• Business

    Συμφωνία Μπακατσέλου – Bosch για την Pitsos – Οι λεπτομέρειες του deal

    Νικόλαος Μπακατσέλος, Pyramis Metallourgia

    Νικόλαος Μπακατσέλος


    «Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Bosch και τον Νίκο Μπακατσέλο για τη διάσωση της πρώην Pitsos στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Γερμανική εταιρεία απάντησε θετικά στην πρόταση της Pyramis για τη διατήρηση στην Ελλάδα της παραγωγικής μονάδας της πρώην Pitsos.

    H συμφωνά προβλέπει την παραχώρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της Pitsos στην Pyramis, προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει να παράγει τα προϊόντα που μέχρι πρότινος παρήγαγε η Bosch στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία δεν προβλέπει την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου στο Ρέντη. Ωστόσο, ο Έλληνας επιχειρηματίας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την εκμίσθωση χώρου όπου θα μεταφερθούν τα μηχανήματα και θα στεγαστεί η νέα μονάδα, στην περιοχή τη Αττική. Επικρατέστερες τοποθεσίες θεωρούνται ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα.

    Ο κ. Μπακατσέελος σκοπεύει να επαναπροσλάβει σταδιακά  τους εργαζόμενους της πρώην Pitsos, οι οποίοι αποχώρησαν με το κλείσιμο του εργοστασίου στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021.

    Η συμφωνία επίσης δεν προβλέπει την παραχώρηση του brand name της Pitsos στην Pyramis. Ως εκ τούτου, τα νέα προϊόντα θα φέρουν το δικό της brand name.

    Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν θετική την παραπάνω εξέλιξη επισημαίνοντας πως η διατήρηση της παραγωγικής  διαδικασίας στην Ελλάδα θεωρείται το κύριο ζητούμενο στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο. Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν, έχει ανάγκη την ενδυνάμωση του παραγωγικού της ιστού μέσα από επενδύσεις που θα κατευθύνονται στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας ώστε να διατηρούνται και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Η βιομηχανία και η μεταποίηση χρειάζεται, όπως υπογραμμίζουν, να ξαναβρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής και να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ανάκαμψή της ελληνικής οικονομίας στην μετά covid εποχή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ