• Business

    Σκληραίνει το παιχνίδι στην Κύπρο – Στον εισαγγελέα κι άλλη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

    • NewsRoom


    Στο γραφείο του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προωθείται νέος φάκελος που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου. Σε σχέση με την υπόθεση ερευνώνται συγκεκριμένα πρόσωπα, άγνωστο όμως είναι κατά πόσον έχουν προκύψει και για ποιους ποινικές ευθύνες.

    Πρόσφατα δύο ανακριτές βρέθηκαν στην Αθήνα και πήραν καταθέσεις από δύο μέλη της Επιτροπής για την αξιολόγηση των ομολόγων της τράπεζας και πλέον ετοιμάζεται η τελική έκθεσή τους όπου και θα περιλαμβάνεται η εισήγηση για το αν προκύπτουν ποινικά ή μη αδικήματα και για ποια πρόσωπα.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στις αρχές Ιουνίου ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Ακολούθως είτε θα δοθούν νέες οδηγίες για επιπρόσθετες έρευνες, είτε θα αποφασιστεί αν θα προωθηθεί στις δικαστικές αίθουσες και για ποια πρόσωπα. Αν κριθεί ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση για κανέναν, τότε ο φάκελος θα αρχειοθετηθεί.

    Την ίδια ώρα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι έρευνες για την υπόθεση με την παραχώρηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την εταιρεία Focus σε κυπριακή εταιρεία.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας για τις ποινικές ευθύνες

    Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι οι διωκτικές αρχές θα κάνουν το παν με στόχο να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστηρίων πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τη μαρτυρία, μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποια αδικήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

    Σε μια εφ` όλης της ύλης συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης διευκρινίζει πάντως πως η οικονομική κατάρρευση “δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ποινικών αδικημάτων”, προσθέτοντας ότι τα αίτια της κατάρρευσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα “εσφαλμένων αποφάσεων, απλής αμέλειας,ή άλλων παραλείψεων ή πράξεων” που δεν συνιστούν κατ` ανάγκη ποινικά αδικήματα.

    Επισημαίνει ακόμη ότι στις περιπτώσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα “είναι τέτοια που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση υποθέσεων”. Ετσι εξηγεί το λόγο για τον οποίο έχουν καθυστερήσει οι ανακρίσεις, για να ξεκαθαρίσει όμως ότι οιαδήποτε καθυστέρηση “δεν συνεπάγεται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα”.



    ΣΧΟΛΙΑ