• Business

    Σήμερα η νέα προσφορά του CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική – Σταύρος Κωνσταντάς, διευθύνων σύμβουλος


    Τη νέα δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να καταθέσει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες το CVC Capital Partners, οι κινήσεις του οποίου βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά και τη χθεσινή δημοσιοποίηση της πρότασής τους για την εξαγορά της Vivartia.

    Πρόκειται ουσιαστικά για το β’ γύρο δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το Μάρτιο του 2020 και συγκεκριμένα πριν το ξέσπασμα του covid 19, όταν στο πλαίσιο της διαδικασίας που είχε προκηρύξει η Εθνική τράπεζα, το CVC ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που είχε προσέλθει στη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Fosun, λόγω του γενικού lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο είχε επηρέασε την ομαλή λειτουργία της εταιρείας, είχε επιλέξει να μείνει εκτός της διαδικασίας διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Η οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, χαμηλώνοντας τις εκτιμήσεις τόσο σε σχέση με την πορεία των ασφαλιστικών εργασιών όσο και με την κερδοφορία της. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες το CVC κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις του με τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, ζήτησε επικαιροποίηση του business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνεκτιμώντας την πτώση των εργασιών λόγω των μειωμένων πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο καταστημάτων της ΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος του bancassurance, λόγω του ότι τα τραπεζικά καταστήματα υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το α’ εξάμηνο του έτους να υποχωρήσουν κατά 51% σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα η νέα δεσμευτική προσφορά του CVC αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε καταθέσει το Μάρτιο – σύμφωνα με πληροφορίες τότε ήταν κάτω από 480 εκατ. ευρώ. Το χαμηλότερο τίμημα αντανακλά και την απομείωση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει υπολογίσει η Εθνική τράπεζα στα βιβλία της, και συγκεκριμένα από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας τη διαφορά ως ζημιά στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.

    Το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 105 δισ. δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία. Το επενδυτικό κεφάλαιο διατηρεί μικρές συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ ισχυρά συμφέροντα έχει στην Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

    Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις μετά και την πρόταση εξαγορά της Vivartia είναι ραγδαίες και αποτυπώνουν την πρόθεση του CVC να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Ζητούμενο είναι ωστόσο είναι κατά πόσο η νέα του προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική, θα κριθεί ικανοποιητική από την διοίκηση της ΕΤΕ, που έχει δεσμευθεί για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

    Το ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας του διαγωνισμού επαναφέρει το σενάριο για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να καραδοκεί η Fosun, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σταμάτησε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Η προοπτική της δημόσιας εγγραφής (IPO), που αποτελεί εναλλακτική επιλογή, προβλέπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που η διοίκηση της ΕΤΕ έχει κάνει με τη DG, με βάση την οποία έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να είναι έτοιμο το ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει εισαχθεί το 50% και έως τα τέλη του 2020 ένα επιπλέον 20%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ