• Business

    «Σπάει τα κοντέρ» η Cosmos Aluminium

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Οικογένεια Καντώνια


    Προς νέο ρεκόρ πωλήσεων οδεύει το 2019 η Cosmos Aluminium, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς χάρη στην καλή πορεία που διαγράφει στο εξωτερικό.

    Η βιομηχανία της οικογένειας Καντώνια παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική αγορά αναμένεται να «κλείσει» τη φετινή χρονιά με κύκλο εργασιών άνω των 120 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από την λειτουργία της, έναντι 105 εκατ. ευρώ πέρυσι και 78 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

    Εξίσου καλή είναι η εικόνα της κερδοφορίας, με τα κέρδη μετά από φόρους να αναμένονται στην περιοχή των 4,5 εκατ. ευρώ, όσο και ήταν και πέρυσι.

    «Συνεχίζουμε ανοδικά και με βάση τις μέχρι σήμερα προβλέψεις προχωράμε προς νέο ρεκόρ πωλήσεων», σημειώνει στο mononews.gr ο κ. Θοδωρής Καντώνιας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Το «μυστικό» για την ανοδική πορεία της θεσσαλικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Καντώνια, είναι η συνέπεια στην παράδοση των παραγγελιών και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει, και όχι το μέγεθος. Από την πρώτη στιγμή, η Cosmos Aluminium επένδυσε στην ποιότητα και φρόντισε με θρησκευτική ευλάβεια να είναι συνεπής στις παραδόσεις της. Δυο στοιχεία που εκτιμήθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά, και ειδικότερα την γερμανική που είναι και η μεγαλύτερη καταναλώτρια αλουμινίου  και έδωσαν στην εταιρεία σημαντικά μερίδια και ανάλογα κέρδη.

    «Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε στην ποιότητα και στην συνέπεια, γιατί εκεί επενδύει και η Ευρώπη», υπογραμμίζει ο κ. Καντώνιας, για να προσθέσει πως «προσφέρουμε ένα δομικό υλικό, ως έναν προϊόν υψηλής τεχνολογίας, με το ανάλογο service…».

    Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση η διοίκηση της Cosmos σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής, οι οποίοι δουλεύουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Η επένδυση αυτή, θα ξεκινήσει όταν η εταιρεία λάβει την επιδότηση που περιμένει από την προηγούμενη επένδυσή της.

    Το μέλλον στην εξωστρέφεια

    Η εξωστρέφεια, για τον βασικό μέτοχο της Cosmos Aluminium είναι το μέλλον της χώρας. Παρ’ ότι όπως λέει, χρειάζεται προσπάθεια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν ανταγωνιστικές και να μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές.

    Η συγκυρία θεωρεί πως είναι ιδανική, ενόψει και της επικείμενης -όπως όλα δείχνουν- πολιτικής αλλαγής.

    Η έλευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζει ο κ. Καντώνιας, έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από την εφαρμογή πολιτικών που θα δώσουν ανάσα στην αγορά, η οποία έχει υποφέρει από την υπερφορολόγηση, αλλά και μέτρα που επιβάρυναν το λειτουργικό κόστος, όπως η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

    «Η ελληνική οικονομία μοιάζει με ελατήριο που έχει συμπιεστεί και, παρότι μπορούσε να εκτιναχθεί, τόσο καιρό κάποιος το κρατούσε συμπιεσμένο και το αφήνει πολύ αργά», αναφέρει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική.

    H Cosmos Aluminium ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 από τον Ξενοφώντα Καντώνια και τους δυο γιούς του, Γιάννη και Θεόδωρο με έδρα στη Λάρισα.

    Στο τέλος του καλοκαιριού του 2008 ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου.

    Σήμερα, λειτουργεί 2 γραμμές διέλασης και απασχολεί περίπου 130 άτομα προσωπικό ενώ εξάγει πάνω από το 90% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές.

    Η οικογένεια Καντώνια στα τέλη του 2018 είχε ενδιαφερθεί για τη διάσωση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, ενώ συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.



    ΣΧΟΛΙΑ