• Business

    Σκάνδαλο MLS: Στο σφυρί η έδρα της εταιρείας

    • NewsRoom

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Όσο οι ομολογιούχοι περιμένουν να δουν φως στην υπόθεση της MLS, η έδρα της εταιρείας τεχνολογίας βγαίνει στο σφυρί έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

    Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 22 Νοεμβρίου, με επισπεύδουσα την βουλγαρική Procredit Bank.

    Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης έρχεται τρία χρόνια μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της, με κάθε ελπίδα τόσο για εξυγίανση, όσο και για δικαίωση των ομολογιούχων να έχει εξανεμιστεί.

    Θυμίζουμε πως η εταιρεία αθέτησε την καταβολή των κουπονιών τριών ομολογιακών δανείων ύψους 4 εκατ., 6 εκατ. και 15 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάιο του 2020 το Χρηματιστήριο ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της MLS έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που με τη σειρά της είχε ειδοποιηθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για σοβαρές παρατυπίες στις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης του 2018.

    Ανάμεσα στα πορίσματα της ΕΛΤΕ ήταν η αμφισβήτηση της αξίας της ψηφιακής βοηθού MAIC (που θα γινόταν η ελληνική Alexa) και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων.

    Η MLS είχε ιδρυθεί από τον Γιάννη Καματάκη το 1989 με στόχο την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 2001, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο ελληνικό Android smartphone.

    Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε λάβει προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, η οποία, ωστόσο, έληξε.

    Σε ό,τι αφορά το κτίριο που εκπλειστηριάζεται, αναπτύσσεται σε υπόγειο, ισόγειο και τρείς ορόφους στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ,εντός των θεσμοθετημένων ορίων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

    Το οικόπεδο είναι μεσαίο, διαμπερές με πρόσωπο νοτιοδυτικά σε εσωτερική ασφαλτοστρωμένη οδό του Πάρκου σε πλευρά 20,48μ και βορειοανατολικά σε κοινόχρηστη διάβαση οχημάτων στο οπίσθιο μέρος των οικοπέδων του οικοδομικού τετραγώνου. Σε αυτό ανοικοδομήθηκε επαγγελματικό κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο όπου χώροι στάθμευσης, ισόγειο και τρείς κύριους ορόφους που στεγάζει την ιδιοκτήτρια επιχείρηση.

    Το κτίριο είναι συμβατικής κατασκευής σύγχρονο λειτουργικά και αισθητικά και συνάδει με τον χαρακτήρα της επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας. Η ποιότητα κατασκευής του με βάση την εξωτερική παρατήρηση είναι πολύ καλή, όπως και η κατάστασή του. Είναι σε χρήση, σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη της οικ. αδείας αποτελείται από το υπόγειο όπου χώρος στάθμευσης και χώροι βοηθητικών λειτουργιών, το ισόγειο όπου ο χώρος υποδοχής, γραφειακοί χώροι, χώρος παραγωγής δύο συγκροτήματα WC και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

    Επίσης στο κέντρο του κτιρίου υπάρχει αίθριο που αναπτύσσεται κατακόρυφα σε όλα τα υπέργεια επίπεδα. Ανάλογη είναι η διαμόρφωση και στους λοιπούς ορόφους του κτιρίου με την διαφορά ότι ο τρίτος όροφος είναι μικρότερος σε επιφάνεια καθώς τμήμα του καταλαμβάνει βατό δώμα σε συνέχεια του αιθρίου.

    Το κτίριο εξυπηρετείται σε όλα τα επίπεδα με δύο πυρήνες κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων.



    ΣΧΟΛΙΑ