• Business

    Σούπερ μάρκετ: Εν αναμονή διευκρινίσεων για τα self – test… και στο βάθος τα ΜΗΣΥΦΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σούπερ μάρκετ: Άνοδος πωλήσεων 1,3% το 2021


    Την ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες περιμένουν τα επιτελεία σούπερ μάρκετ, μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα εμπλακούν στη δωρεάν διανομή των self – test στην περιοχή της Αχαΐας και πιθανότατα στην Αττική.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο εμπλοκής των σούπερ μάρκετ, τονίζοντας πως ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή διευκρινίσεων, ώστε να αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

    Επιμένουν πως υπάρχουν μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα αλλά και θέματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων που στέκονται εμπόδιο στην ομαλή διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως εφ’ όσον κληθούν θα συμμορφωθούν απόλυτα στις οδηγίες της Πολιτείας.

    Στο σημείο αυτό μάλιστα σπεύδουν να υπογραμμίσουν πως με αφορμή τη διάθεση των self-test είναι καιρός να επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση για την πώληση ΜΥΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθεί η αγορά τους, προς όφελος των καταναλωτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αλυσίδες έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται εδώ και λίγο καιρό για το ενδεχόμενο αυτό, αφού κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυψαν πως σχεδιάζουν να εμπλέξουν τα σούπερ μάρκετ στη «μάχη» για τη διάθεση των selftest στο γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα κορυφαίος υπουργός τους γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να «επιστρατευθούν» από τις αρχές Ιουλίου, σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί αρνούνταν –όπως και έγινε στην Αχαΐα- να συνεχίσουν τη δωρεάν διανομή του αυτοδιαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊο (Covid-19), χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τον τρόπο.

    Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένη για το σενάριο επέκτασης της διανομής και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων. Ενδεικτική ήταν η αποκάλυψη της προϊσταμένης του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Αντιόπη Πάνου, η οποία σε συνέδριο που διεξήχθη πριν από μερικές μέρες ανέφερε ότι στην ΗΔΙΚΑ έχει ήδη προβλεφθεί μια ειδική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορεί να γίνεται η διάθεση των self-test και από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα κανάλια λιανικής.



    ΣΧΟΛΙΑ