• Business

    Πρωτοφανής πόλεμος Στασινού με Κυρίζογλου – Κωνσταντέλλο για το ύψος των κτιρίων και τις οικοδομικές άδειες

    Λάζαρος Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, πρόεδρος ΚΕΔΕ) - Γιώργος Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ) - Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)

    Λάζαρος Κυρίζογλου (Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, πρόεδρος ΚΕΔΕ) – Γιώργος Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ) – Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)


    Σε μια πρωτοφανή σύγκρουση για το ύψος των κτιρίων και την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες οι δήμαρχοι με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό.

    Σκληρές ανακοινώσεις, εξώδικα, σοβαρές κατηγορίες ακόμη και για «λαδώματα», πόλεμος για το ποιος έχει αρμοδιότητες και ποιος όχι και μια κατάσταση που φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

    Το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς σε ρόλο… διαιτητή, καλείται να βρει άμεσα μια λύση αφού ο ένας μετά τον άλλο δήμοι της Αττικής παγώνουν τις οικοδομικές άδειες.

    Στο πολεμικό σκηνικό πρέπει να συνυπολογιστούν οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν κατασκευαστές οι οποίοι φοβούνται ότι θα τιναχθεί ο σχεδιασμός τους στον αέρα, αλλά κι ένα… άρωμα εκλογών.

    Όχι μόνο των ευρωεκλογών, με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να παραμείνει ανοικτό ένα τέτοιο μέτωπο, αλλά και των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα διεξαχθούν στις 19 Μαίου.

    Χιλιάδες μέλη του ΤΕΕ είναι μηχανικοί, μελετητές κλπ. που θίγονται από το πάγωμα των αδειών και για το λόγο αυτό ο κ. Στασινός, ως πρόεδρος προέβη σε ηχηρές παρεμβάσεις για το θέμα.

    Το ενδιαφέρον έχει επίσης και «γαλάζιο» χρώμα αφού ο κ. Στασινός υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επίσης είναι φιλικά διακείμενος στο κυβερνών κόμμα, ενώ και οι δήμαρχοι Γρ. Κωνσταντέλλος και Β. Ξυπολυτάς προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

    Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η χθεσινή απόφαση – βόμβα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που… άκουσε τον Γ. Στασινό κι ακύρωσε την απόφαση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για μερική αναστολή των οικοδομικών αδειών.

    Ωστόσο, οι βαρείς χαρακτηρισμοί που εκτοξεύτηκαν σε βάρος των δημάρχων, αλλά και το εξώδικο που απέστειλε το ΤΕΕ στους δήμους Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, έφερε την «σύρραξη.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ακόμη ένας δήμος μπήκε στη μάχη κατά του ΝΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, ακολουθώντας τους συναδέλφους του σε Αλιμο, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Παπάγο – Χολαργό, ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση του νέου ΝΟΚ με το «μπόνους» για το ύψος των κτιρίων.

    Να σημειώσουμε ότι το «αντάρτικο» των Δήμων ξεκίνησε από την προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ΝΟΚ με το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου να δικαιώνει τον Δήμο και να στέλνει την υπόθεση στην Ολομέλεια.

    Εκτοτε ξεκίνησε το τσουνάμι με το πάγωμα των αδειών σε διάφορους δήμους, που προκάλεσε αναταραχή στο χώρο των εργολάβων και του real estate κι έφερε τις αντιπαραθέσεις οι οποίες προς το παρών οδηγούν σε αδιέξοδο.

    Σε ό,τι αφορά την σφοδρή αντιπαράθεση ΤΕΕ με δημάρχους, η αρχή έγινε όταν ο κ. Στασινός με ένα μακροσκελές κείμενό του υπερασπίστηκε τον ΝΟΚ, κάνοντας ωστόσο σαφείς υπαινιγμούς κατά των δημάρχων.

    Στην πρώτη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανάφερε ότι: «Κάθε συζήτηση για περιορισμό ή κατάργησή τους υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και βλάπτει τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον. Είναι μάλιστα εξόχως αντιεπιστημονικό και βαθιά συντηρητικό να υποστηρίζεται ότι δήθεν υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών ή το αστικό περιβάλλον από τυχόν αύξηση του ύψους των κτιρίων».

    Και συνέχιζε: «Κάποιοι για να μη κτιστούν δίπλα τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι απλά για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Δεν μπορούν αυτά να αποτελούν κριτήριο δημόσιων πολιτικών.

    Για όσους δημάρχους αυθαιρετούν και προσπαθούν να επιβάλλουν «ενός ανδρός αρχή» στην περιοχή τους, έχω να παρατηρήσω ότι οι εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

    Δεν έχουν οι δήμοι καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Τους ζητώ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ».

    Η αναφορά που προκάλεσε περισσότερο την οργή των δημάρχων ήταν ωστόσο αυτή: «Δεν θα επιτρέψουμε να πισωγυρίσει η χώρα στο αμαρτωλό παρελθόν της εξάρτησης από έναν δήμαρχο ή έναν υπάλληλο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την εποχή του «με έναν τενεκέ λάδι κάνεις τη δουλειά σου στην Πολεοδομία», στην εποχή του ρουσφετιού, του γρηγορόσημου και του «αν ξέρεις τον δήμαρχο».

    Μια αναφορά – χτύπημα κατά των δημάρχων με σαφή κατηγορία για ρουσφέτια και λαδώματα.

    Το εξώδικο

    Μία ημέρα μετά, και συγκεκριμένα χθες το ΤΕΕ και ο κ. Στασινός έστειλαν εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου.

    Εκεί αναφέρει ότι το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.

    Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.

    Στο εξώδικο το ΤΕΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί (αρ.απ. 310/2024 του Ε Τμήματος) για κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί. Το ΤΕΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση μόνο τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΟΤΑ, μπορούν να εξετάσουν και να λάβουν τυχόν απαιτούμενα μέτρα, αν απαιτείται, μέχρι την οριστική κρίση του δικαστηρίου.

    Κυρίζογλου: Πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση σε βάρος Δημάρχων

    Η απάντηση ήρθε αρχικά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, επίσης σε υψηλούς τόνους. Μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίζογλου κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες προσβλητικές αναφορές αλλά και μία πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση σε βάρος Δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους».

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

    Και σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσουμε από τον αγαπητό κατά τα άλλα Πρόεδρο του ΤΕΕ την άδεια για το πώς Δήμαρχοι, δικαστές ή πολίτες θα διεκδικήσουμε την προστασία του δικαιώματος μας για μια καλύτερη ζωή.

    Δεύτερον, θεωρούμε άστοχο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, να μιλά για εποχές «που έκανες τη δουλειά σου με την Πολεοδομία με έναν τενεκέ λάδι». Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε;

    Αφού παραδέχεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τις Πολεοδομίες, μήπως υπεύθυνοι για τη διαφθορά που καταγγέλλει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν τελικά συνάδελφοί του; Κι αν πράγματι ισχύει αυτό, μήπως οφείλει να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη για λογαριασμό τους, αντί να κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο στους δημάρχους;

    Τρίτον, κατηγορεί επίσης τους Δημάρχους ότι δήθεν δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά αντίθετα, εκπροσωπούν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Τον προκαλούμε να τα κατονομάσει, με ονοματεπώνυμα κι αποδείξεις. Κι αν πράγματι κάποιος δήμαρχος εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, σαν αυτά που υπονοεί, εμείς πρώτοι θα τον καταγγείλουμε.

    Τέταρτον, θεωρούμε άστοχο να αμφισβητείται, στο όνομα της όποιας επιστημοσύνης κι αυθεντίας, ακόμη και το συνταγματικό δικαίωμα της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος». Και καταλήγει: «Δεχθήκαμε απρόκλητη και πρωτοφανή επίθεση και υποχρεωθήκαμε να απαντήσουμε».

    Κωνσταντέλλος: Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε

    Για μια “απαράδεκτη” ανακοίνωση που βρίθει ανακριβειών και χρησιμοποιεί άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε δημόσια απάντηση του στην ανακοίνωση και το εξώδικο του Προέδρου του ΤΕΕ με αφορμή τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

    Ο κ. Κωνσταντέλλος υπογραμμίζει:

    “Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου “αντλεί” για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες “αρμοδιότητες” που επικαλείται, πετάει “λάσπη” στους Δήμους και τους Δημάρχους.

    Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΩΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί».

    Και σε άλλο σημείο αναφέρει:

    Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν “αυθαίρετους δημάρχους” και “λάδι” . Περί “λαδώματος” λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.

    Εκτελεί χρέη εντολοδόχου – “μπροστινού” του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

    Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο.
    Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!»

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): Εξώδικο σε τέσσερις δήμους για τις οικοδομικές άδειες

    Απάντηση ΚΕΔΕ στις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ

    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε τη διαταγή Κωνσταντέλλου για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών
     



    ΣΧΟΛΙΑ