• Business

    Σοκ! Εξαφανίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων μήνα με τον μήνα


    Συνεχίζεται το «κάψιμο» καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου να χάνονται περί τα 400 εκ. ευρώ από το σύστημα κάθε μήνα. Η φορολογική αφαίμαξη των επόμενων μηνών αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι ανησυχούν ότι σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αξιολόγηση και το κλίμα αβεβαιότητας αποτρέπεται ακόμη και η σκέψη επαναφοράς καταθέσεων.

    Αν και τα capital controls εμποδίζουν την εκροή μετρητών, οι αυξανόμενες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων οδηγούν σε μείωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών.

    Από τα 123,37 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, ο οποίος συγκυριακά λόγω μισθών και συντάξεων εμφάνισε αύξηση, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση στα 121,68 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ εκτιμάται ότι και οι επόμενοι δύο μήνες κατέγραψαν πτώση της τάξης του 1 δισ. ευρώ συνολικά.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες προβληματίζονται, γιατί καθυστερεί οποιαδήποτε καλή εξέλιξη, που θα οδηγούσε σε βελτίωση της ρευστότητας και δυνατότητα απεξάρτησης από το ευρωσύστημα.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, χρηματοδότηση της οικονομίας είναι σχεδόν αδύνατη και η δυνατότητα των τραπεζών δεν μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

    Φαίνεται να ξαναζούμε ημέρες του 2015, μόνο που στις καταθέσεις είναι πιο περιορισμένη η επίπτωση, λόγω capital controls, επισημαίνει στο mononews, γνωστός τραπεζίτης.

    Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίπεδο των 120,8 δισ. ευρώ καταθέσεων τον Ιούνιο του 2015, οπότε οι κεφαλαιακοί έλεγχοι φρέναραν την καθίζηση του συστήματος και έκτοτε κινούνται σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα με τάση περαιτέρω υποχώρησης.

    Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις είχαν φθάσει τα 164,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014 και έκτοτε άρχισε ελέω αβεβαιότητας η πτώση, που οξύνθηκε με τον φόβο του Grexit,  τη στιγμή που τον Ιούνιο του 2009 η καταθετική βάση ήταν στα 237,8 δισ. ευρώ.

    Η απώλεια κεφαλαίων είναι τρομακτική και γυρνάει το σύστημα πίσω στο 2013. Χωρίς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ρευστότητα, τονίζουν οι τραπεζίτες.

    Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώνεται σταδιακά, αλλά με ρυθμό, που υπολείπεται των προσδοκιών, που υπήρχαν μετά την υπογραφή συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.

    Τον Μάρτιο η εξάρτηση από τον ELA διαμορφώθηκε στα 66, 2 δισ. ευρώ από 68 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στα 35,3 δισ. ευρώ από 36,2 δισ. ευρώ. Χωρίς δε, αξιολόγηση η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος είναι επίσης μικρή, ενώ η κίνηση του Μάριο Ντράγκι να ανοίξει ένα παράθυρο στο QE για τον εγχώριο κλάδο είναι περιορισμένη και δίνει οφέλη κατά βάση στα κεφάλαια και όχι στη ρευστότητα.

    Μια σαφής και επίσημη επιβεβαίωση αξιολόγησης θα επιτρέψει την άμεση επαναφορά του waiver, εκτιμούν θεσμικοί παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, και αυτή η κίνηση πράγματι θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα.

    Διαβάστε ακόμα:

    Αυτή είναι η Μύκονος των Σκουπιδιών, 12 ημέρες πριν το Πάσχα. Που είναι ο δήμαρχος;

    mykonos 4



    ΣΧΟΛΙΑ