Business

Σοφία και Χριστίνα Βακάκη: Η «δημοκρατία της χαράς» έχει δυο αυτοκράτειρες και μεγαλώνει!


Είναι πια παράδοση πασχαλινή, μαζί με τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, το βάψιμο των αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, την διάθεση μας για βροχερό καιρό την Μεγάλη, πένθιμη Παρασκευή, τα δώρα για τα βαφτιστήρια και τα τσουρέκια των νονών, να περιμένουμε το διαφημιστικό χτύπημα των Jumbo. Η τεράστια επιτυχία των πολυκαταστημάτων και τα διαφημιστικά σποτάκια με τις ατάκες που γίνονται σλόγκαν και υιοθετούνται από γονείς και παιδιά έρχονται στο επίκεντρο των ημερών, πάντα.

Πίσω από όλα, τη γιγάντωση της εταιρείας αλλά και τις δημιουργικές ιδέες των σποτ βρίσκεται ο Απόστολος Βακάκης που εγκρίνει το αν θα βγουν στον αέρα ή όχι, ενώ λέγεται πως σε αυτόν ανήκουν κάποια από τα πλέον επιτυχημένα σλόγκαν.

Όλα τους ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων ως «κιτς» ή προσβλητικά ή επιθετικά, αλλά γίνονται αμέσως το θέμα των ημερών, παίρνοντας το μήνυμά τους που δεν είναι άλλο από τα Jumbo, φυσικά.

Στο πλευρό του πιο επιτυχημένου των καιρών επιχειρηματία βρίσκονται πια οι δυο του κόρες, η Σοφία και η Χριστίνα.

Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo
Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo

Την Σοφία την είχε παρουσιάσει στους θεσμικούς επενδυτές, όταν, ως επικεφαλής του ομίλου, ο Απόστολος Βακάκης τους την παρουσίασε λέγοντας πως «σας έφερα την κόρη μου για να δει τι περνάω με εσάς».

Ήταν στην ουσία το βάπτισμα πυρός για την κόρη του μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό, όπως είναι οι αναλυτές των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών. Βέβαια η Σοφία Βακάκη έχει ξεκινήσει να εργάζεται για την εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια. Και προφανώς ο επιχειρηματίας έχει αποφασίσει να της δώσει τα κλειδιά της αυτοκρατορίας όταν εκείνος αποφασίσει να αποχωρήσει.

Όμως στο πλευρό του πατέρα βρίσκεται πια και η Χριστίνα Βακάκη, η οποία έσπευσε κοντά του μετα τον χαμό του αδελφού της, αφήνοντας το Μαϊάμι, όπου σπούδασε και ασχολούνταν με την μαγειρική. Οι τρεις τους, λοιπόν, δουλεύουν και δημιουργούν…

Αντιδράσεις από φεμινίστριες, βαρβάτους, Ρόμπερτ Γουίλιαμς και πως ο «θεός θα κρίνει» τους Ράδιο Αρβύλα

«Jumboσακούλα» και «Χτύπα, χτύπα σαν άνδρας» με την Άντζελα Δημητρίου και «Κράζεις; Θαυμάζεις!» ή «Ε! ρε Jumbo που σας χρειάζεται», αλλά και «Ρουφάμε και τα λέμε, λέμε» ή η νονά Κατερίνα Στανίση Πάσχα να δοκιμάζει την «πετσούλα», ακούγονται με τεράστια μουσική κάλυψη σε τηλεοράσεις και του ραδιόφωνα.

Η διαφήμιση πως όλοι ενώνονται στα Jumbo με το ζευγάρι γκέι, το πρώτο σε ελληνική διαφήμιση, ανάμεσα σε μετανάστες, κωφαλάλους, εργάτες και άρχοντες, μονοπώλησε τον δημόσιο λόγο και τη διαδικτυακή βοή.

Τι έχει να μοιραστεί ένας έντεχνος μ’ έναν… λαϊκό; Ένας πλούσιος μ’ έναν φτωχό; Ένας Έλληνας μ’ έναν μετανάστη; Ένας straight μ’ έναν gay; Ένας τρίτεκνος μ’ έναν εργένη; Χιλιάδες προϊόντα και εκατομμύρια χαμόγελα! Αυτό θα πει Jumbo, «Δημοκρατία της Χαράς», είχε απαντήσει τότε η εταιρεία. Και γενικά σε κάθε γιορτή και σχολή της Ελλάδα, ένα «σκάνδαλο» σε σχέση με τα εν λόγω διαφημιστικά δίνει το έναυσμα της γιορτής. Η Δημητρίου έθιξε κάποιες φεμινίστριες διότι, λέει, με το «χτυπά σαν άνδρας» στο σπάσιμο του αβγού τάχα ενθάρρυνε τη βία κατά των γυναικών, η διαφήμιση με τους γκέι ενόχλησε τους βαρβάτους γονείς που «ανησυχήσαν» για τα παιδιά τους, ο  Ψωμιάδης ως Zορό τάραξε τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς διότι χόρευε τον ύμνο «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία» του 1985, που τα δικαιώματα ανήκουν στον μουσικό.

«Εμείς δεν επικροτούμε ούτε αποδοκιμάζουμε καμία συμπεριφορά. Θέλουμε στα καταστήματά μας να έρχονται όλοι. Μιλάμε για τη Δημοκρατία της Χαράς. Η καμπάνια μας είναι φωτογραφίες από την ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά» απαντάει πάντα σε όλα αυτά η εταιρεία που δείχνει να μη χάνει εύκολα το χιούμορ της. Και χιούμορ άλλωστε επέδειξε και το πρόσφατο πασχαλινό σποτάκι με τον τραγουδιστή που είναι συνυφασμένο με τον βυζαντινό ήχο των αγίων ημερών, τον Πέτρο Γαϊτάνο. Αυτό, πάλι, σχολιάστηκε περισσότερο με θετικό τρόπο για την ευρηματικότητά του, ώσπου οι Ράδιο Αρβύλα το σχολίασαν και ο πρωταγωνιστής της διαφήμισης ήταν εκείνος που ενοχλήθηκε περισσότερο.  Για το αν φοβήθηκε την αντίδραση και τα σχόλια είπε ο τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος που στο σποτάκι, πότε είναι Πόντιος Πιλάτος και πότε του καίγονται τα πυρόξανθα αξιοζήλευτά μαλλιά του με κάποια λαμπάδα στην Ανάσταση, πως «Δεν ασχολούμαι με αυτά. Έχω αγαθή σκέψη για όλα αυτά. Τα κάνω και χαίρομαι σαν παιδί. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Κάνω μια προσευχή γι’ αυτούς να τους φωτίζει ο Θεός, όπως όλους μας. Δεν ασχολούμαι με το αν κάποιοι έχουν αντίθετη γνώμη γι’ αυτά που κάνω. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, οι πάντες ήταν πολύ θετικοί και το αντιμετώπισαν καλά». Και για την παρωδία των «Ράδιο Αρβύλα» τόνισε μεγάθυμα πως «αυτή είναι η δουλειά των εκπομπών αυτών. Να κάνουν πλάκα και να γελάνε. Πραγματικά, δεν ασχολούμαι. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του στον χώρο του και για κάποιο λόγο γίνεται. Στην πλάκα και στη σάτιρα το λάθος ξεκινά όταν γίνεται με εμπάθεια. Και στη δική μου περίπτωση προσβολή θα υπάρξει αν προσβάλουν τα θεία και όχι εμένα».

Στο αν θα έκανε μία προσευχή για τους Ράδιο Αρβύλα απάντησε πως «η προσευχή είναι μια στάση ζωής κι αυτό γίνεται με τη λογική τού να ζητάμε το φως του Θεού για να κάνουμε πάντα το σωστό. Πρώτα θα ήθελα ο Θεός να φωτίζει εμένα και Εκείνος κατά την άγια θέλησή του θα κρίνει όλους όσοι έχουν σφάλει»!

Αμήν και επί γης ειρήνη…

Οδύνη

Η οικογένεια Βακάκη μοιάζει να είναι πιο ενωμένη από ποτέ, με άποψη για την δουλειά και αντίληψη για την κοινωνία στα θέματα της προώθησής της. Και ας πέρασαν πολλά. Μια τραγωδία όχι μόνο για αυτούς, αλλά για άλλες δυο οικογένειες. Η οδύνη, ο πόνος, η οριστική απουσία, διαδέχτηκαν το ξάφνιασμα και την έκπληξη από την οριστικότητα για το δυστύχημα στην εθνική οδό με μία Porsche, μία μάνα, ένα μωρό και δύο νέους, όλοι τους με υπόσχεση πλατύτατου χαμόγελου από τη ζωή που, όμως, ήταν ψεύτικο. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο «χρυσός» Γιώργος Βακάκης, ο γιος του τόσο πετυχημένου επιχειρηματία Mr Jumbo που, φυσικά, θα τα έδινε όλα για ένα ακόμα χαμόγελο από τον γιο του και για να μην είχαν υπάρξει όλα αυτά, παρά σαν ένα κακό όνειρο, που, ακόμα κι αν σκορπίζει το ξημέρωμα, είναι τόσο φρικτό, που αφήνουνε πικρή γεύση στο στόμα και βάρος στην καρδιά.

Ο τραγικός σύζυγος και πατέρας Υπάτιος Πατμάνογλου, που σταματώντας μια Καθαρά Δευτέρα σε ένα παρκινγκ στην εθνική, είδε μια Porsche να κάνει κομμάτια τα αγγελικά πλάσματα της ίδιας του της ύπαρξης, προσπαθεί αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο: να κάνει μια καινούργια αρχή.

Ο πατέρας και ιδιοκτήτης των Jumbo, Απόστολος Βακάκης, δεν άντεξε να βρεθεί στο  δικαστήριο. Ο τόσο επιτυχημένος  επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που έχτισε τον κολοσσό των Jumbo, της «αυτοκρατορίας της χαράς», με επέκταση σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Ρουμανία, που υπολογίζει να φτιάξει δεκάδες νέα καταστήματα, αυτός με την βαριά οικογενειακή ιστορία, ο ταυτισμένος με την παιδική χαρά, καλείται να συνεχίσει και να «ζήσει με το αφόρητο», όπως έγραφε η λίγων γραμμών ανακοίνωση του μετά το τροχαίο στην Εθνική Οδό! Τι μοίρες για όλους! Τους νεκρούς, τους ζωντανούς, τους ανθρώπους.

Ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, μια Καθαρά Δευτέρα, σε ουρανούς γεμάτους χαρταετούς και οικογενειακές γιορτές χαράς, όταν ο Απόστολος Βακάκης, ο πατέρας του Γιώργου, έλαβε εκείνο το τηλεφώνημα που κανείς γονιός δεν θέλει ούτε να διανοηθεί!

Τι σημασία έχει πια αν δημιούργησε και τι από το μηδέν, πόσα  πλούτη έχει, τι ατελείωτες ώρες δουλειάς χρειάστηκαν, πόσα όνειρα και πόσες διαψεύσεις του μέτρησαν στη ζωή του!

«Ο Θεός μάς ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο», έγραψε λίγες ώρες μετά σε ανακοίνωσή του, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού. – Οικογένεια Απόστολου Βακάκη».

Μια οικογένεια που είχε ιστορία, ανθρώπινη, με μεταναστεύσεις, χωρισμούς, καταστροφές και ξεκινήματα από την αρχή, αλλά που ήταν πάντα ενωμένη…

Αίγυπτος, Ιταλία, Ελλάδα, Κίνα κι El Greco…

Αλεξάνδρεια. Η πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Πτολεμαίων, της Κλεοπάτρας, του Καβάφη, των σπουδαίων Ελλήνων της διασποράς σε γράμματα, τέχνες και επιχειρείν. Εκεί, στην ανατολίτικη, αυτή, τη μαγεμένη πόλη, γεννήθηκε ο Απόστολος Βακάκης, στα 1954, γιος του Γεώργιου Βακάκη, που είχε ένα μεγάλο εργοστάσιο που έφτιαχνε «διογκωμένη πολυστερίνη». Η άνοδος του Νάσερ στην εξουσία. Οι Έλληνες της Αιγύπτου παίρνουν τους δρόμους της οικουμένης, διωγμένοι. Οικονομική καταστροφή.

Με λιγοστά υπάρχοντα η οικογένεια Βακάκη φτάνει στην πατρίδα, όμως δεν  υπάρχουν πόρτες ανοιχτές, ούτε προοπτικές για αυτούς, που εδώ είναι «Αιγύπτιοι» και εκεί ήταν «Έλληνες».

Ο πατέρας αναζητά χρήματα, στην Ιταλία, γυρεύοντας μέλλον, ελπίδα, επιβίωση. Εργάζεται σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων παιχνιδιών κυρίως και κουκλών. Ώρες ατέλειωτες με αρκουδάκια χαμογελαστά, γυάλινα μάτια, μικρά παπιγιόν και καπελάκια. Ώρες ατέλειωτες το ύφασμα, να γίνεται παιχνίδι και να δίνει χαρά σε παιδικά χεράκια. Ώρες ατελείωτες που συναρμολογούνται μέλη πλαστικά για να γίνουν κουκλίτσες για παιδικές αγκαλιές.

Η μητέρα, η Σοφία Βακάκη, μια γυναίκα δυναμική και πανέξυπνη, έχει καταφέρει να πάρει, κρύβοντας τα καλά, από την Αίγυπτο τα κοσμήματα της, οικογενειακά κειμήλια κυρίως, μεγάλης αξίας τόσο συναισθηματικής, όσο και χρηματικής.  Αποφασίζει και τα πουλάει στον μεγαλοβιομήχανο, τον πλουσιότερο άνθρωπο, τότε, τον Πρόδρομο Μποδοσάκη Αθανασιάδη, που και αυτός βρίσκονταν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και αναγνώριζε την ανάγκη αλλά και την αξία των κειμηλίων. Η Σοφία τα έχει καταφέρει να βρει το κεφάλαιο και μαζί με τον σύζυγο της τον Γιώργο Βακάκη, ξεκινούν μια νέα ελληνική παιχνιδοβιομηχανία, την «El Greco», με παιχνίδια, τόσο ευρηματικά, τόσο καλοφτιαγμένα, τόσο ευφάνταστα που ανταγωνίζονταν τους κολοσσούς του εξωτερικού και που μεγάλωσαν κάποιες γενιές ελληνόπουλων.

Όλα πάνε καλά για την οικογένεια. Δυναμώνει ξανά, δημιουργεί, κυριαρχεί στην αγορά. Και τα παιδιά, εκείνα τα χρόνια μεγαλώνουμε, με παιχνίδια δώρο κάθε Χριστούγεννα και στις γιορτές μας, μόνο, που γράφουν El Greco!

Κούκλες, παχουλές σαν κοριτσάκια, με μοντέρνα ρούχα, δερμάτινα πράσινα και πορτοκαλιά, με μακριά μαλλιά καστανά ή κατάξανθα και κάποτε κόκκινα, με γούνες, με φορεματάκια, που ανοιγοκλείνουν τα μάτια όπως τις αγκαλιάζεις, σε πολύχρωμα κουτιά. Και η λεπτή ΒΙΒΙ ΒΟ και ο ΤΖΟΝ ΤΖΟΝ της. Η Πατσαπούφα και ο φωτεινός Αγκαλίτσας. Το Μικρό Μου Πόνυ και τα Λαχανόπαιδα. Τα Κάστρα και οι Πολιορκητές. Πόσες χαρές, πόσα χαμόγελα, πόση ευτυχία χώραγε στα πολύχρωμα εκείνα κουτιά με τη ζελατίνα γύρω τους, που σκιζόταν και αποκάλυπτε θησαυρούς! Και ξαφνικά χαμένα όλα…

Δυο φορές φλόγες και στάχτες

Το εργοστάσιο της Γλυφάδας καίγεται με μια θηριώδη πυρκαγιά, στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Όλα πάλι, πρέπει να αρχίσουν από την αρχή. Για άλλη μια φορά. Ο Απόστολος Βακάκης είναι τότε 23 χρόνων.

Σπουδάζει στη Μεγάλη Βρετανία, συλλέγει εμπειρίες, ζει την ανεμελιά και την αισιοδοξία της νιότης, όπου όλα είναι καινούργια και τα πάντα δυνατά. Τέλος. Πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα. Πρέπει να βγει στη δουλειά. Πρέπει να στηρίξει τους δικούς του, που έχασαν για άλλη μια φορά, τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Μεγαλώνει, ενηλικιώνεται σχεδόν σε ένα απόγευμα. Σε εκείνο που έμαθε για την πυρκαγιά.

Επιστροφή. Προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία με τη βοήθεια της δεύτερης παραγωγικής μονάδας της El Greco, η οποία βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Στο νησί έμεινε 3 χρόνια. Το 1985 ανέλαβε και επίσημα την προεδρία της El Greco, την οποία, λίγο αργότερα θα την πουλήσει στην τιτάνια παιχνιδοβιομηχανία Hasbro, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία της πολυεθνικής στην Ελλάδα.

Ήταν 1996 όταν ξεκίνησε την ιστορία των Jumbo, με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη μοιραία για την οικογένεια Γλυφάδα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, μπήκε στο Χρηματιστήριο αντλώντας 2 εκατ. ευρώ. Όταν το 1999 όλη η Ελλάδα αγόραζε μετοχές, αυτός σταμάτησε και επένδυσε στη γη. Οι φλόγες τον κυνηγούν ξανά και ρίχνουν τέλος, με άλλη μια καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτες τις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης το 2000. Άλλο ένα ξεκίνημα, ένας καινούργιος αγώνας αρχίζει…

Θρίαμβος όπως… Jumbo

Ο Απόστολος Βακάκης δεν σταματά ούτε λεπτό. Βρίσκει και επιβλέπει ο ίδιος την μετεγκατάσταση της εταιρείας τους, στα βιομηχανικά κτίρια του Μοσχάτου.

Δουλεύει απίστευτες εργατοώρες, δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ και, το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της επίσημης Μασκότ του 2004. Είναι ο πρώτος Έλληνας που ανοίγει εργοστάσια στη Κίνα και που ασπάζεται την λογική των σουπερμάρκετ στα παλιά παραδοσιακά καταστήματα παιχνιδιών. Ο τζίρος του  Jumbo φτάνει το μισό δισ. ευρώ τον χρόνο!

Βακάκης
Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής της εταιρείας Jumbo

Σιγά σιγά καταφέρνει να φτάσει, αλλά και να παγιώσει την Jumbo στη λίστα με τις δέκα πιο κερδοφόρες και με τις υψηλότερες πωλήσεις εταιρείες της χώρας.

Τα υπερκαταστήματα με φτηνές τιμές έχουν τα πάντα και όχι μόνο παιχνίδια. Εποχιακά είδη, οικοσκευή, κεριά και αντικείμενα κήπου, είδη ζωγραφικής, υγιεινής,  οικοκυρικά, σχολικά, ρούχα, καπέλα, μαγιό, τσιμπιδάκια, ασετόν, μανό, ψεύτικες βλεφαρίδες, εσώρουχα, πιάτα και ποτήρια και ταπετσαρίες και φωτιστικά και διακοσμητικά και καλλυντικά και χαρτικά και σοκολάτες, αναψυκτικά, κουβαδάκια και ό,τι βάλει ο νους, σε απέραντες εκτάσεις και με τεράστια ποικιλία.

Η εταιρεία έχει 4.735 εργαζόμενους που αυξάνονται συνεχώς πάρα την κρίση στην  Ελλάδα, σε 72 καταστήματα, τα 52 στην χώρα και 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία,  7 στη Ρουμανία και σε ένα δυναμικό eShop που τετραπλασίασε τις πωλήσεις του το 2016. Ακόμα και η κυπριακή κρίση και το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε σημαντικά ποσά στις κυπριακές τράπεζες κατά την περίοδο κουρέματος των καταθέ­σεων, την άνοιξη του 2013, δεν έπληξε τα Jumbo.

«Ήμουν και είμαι θιασώτης κάποιων πραγμάτων. Είμαι θιασώτης του απλού – οτιδήποτε δεν καταλαβαίνω μου δημιουργεί νευρικότητα. Είμαι θιασώτης της παραγωγικότητας διότι δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα διαχυθεί ο πλούτος στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα χωρίς να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Είμαι και θιασώτης μίας λογικής που λέει ότι δεν πρέπει να διαμαρτύρεσαι, αλλά πάντα να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις όπως έρχονται», λέει και η κάθε δήλωση του πια σχολιάζεται.

Εργάζεται ατελείωτες ώρες και κατανοεί τα μηνύματα της αγοράς και της οικονομίας, ώστε όχι μόνο να προσαρμόζεται, αλλά και να προλαβαίνει τις εκάστοτε συνθήκες.

Δεν βγάζει φωτογραφίες, δεν προκαλεί με την πολυτελή ζωή του και προτιμά τις αποθήκες και τα γραφεία του, αλλά και την παρέα των συνεργατών από τις κοσμοπολίτικες συναθροίσεις ή να πίνει το κρασάκι του στην ψαροταβέρνα του Μοσχάτου «Τα Κανάρια».

Χρησιμοποιεί τακτικά το αεροσκάφος του για να μετακινηθεί στο δίκτυο των καταστημάτων του, δεν συχνάζει σε κοσμικές εκδηλώσεις και δε σταματά ποτέ τη δουλειά.

Κάποτε αγαπούσε τις μεγάλες μηχανές, ζει στη Πολιτεία και γειτόνισσά του είναι η πρώτη του γυναίκα και μητέρα των παιδιών του, η Εύη, με την οποία διατηρεί πάντα άριστες σχέσεις.

Χωρίς να εγκαταλείπει την ελληνική αγορά, όπου είναι κυρίαρχος πια, ο Mr Jumbo δίνει επενδυτική έμφαση στη Ρουμανία, πιστεύοντας πως «θα μπορούσε να γίνει η… νέα Ελλάδα», όπως δήλωσε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, μιας και θυμίζει τις εποχές προ κρίσης στον τόπο μας.  Γι’ αυτό άλλωστε και ο Απόστολος Βακάκης έχει προγραμματίσει να ανοίξει 17 νέα καταστήματα στη γειτονική χώρα με χρονικό ορίζοντα το 2022, με πρώτο «σταθμό» τα τρία υπερκαταστήματα που στοχεύει να εγκαινιάσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Δεν κρύβει έτσι το κύριο ενδιαφέρον για επέκταση σε όλα τα Βαλκάνια και την NA Ευρώπης, περιοχές που χαρακτήρισε ως «άγονη γραμμή».

«Προτιμάμε να παίζουμε μπάλα στη B’ και Γ’ Εθνική. Δεν μας ενδιαφέρει η Δυτική Ευρώπη, αλλά επικεντρωνόμαστε στην περιοχή των Βαλκανίων», υποστηρίζει.

Με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξεως των 45-50 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα προσανατολίζεται στο να επεκτείνει τις αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις, ενώ ξέρει πως είναι πια χωρίς ανταγωνισμό.

Εκτός από την εργατικότητα του, είναι γνωστό πως ο επιχειρηματίας δεν χαρίζεται σε κανέναν και κατακεραυνώνει ισχυρούς και πλούσιους, πολιτικούς, αλλά και τον ίδιο τον ελληνικό λαό!

Εκτός από τα διαφημιστικά του σποτ, τις περισσότερες φορές ενοχλούσαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ του χάρισαν, παρόλα αυτά, την εκτίμηση όλων «γιατί δε μασά τα λόγια του».

Στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, σε μια από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του, μίλησε για τον «κακομαθημένο λαό», τον ελληνικό, και τόνισε πως η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο τύπο, με τα λεγόμενα του, ενώ δέχτηκε ακόμα και επιστολές δυσαρεστημένων πολιτών.

Παροιμιώδης έχει μείνει επίσης η σαρκαστική του φράση για την εισαγόμενη συνήθεια των «Black Friday» όπου σχολίασε πως «αυτό το φαινόμενο της Black Friday θυμίζει την ιστορία με τα πρόβατα που… ψήφισαν υπέρ του Πάσχα. Μάλιστα τώρα αυτοσουβλίζονται κιόλας»!

Αξιομνημόνευτη έχει ακόμα σταθεί η βραδιά, το 2002, που ενώ είχε βραβευθεί ως κορυφαίος λιανέμπορος της χρονιάς σε μια ανοιχτή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Intercontinental», από το βήμα των βραβείων, αντί να ευχαριστήσει όσους τον τίμησαν, κυριολεκτικά τους περίλαβε με καυστικότατα σχόλια για την κατάντια της χώρας, του εμπορίου, της οικονομίας και της πολιτικής!

Η Σοφία

Ο Απόστολος Βακάκης υπήρξε για πολλά χρόνια παντρεμένος με την Εύη Γιατίλη, με την οποία και απέκτησε τα τρία παιδιά του: τη Χριστίνα, τη Σοφία και τον Γιώργο.

Ο δεύτερος γάμος του ήταν με Αλίκη Μπενρουμπή και ο τρίτος με την Ειρήνη Παναγοπούλου, κόρη του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και ιδιοκτήτη, στο παρελθόν, της Attica Group.

Όλα αυτά τα χρόνια της θριαμβικής του πορείας στις επιχειρήσεις, είχε μέσα του ληγμένη τη διαδοχή του. Η συνέχεια θα γραφόταν από τις κόρες του και φυσικά τον γιο του, τον Γιώργο. Εκείνος ήταν απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδασε Οικονομικά στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα και εργαζόταν, ήδη, στην εταιρεία Jumbo, στο ηλεκτρονικό εμπόριο της επιχείρησης.

Μετά τον θάνατο του, ο Απόστολος Βακάκης φαίνεται να μοίρασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στις δυο του κόρες, για να κάνουν στη ζωή τους αυτό που θέλουν. Με την εταιρεία ασχολείτο η Σοφία, η οποία έχει ήδη αναλάβει μια θέση ευθύνης στο Δ.Σ. της εισηγμένης, ως Εκτελεστικό Μέλος, αμέσως μετα τις σπουδές της στα Οικονομικά στις ΗΠΑ.

Η καστανόξανθη καλλονή υπήρξε πάντα πολύ χαμηλών τόνων και δεν απασχόλησε τα μέσα με εκκεντρικές επιλογές, εντυπωσιακές εμφανίσεις ή θορυβώδες lifestyle. Παρ’ όλα αυτά θεωρήθηκε ως διακριτική αλλά δεδομένη η σχέση της με τον εφοπλιστή Πασχάλη Διαμαντίδη, όταν ως ζευγάρι παρευρέθηκαν σε γάμο στη Μύκονο, πριν δυο καλοκαίρια.

Σοφία Βακάκη και Πασχάλης Διαμαντίδης

Η Χριστίνα

Η Χριστίνα είχε επιλέξει να αφοσιωθεί στην μαγειρική και όχι στις επιχειρήσεις και είχε σπουδάζει σεφ στο Μαϊάμι, όπου κάποτε ζούσε με τον αδελφό της. Παλαιότερα είχε έντονη κοινωνική ζωή και λάτρευε τη μόδα και τα ακριβά αξεσουάρ, αλλά ανεξάρτητη πάντα, από μαθήτρια δούλευε για το χαρτζιλίκι της, ως πωλήτρια στο κοσμηματοπωλείο του Καίσαρη στην Κηφισιά. Από τα αδέλφια αυτή ήταν η πάντα η πιο εξωστρεφής και η πιο απρόβλεπτη με δεδομένη τη κλίση της στις γεύσεις, τόσο ώστε κανείς δεν ξαφνιάστηκε όταν αντί να σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, έγινε δεκτή από την σπουδαιότερη, μοντέρνα σχολή σεφ του κόσμου. Η καλύτερη φίλη της Χριστίνας είναι η Λυδία Οικονόμου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΚΑΚΗ, ΛΥΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Με τον χαμό του αδελφού της, αφήνει τη χρυσαφένια Φλόριντα και επιστρέφει στην Αθήνα. Ρίχνεται και αυτή με το οικογενειακό χαρακτηριστικό της εργασιομανίας στην επιχείρηση. Περιμένει μάλιστα, το κοριτσάκι της, αποτέλεσμα ενός μεγάλου και για αυτό ταραχώδους έρωτα με τον εφοπλιστή Βασίλη Μιχαήλ.

Η Χριστίνα Βακάκη με τον Βασίλη Μιχαήλ

Το ζευγάρι είχε χωρίσει το 2014 έπειτα από μια θυελλώδη σχέση, έναν μήνα μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα από τις χειμερινές τους διακοπές κι ενώ όλα συνηγορούσαν ότι η σχέση αυτή όδευε προς επισημοποίηση, ήρθε ο χωρισμός. Λέγονταν τότε πως η αιτία για το χωρισμό ήταν η άρνηση της Χριστίνας στην πρόταση γάμου του. Εκείνη επέστρεψε στο Μαϊάμι και εκείνος συνέχισε τη ζωή του, παραμένοντας φίλοι. Ο Κύπριος εφοπλιστής, μάλιστα, απασχολούσε και τις κοσμικές στήλες για τις τρυφερές εμφανίσεις του με την τραγουδίστρια Josephine.

Όταν η Χριστίνα επέστρεψε στην Ελλάδα για να βρεθεί δίπλα στην οικογένεια της και άρχισε να ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας, μοιραία οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά.

Πιο ώριμοι, περισσότερο σίγουροι, αλλιώτικοι πια κάνουν κοινή πορεία ζωής, περιμένοντας το πρώτο τους παιδί.

Το ότι άλλο ένα μέλος έρχεται στην οικογένεια Βακάκη και το μεγάλο δέσιμο του πατέρα με τις κόρες φημολογείται πως ήταν η αιτία για να προβεί ο επιχειρηματίας στην αγορά του εντυπωσιακού κτηρίου των έξι ορόφων του μεγαλοεπενδυτή Φερίτ Σαχένκ της Dogus, έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι φήμες, λοιπόν, θέλουν τον πατέρα να μετατρέπει το κτήριο σε δεύτερη κατοικία για τον ίδιο και τις κόρες του και τις οικογένειές τους.

Και η δημοκρατία ή η αυτοκρατορία των Jumbo, ε, ναι συνεχίζεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόστολος Βακάκης: Οι φόβοι του Mr Jumbo για… Grexit, πόλεμο, τρομοκρατία και η «άμυνα» με το γεμάτο ταμείο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοφία Βακάκη: Το κορίτσι που θα γίνει η «Βασίλισσα» της αυτοκρατορίας της χαράς


ΣΧΟΛΙΑ