• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita): Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα

    • NewsRoom


    Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε ξεκινήσει να επαναλαμβάνουμε μερικές από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, είπε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO Chipita SA, μιλώντας στο CEO Initiative που διοργάνωσαν το FortuneGreece και η Tsomokos

    Σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι η ελληνική κοινωνία ξαναγυρνά στα λάθη του παρελθόντος ζητώντας τις λύσεις για τα πάντα από το κράτος. «Ένα κράτος» που όπως είπε χαρακτηριστικά «με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, με περιορισμένες δυνατότητες, που με το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να ξαναπεράσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

    O CEO της Chipita χαρακτήρισε “extreme πράγματα” την απεργία στην εστίαση ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την προσέγγιση του κράτους.

    «Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Είδαμε ότι τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν είναι έργα υποδομών. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    «Χρειαζόμαστε πραγματικά μεγάλες, σοβαρές, εμβληματικές επενδύσεις, καθώς και μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η ελληνική οικονομία έναντι των ρυθμών που υιοθετούν ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης.

    Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, οι οποίες είναι “πνιγμένες” στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια.

    «Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά. Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στη φοροδιαφυγή, δεν κόβουν αποδείξεις, και φυσικά δεν είναι bankable. Δεν έχουν και στελεχιακό δυναμικό. Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις, δεν μας φταίνε οι τράπεζες», τόνισε.

    Όσον αφορά στους ξένους επενδυτές σημείωσε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές. Όπως είπε, οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν consolidation και εξαγωγές και τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν αυτά που θα αφήσουν μετά από μερικά χρόνια τα funds, τα οποία πρωταγωνιστούν σήμερα.

    Μιλώντας για την ανάπτυξη το επόμενο έτος προέβλεψε ότι θα είναι πολύ κοντά στη φετινή και αναφέρθηκε σε βασικά και χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπως αυτό της δικαιοσύνης, της κακής νοοτροπίας, του «κράτους-μπαμπά». «Δεν κοιτάμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να βρούμε τις λύσεις στο εξωτερικό, κοιτάμε να ασκήσουμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση…», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Chipita.

     



    ΣΧΟΛΙΑ