• Business

    Συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα – Οι νέες κατηγορίες

    • Ερριέτα Κομνηνού

    Μιχάλης Ζολώτας


    Συνέχεια στο πολύκροτο σίριαλ της υπόθεσης του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα και της δικαστικής διαμάχης του με την TransAsia Commodities Investment δίνουν δικαστικά έγγραφα που εμπλέκουν τον πρώην επικεφαλής της ναυτιλιακής NewLead Holdings με πλαστές επιταγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

    Τα έγγραφα προέκυψαν από τα αρχεία που αφορούν στην υπόθεση της TransAsia Commodities Investment, με επικεφαλής τον Serge Turko, η οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 22,3 εκατ. δολάρια από τη NewLead και τον Μιχάλη Ζολώτα.

    Αρχικά η TransAsia προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας παραβίαση συμφωνίας από την πλευρά της NewLead για φορτίο 110.000 τόνων άνθρακα που δεν παραδόθηκε ποτέ.

    Τα διαμερίσματα

    Προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που της εκδίκασε το δικαστήριο, η TransAsia προσπάθησε να κατασχέσει τα διαμερίσματα του εφοπλιστή στη Νέα Υόρκη και το Μονακό. Ωστόσο, ο Μιχάλης Ζολώτας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ποτέ στην ιδιοκτησία του διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και ότι αυτό ανήκε στην πρώην σύζυγο του, Χρυσάνθη Γιάρα.

    Η Γιάρα είχε καταθέσει έγγραφα στη Νέα Υόρκη και στο Μονακό, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα δύο διαμερίσματα της ανήκουν, ωστόσο η TransAsia υποστηρίζει ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Ζολώτας.

    Μάλιστα, η λονδρέζικη εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ζευγάρι έχει ιστορικό στην παραποίηση εγγράφων. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails) και επίσημα έγγραφα που ανακτήθηκαν από τους υπολογιστές του Ζολώτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της προηγούμενης δίκης.

    Συγκεκριμένα, η TransAsia υποστηρίζει ότι ο Ζολώτας και οι συνεργάτες του – αλλά όχι η Γιάρα – συμμετείχαν στο ξέπλυμα χρήματος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της Aurora Properties, της εταιρείας που είχε στην κατοχή της το διαμέρισμα της Νέας Υόρκης.

    Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Ζολώτα απάντησαν εγγράφως ότι ο Turko υποβάλλει τις αξιώσεις του εκπρόθεσμα και ότι οι ισχυρισμοί του είναι ανεπαρκείς για να στηρίξουν την αξίωση του.

     Το “πλυντήριο” της Νέας Υόρκης

    Στην 28σέλιδη ένορκη δήλωσή του, ο Turko αποκαλύπτει νέα στοιχεία υποστηρίζοντας ότι ο Ζολώτας και οι συνεργάτες του έφτιαξαν πλαστές επιταγές για μη υπαρκτά ή διογκωμένα χρέη, για τα οποία η NewLead εξέδωσε νέες μετοχές.

    Μάλιστα η SEC υπέβαλε καταγγελία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία η NewLead συμμετείχε σε αυτή την ενέργεια.

    “Οι περισσότερες από τις συναλλαγές του Ζολώτα περιέχουν παράπλευρες συμφωνίες και ουσιαστικά όλες οι συναλλαγές έχουν μία ενδιάμεση εταιρεία όχημα, η οποία στη συνέχεια προσδιορίζεται ως μία ακόμη οντότητα που συνδέεται με το Ζολώτα ή την Γιάρα”, ανέφερε ο Turko στην ένορκη κατάθεσή του που κατατέθηκε στις 26 Νοεμβρίου.

    Ένα αποδεικτικό στοιχεία που υποβλήθηκε προς υποστήριξη της ένορκης κατάθεσης του Turko είναι μια έκθεση σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της NewLead, η οποία συντάχθηκε από τον μάρτυρα Dr E Emre Carr, πρώην στέλεχος της SEC.

    Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 47% των χρεών που διακανονίστηκαν σε μια συναλλαγή του Ιουνίου 2013 με την Hanover Holdings ήταν πλαστά.

    Κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση

    Η Γιάρα άνοιξε κωδικό για χρηματιστηριακές συναλλαγές το 2013, με την S Goldman Capital να δίνει εντολή πώλησης μετοχών της NewLead shares, αναφέρει ο Turko.

    Η S Goldman Capital έχει επικεφαλής τον Sheldon Goldman και ασχολείται από το 2010 με προσφορές μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών.

    Η θυγατρική της, Goldman Advisors, ενήργησε ως μοναδικός οικονομικός σύμβουλος για την συγχώνευση που δημιούργησε τη NewLead το 2009.

    Ο λογαριασμός της Γιάρα δημιουργήθηκε στο όνομα της  Tsofli Enterprises, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ.

    “Ο Ζολώτας ανέθεσε σε τρίτους να εγγράψουν τις μετοχές της New Lead στην Tsofli Enterprises, με τα έσοδα από την πώληση μετοχών της ναυτιλιακής να οδηγούνται στη Γιάρα και στον ίδιο”,  σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του Turko.

    Κατά το άνοιγμα του κωδικού, η Γιάρα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση για τη NeaLead, παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένη με τον CEO της, αναφέρει η έκθεση.

    Τα στοιχεία του Dr Carr επισημαίνουν ότι η Γιάρα ανέθεσε στην S Goldman να πουλήσει τις μετοχές της Tsofli την εποχή που η NewLead ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στην αγορά άνθρακα.

    Παράλληλα, η σύζυγος του Ζολώτα είναι έναν κωδικό στην S Goldman, στο όνομα της Aurora Properties, λέει ο Turko.

    Η έκθεση του Carr περιγράφει τη Sheldon Goldman ως «μακροχρόνια σύμβουλο» του Ζολώτα,  ο οποίος είχε εσωτερική πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της NewLead.

    Τα πλαστά έγγραφα

    Ο Turko έχει καταθέσει παραδείγματα για το ποια είναι τα ψευδή πιστοποιητικά μετοχών, τις αποφάσεις του ΔΣ, τα έγγραφα πληρεξουσίου και τα έγγραφα συναλλαγών επί μετοχών με τις εταιρείες στα Νησιά Μάρσαλ, μερικά από τα οποία φέρουν την υπογραφή μία Ελληνίδας δικηγόρου με το όνομα Φαίη Κατσίμπα.

    Η TransAsia ισχυρίζεται ότι η δικηγόρος, διευκόλυνε τις καταβολές πληρωμών στο Ζολώτα και την μεταβίβαση μετοχών της ναυτιλιακής στην εταιρεία Tsofli.

    H Kατσίμπα, η οποία δεν έχει σχολιάσει το θέμα, εργάζονταν ως στέλεχος ανάπτυξης επιχειρήσεων  Διεθνές Ναυτιλιακό και Εταιρικό Μητρώο της Λιβερίας στο Ντουμπάι το 2014 ως εξωτερικός σύμβουλος και προηγουμένως εργάζονταν ως σύμβουλος σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

    Τα υποτιθέμενα πλαστά έγγραφα αφορούν τρεις οντότητες με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, οι οποίες λειτουργούσαν από τον Μιχάλη Φόλε.

    Η TransAsia ισχυρίστηκε ότι τα έγγραφα δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά ήταν αναδρομικά με ημερομηνίες του Ιανουαρίου 2014, όπως φαίνεται στα screenshots των αρχείων.

    Επίσης, υποστήριξε ότι ο Φόλε,  ήταν απλώς ένας πληρεξούσιος μέσω του οποίου ο Ζολώτας είχε τον έλεγχο των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης μίας οντότητας που είναι καταχωρημένη στα Νησιά Μάρσαλ με την επωνυμία F & S Capital Partners.

    Τα αναδρομικά έγγραφα περιλαμβάνουν μια συμφωνία παροχής υπηρεσιών στην οποία η F & S δεσμεύεται να καταβάλει προμήθεια 4% σε μια επιχείρηση που κατέχει η Γιάρα, την οποία ισχυρίστηκε ο Turko, ήταν για τις μίζες του Ζολώτα.

     Ο ελβετικός σύνδεσμος

    Ο τραπεζικός λογαριασμός της F & S, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, βρίσκεται σε ένα υποκατάστημα της Pictet and Cie στη Γενεύη, στο όνομα της Oppenheim & Co (Custody) Ltd.

    Στην αναφορά πληρωμής περιλαμβάνονται τα γράμματα FFC  — for further credit (για περαιτέρω πίστωση)— που δείχνει ότι τα χρήματα μπορεί να μεταφερθούν σε έναν άλλο λογαριασμό κατά την παραλαβή.

    Η Oppenheim & Co ανήκει και διαχειρίζεται από την Paralos Fund με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσουβελεκάκη, του οποίους το όνομα εμφανίζεται και σε άλλα δικαστικά αρχεία.

    Σε ένα μία ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του 2015 μεταξύ του Ζολώτα, του Τσουβελεκάκη και του Jeffrey Wolin, ενός δικηγόρου που έχασε την άδεια του στην πολιτεία της Καλιφόρνια το 2001.

    Στα αποδεικτικά στοιχεία εμφανίζεται ο Wolin να εξηγεί στον Φόλε τον τρόπο πώλησης των μετοχών της NewLead.

    Σύμφωνα με τον Turko, αυτό το email περιλαμβάνεται στην αλληλογραφία που αναφέρεται  “στη νομιμοποίηση εσόδων από την πώληση μετοχών της NewLead”.

    Η αλυσίδα των email καλύπτει την πώληση μετοχών από την εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Tiger Capital, στις οποίες η NewLead εξέδωσε μη εγγυημένους μετατρέψιμους τίτλους ύψους 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων,  με την υπογραφή του Τσουβελεκάκη, το 2013. Ο Ζολώτας του ζητά να στείλει στον Wolin τραπεζικά στοιχεία για την Tiger.

    Ωστόσο, ο Τσουβελεκάκης είπε αργότερα με email του ότι “άρχιζε να αισθάνεται άβολα” και ζήτησε να τερματίσει τη συμφωνία.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ