Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αποανθρακοποίηση, έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν αύριο 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου στον ΙΜΟ.

Ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προτάσεις που έχουν ληφθεί δεν ευνοούν την ελληνική ναυτιλία και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αντέδρασε δημόσια σε σχόλιο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1

Αναλυτικότερα, ο υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αυτή την εβδομάδα, η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα επιστρέφει στο σπίτι της, στον ΙΜO, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν, επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τις σχετικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, οι συζητήσεις αυτές κατέδειξαν έλλειψη κατανόησης και ουσιαστικής βούλησης για την επίδειξη της αναγκαίας ευελιξίας, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκλιση, χωρίς να ληφθούν δεόντως υπόψη τα ζητήματα που έθεσαν κράτη – μέλη τα οποία εκπροσωπούν περισσότερο από το 70% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Φοβάμαι ότι η επιμονή σε άκαμπτες προσεγγίσεις θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει τις προοπτικές σύγκλισης και κατ’ επέκταση επίτευξης συμφωνίας στον ΙΜΟ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να γεφυρώσουμε τη φιλοδοξία με την εξέλιξη των καυσίμων, των συστημάτων πρόωσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. Αυτό πρέπει να γίνει με ανοιχτή και εποικοδομητική στάση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα που είναι ρεαλιστικά και τεχνολογικά εφαρμόσιμα και επιπλέον, δεν αυξάνουν το κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διεθνής ναυτιλία, η οποία μεταφέρει περισσότερο από το 80% του διεθνούς εμπορίου, υπηρετεί με συνέπεια τις κοινωνίες μας υπό δύσκολες συνθήκες. Η συζήτηση αυτή είναι υπαρξιακής σημασίας για τη ναυτιλία. Εν τέλει, αποτελεί ευθύνη μας απέναντι στις κοινωνίες μας, να καθοδηγήσουμε τον κλάδο που συνδέει τον κόσμο προς μια ασφαλή και βιώσιμη πορεία ενεργειακής μετάβασης».

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Βαφειάς: Πούλησε δύο τάνκερ που είχε εξαγοράσει το 2022 σχεδόν στη διπλάσια τιμή

Παραδόθηκε η πολυτελής θαλαμηγός Sea Raider

Τιμήθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο The Chios Festival 2026 για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό