ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η προσπάθεια του NBA να επεκταθεί στην Ευρώπη αντιμετωπίζει επιφυλάξεις από ιδιοκτήτες ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων που εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στη νέα λίγκα, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.
Παρότι αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ομάδες, εκφράζουν αντιρρήσεις για ορισμένους από τους προτεινόμενους όρους και προβληματισμό για την έλλειψη λεπτομερειών, τη στιγμή που καλούνται να καταθέσουν προσφορές.
Η νέα λίγκα προβάλλεται ως μια μοναδική ευκαιρία με μακροπρόθεσμες προοπτικές, ωστόσο αναμένεται να είναι ζημιογόνα στα πρώτα της στάδια. Άλλωστε, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών και μπασκετικών συλλόγων ήδη καταγράφει ζημιές, παρά τις υψηλές αποτιμήσεις τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόταση του NBA να διατηρεί σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της νέας διοργάνωσης. Αντίθετα, η UEFA, που διαχειρίζεται τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, παρακρατεί μόλις περίπου το 2,5% των καθαρών εσόδων, διανέμοντας το υπόλοιπο στους συλλόγους.
Από την πλευρά του NBA, ο αναπληρωτής επίτροπος Μαρκ Τέιτουμ δήλωσε ότι η ιδιοκτησία ομάδας σε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη αποτελεί «επενδυτική ευκαιρία γενιάς», υπογραμμίζοντας το έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.
Το σχέδιο του επιτρόπου Άνταμ Σίλβερ προβλέπει τη δημιουργία 12 ομάδων με αποτιμήσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 1 δισ. δολάρια, καθώς και τέσσερις επιπλέον ομάδες που θα συμμετέχουν χωρίς μετοχική συμμετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικονομικά της λίγκας θα μοιράζονται περίπου ισότιμα, με το NBA και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να λαμβάνουν από 45%, ενώ η FIBA θα κατέχει 5% και ένα επιπλέον 5% θα παραμείνει διαθέσιμο για μελλοντικούς εταίρους. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη.
Παρά τον ενθουσιασμό για την έλευση του NBA στην Ευρώπη, η συμμετοχή μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων θεωρείται κρίσιμη. Πολλοί από αυτούς, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου, διαθέτουν ήδη ομάδες που αγωνίζονται στη Euroleague. Το NBA έχει επίσης προσεγγίσει επενδυτές από τη Μέση Ανατολή που συνδέονται με συλλόγους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι.
Ένα βασικό εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τις αθλητικές λίγκες. Παρά τις δυσκολίες των ευρωπαϊκών media να ανταποκριθούν στο κόστος μετάδοσης, το NBA εκφράζει αισιοδοξία ότι θα εξασφαλίσει μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα συμφωνία.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για τα υψηλά τέλη συμμετοχής, φοβούμενοι ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων θα καταλήξει στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες του NBA αντί να επενδυθεί στη νέα λίγκα.
Το NBA και η FIBA αναμένεται να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες στη διαδικασία επιλογής συνεργατών, με συμβούλους τη JPMorgan και τη Raine Group.
Διαβάστε επίσης
EuroLeague VS NBA Europe: 1 δισ. ευρώ για franchise έναντι ψηφιακής μετάβασης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kering: Ενισχύει το Δ.Σ. με πρώην στέλεχος της Chanel και τον CEO της Mandarin Oriental
- Χρυσός: Τρίτη ημέρα ανόδου και επιστροφή κοντά στα 4.770 δολάρια η ουγγιά
- Πούτιν: Κήρυξε προσωρινή εκεχειρία με την Ουκρανία λόγω Πάσχα
- Μελάνια Τραμπ: Τα ψέματα που με συνδέουν με τον ελεεινό Επστάιν πρέπει να σταματήσουν σήμερα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.