• Business

    Συνεχίζονται τα σοκ του ΕΦΚΑ: Ποιοι μηχανικοί βγαίνουν χαμένοι με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

    Μηχανικοί


    Στους “χαμένους” του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνονται οι μισθωτοί μηχανικοί, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μηχανικοί είναι διπλάσιες σε σχέση με αυτές που πλήρωναν έως τώρα.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που αφορά σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους κλπ του ιδιωτικού τομέα, καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20%, επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται το πλαφόν των 415 ευρώ που ίσχυες στις εισφορές για τους ασφαλισμένους πριν το 1993, οι οποίοι και θα δουν σημαντικές επιβαρύνσεις στις εισφορές τους, ειδικά αν ανήκουν στους πλέον υψηλόμισθους.

    Παράλληλα, η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 7,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 2,15% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 4,30% βαρύνει τον εργοδότη, και ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

    Σημειώνεται ακόμα ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Συνεπώς, το κατώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών επί πλήρους απασχόλησης για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών που, από 01/01/2017, εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, ανέρχεται στο ποσό των 586,08 ευρώ και ισχύει από 01-01-2017. Στις περιπτώσεις που ο μισθωτός είναι έως 25 ετών, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών της κατηγορίας αυτής με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους είναι 510,95 ευρώ.

    Επισημαίνεται επίσης ότι, εφόσον η απασχόληση δεν είναι πλήρης, οι εισφορές υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως καταβαλλόμενων αποδοχών, έστω κι αν αυτές υπολείπονται της ανωτέρω κατά περίπτωση ελάχιστης μηνιαίας βάσης υπολογισμού εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εργαζομένου–εργοδότη για μερική απασχόληση για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, δηλαδή για απασχόληση μικρότερης διάρκειας από την πλήρη, πρέπει να προκύπτει από σχετική σύμβαση εργασίας.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, τέλος, ότι για τους απασχολούμενους μηχανικούς στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα POS: Ποιοι θα πρέπει να τα εγκαταστήσουν έως τα τέλη Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» στα 2 εκατ. ευρώ του οίκου Gucci για 15 λεπτά επίδειξης στην Ακρόπολη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: «Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση»



    ΣΧΟΛΙΑ