• Business

    Σύζευξις 2: Πώς υλοποιείται το έργο προϋπολογισμού €620 εκατ. – Ποιες εταιρείες υπογράφουν συμβάσεις


    Η πρώτη σύμβαση πλαίσιο του Σύζευξις 2, έργο συνολικού προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 170 εκατ. κοινοτικοί πόροι, υπογράφεται με την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas και Unisystems, τον Ιούλιο.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στο mononews.gr ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων ΚτΠΑΕ (Κοινωνία της Πληροφορίας ο φορέας που εκτελεί τα έργα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) «η πρώτη σύμβαση του Σύζευξις 2 προέρχεται από τη συμφωνία πλαίσιο του έργου των υποδομών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) αφορά το σύστημα κεντρικής ασφάλειας του Σύζευξις 2 και είναι ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ότι επιτέλους το Σύζευξις 2 που εξοικονομεί σημαντικούς πόρους για το δημόσιο, μπαίνει σε υλοποίηση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2011 και προκηρύχθηκε το 2013. Σταδιακά όλες οι συμβάσεις του υπολογίζεται ότι θα υπογραφούν εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε υλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους».

    Με το Σύζευξις 2 θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο (με ταχύτητες 10 Mbps έως 1 Gbps συμμετρικές) υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πακέτων δεδομένων, τηλεδιάσκεψης, καθώς επίσης και οι υποδομές, τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνικά κέντρα, η καλωδίωση κ.λ.π. σε 34.000 φορείς του δημοσίου για 3 χρόνια.

    Το σύνολο του έργου εκτελείται με 35 διαγωνισμούς – συμβάσεις. Οι δύο εξ αυτών ήταν διεθνείς διαγωνισμοί και αυτή τη στιγμή τα έργα είναι στη φάση της υλοποίησης: Το πρώτο είναι το έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και εκτελείται από την Telecom Italia Sparkle. Το δεύτερο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft.

    Από τις 33 συμβάσεις (αν αφαιρεθούν οι δύο προαναφερόμενες) έχουν προκηρυχθεί οι 31. Οι δύο που απομένουν θα προκηρυχθούν εντός Ιουλίου (πρόκειται για συβάσεις υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας).

    Στην επόμενη εβδομάδα (μέχρι 26 Ιουνίου) ολοκληρώνεται ο κύκλος της κατάθεσης προσφορών και για τις 31 εκτελεστικές προσκλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σε 550 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός). Τα αποτελέσματα – οι ανάδοχοι για όλες αυτές τις συμβάσεις αναμένεται να βγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου χρόνος που θα έχουν ελεγχθεί και οι οικονομικές προσφορές.

    Στο κομμάτι των υποδομών – έργο «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» – είναι 7 συμβάσεις με τον προϋπολογισμό τους στα 130 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ.). Ανατίθενται με συμφωνίες πλαίσιο με τους δύο αναδόχους που έχουν επιλεγεί και κατέθεσαν προσφορές να είναι: 1. Logicom και 2. κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems.

    Για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι οι ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet και για τις υπηρεσίες κινητής οι Cosmote, Vodafone και Wind.

    Στους ΟΤΕ και Wind, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανατεθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις (δύο στον ΟΤΕ και μια στη Wind) για την προμήθεια 33.000 τηλεφώνων και συνδέσεων κινητής (άνοιξαν πρόσφατα οι οικονομικές προσφορές). Προέρχονται από την συμφωνία πλαίσιο της Ασύρματης Νησίδας η οποία έχει συνολικά 6 συμβάσεις. Δύο ακόμα με κινητά και πακέτα δεδομένων (οι δύο από τις 35 που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί) και μια με bulk SMS. Για τα SMS κατατέθηκαν προσφορές την Παρασκευή.

    «Εκτιμάται ότι η μείωση του κόστους για το δημόσιο από το Σύζευξις 2 θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα υπάρξει συγκέντρωση της άθροισης της ζήτησης και κεντρική διαπραγμάτευση τιμών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου ο κάθε φορέας κάνει τη δική του σύμβαση για τις τηλεπικοινωνιακές του υπηρεσίες, πλην αυτών που ανήκουν στο Σύζευξις 1 (περίπου 4500 φορείς)», σημειώνει επίσης ο Γενικός Διευθυντής Έργων ΚτΠΑΕ και καταλήγει: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβληματικό έργο δημιουργίας θα λέγαμε ενός κλειστού τηλεπικοινωνιακού δικτύου για το δημόσιο, το οποίο θα δώσει περισσότερες, πιο σύγχρονες και ασφαλέστερες υπηρεσίες μέσα από προηγμένο εξοπλισμό και καινούργιες υποδομές.»



    ΣΧΟΛΙΑ