• Ναυτιλία

    Βαριά πρόστιμα σε ελληνικές ναυτιλιακές για ρύπανση στην Καραϊβική


    Βαριά πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που καταδικάστηκαν από αμερικανικό δικαστήριο για ρύπανση των υδάτων στην Καραϊβική.

    Συγκεκριμένα, οι Ionian Shipping & Trading και Lily Shipping θα πρέπει να πληρώσουν από 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ σε τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου Ocean Princess (χωρητικότητας 8.016 dwt, κατασκευής 2003) απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ για τρία χρόνια και σε έναν εξ αυτών επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 δολαρίων.

    «Αυτές οι καταδίκες υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για λογοδοσία των παραβατών, προστατεύοντας παράλληλα πολύτιμους φυσικούς πόρους», δήλωσε η Αμερικανίδα δικηγόρος Gretchen Shappert, προσθέτοντας: «Είμαι βαθύτατα ευγνώμων για τον τρόπο με τον οποίο οι ομοσπονδιακοί εταίροι συνεργάστηκαν στη διάρκεια αυτής της έρευνας για να διασφαλιστεί η απονομή δικαιοσύνης».

    Το πλοίο βρέθηκε να καίει καύσιμο που ξεπερνούσε το όριο του 0,10% σε θείο συνολικά 26 φορές σε διάστημα 17 μηνών, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το πλοίο δεν διατηρούσε το προβλεπόμενο αρχείο καυσίμων και είχε παραποιημένα έγγραφα που το έδειχναν να έχει τροφοδοτηθεί με καύσιμα από το Σεν Μαρτέν (Άγιος Μαρτίνος), ενώ στην πραγματικότητα είχε τροφοδοτηθεί από τις δικές του δεξαμενές. Επίσης, ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου προέτρεψε άλλα μέλη να πουν ψέματα σε επιθεωρητές της αμερικανικής ακτοφυλακής για την προέλευση του καυσίμου.



    ΣΧΟΛΙΑ