οινοποιείου. “Το νέο καθεστώς θα ωθήσει πολλές επιχειρήσεις στην παραοικονομία,αφού οι μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώνουν για τα αποθέματά τους, θα καταλήξουν να τα κρύβουν και να διακινούνται τελικά στην αγορά σε άλλη τιμή. Θα αυξηθεί η παραοικονομία, θα μειωθούν τα έσοδα και θα πληγεί ο ανταγωνισμός”.

    Το Κτήμα Σπυρόπουλου είναι μια οικογενειακή μονάδα με 2 οινοποιεία στις περιοχές της Αρχαίας Μαντεινίας και της Αρχαίας Νεμέας. Με πάνω απο 400 στρέμματα ιδιόκτητους βιολογικά πιστοποιημένους αμπελώνες με ποικιλίες όπως Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah κτλ. Το Κτήμα Σπυρόπουλου είναι επίσης πιστοποιημένο με ISO9001, ISO22000 και ISO14001. Το 30% των πωλήσεων είναι εξαγωγές με κύριες αγορές τις ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ κτλ.

    Μικρός οινοποιός

    Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω mail οινοποιού που εστάλη στο Σύνδεσμό τους:

    ” Είμαι αμπελουργός-οινοποιός στην Κορμίστα Σερρών. Διαθέτω μια μικρή μονάδα οικογενειακού χαρακτήρα που είναι καθ’ όλα νόμιμη στην λειτουργία της. Η ετήσια παραγωγή μου είναι 10-12000 λίτρα περίπου.

    Η επιβολή Ε.Φ.Κ. μου έχει επιφέρει το αίσθημα της απελπισίας…. Διαθέτω περίπου 20000 λίτρα κρασί φετινής και παλαιοτέρων ετών παραγωγής και μου απαιτείται απο το δημόσιο το ποσό των 5000 ευρώ περίπου!!!!!! Τα λεφτά αυτά ασφαλώς δεν υπάρχουν. Κατόπιν επαφής με το τελωνείο Σερρών μου επισημάνθηκε ότι για την περίπτωση μου η “λυση” της φορολογικής αποθήκης δεν είναι ρεαλιστική και προσθέτω κι εγώ ότι δεν είναι και εφικτή, τεχνικά και οικονομικά. Δεν ξέρω τι να κάνω και ποιον δρόμο να ακολουθήσω. Ακόμα και διακοπή λειτουργίας να κάνω με υποχρεώνουν να πληρώσω το σύνολο του φόρου. Είμαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, όπως και πολλοί συνάδελφοι μας, αφού κόποι ετών ευτελιζονται και καταπατώνται τόσο βάναυσα. Είμαι 35 ετών και με οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο. Ευελπιστώ στη δικαίωση των προσπαθειών σας/μας…”

     



    ΣΧΟΛΙΑ