• Business

    Συμφωνία «σταθμός» για την προστασία της φέτας στην αγορά της Κίνας

    φέτα


    Μια πολύ σημαντική συμφωνία για την προστασία της φέτας στην κινέζικη αγορά αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμβληματικό ελληνικό προϊόν εντάχθηκε στη λίστα με τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα που θα προστατεύονται στην αχανή αγορά από αθέμιτες πρακτικές ανταγωνιστών της.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο κείμενο που θα υπογράψουν ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν θα αναφέρονται και τα εξής:

    1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της αχανούς χώρας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

    Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Έλληνες παραγωγούς φέτας, οι οποίοι αποκτούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα στη προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας. Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης είχε κατ’ επανάληψιν θέση το θέμα, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και στις τρεις συναντήσεις τους σε συνόδους υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Βορίδης, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε πολύ καλά ότι θα μπορούσε να εντάξει το εμβληματικό προϊόν μας στα 100 αυτά που θα κατακτήσουν, ουσιαστικά, την κινεζική αγορά και μάλιστα χωρίς αντίπαλο.



    ΣΧΟΛΙΑ